Τουρκία-Ισραήλ: Πέφτουν οι υπογραφές

Σήμερα στις 11.00 το πρωί θα γίνει η υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας - Ισραήλ σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Άγκυρα.
 
Μιλώντας χθες βράδυ κατά το ιφτάρι, το πρώτο δείπνο μετά τη νηστεία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ανάμεσα σε άλλα θα βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ και ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και όλους όσοι συνέβαλαν για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τα αιτήματα Τουρκίας από την επίθεση κατά του πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά ήταν τρία. Απολογία από το Ισραήλ η οποία έγινε από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό το 2013. Δεύτερον αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά. Το Ισραήλ συμφώνησε να πληρώσει 20 εκ. δολάρια. Τρίτον, άμβλυνση του εμπάργκο για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Παλαιστινίων.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι, μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Ρώμη, η Τουρκία θα εγκαταστήσει ξανά ηλεκτρικές γραμμές στη Γάζα, θα αποκαταστήσει παροχή νερού και θα στείλει φαγητό και ιατρική περίθαλψη.
Πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής η ανθρωπιστική βοήθεια θα φεύγει για τη Γάζα από την Τουρκία και πως την Παρασκευή το πρώτο πλοίο θα φύγει από τη Μερσίνη για να μεταφέρει 10 χιλιάδες τόνους τροφίμων και ρουχισμού στο λαό της Γάζας. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα γίνει βιομηχανική ζώνη στη Δυτική Όχθη.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είχαν σε κάθε βήμα διαβουλεύσεις και με τους "Παλαιστίνιους αδελφούς" τους, όπως τους χαρακτήρισε. "Την Παρασκευή μίλησα με τον Κχαλέτ Μασιάλ και χθες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στις άνομες πρακτικές του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ", ανέφερε.
 
Χθες το βράδυ μιλώντας αργότερα και σε τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες, Ισραήλ και Τουρκία, ενδεχομένως να διορίσουν πρέσβεις τις επόμενες μία ή δύο βδομάδες.
 
 
Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε και για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο την Τετάρτη ή την Πέμπτη. "Κάνουμε βήματα για τερματισμό της κρίσης και θα ακολουθήσει οικονομική συνεργασία" ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε :"Θα κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτα τους τελευταίους έξι μήνες και θα συνεχίσουμε".
 
Νωρίτερα στο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έστειλε επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν εκφράζοντας τη λύπη του για ότι συνέβη και του υπενθύμισε τα δυνητικά πεδία συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. "Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα εξομαλυνθούν το συντομότερο και η εξομάλυνση θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών", ανέφερε.
 
Στο μεταξύ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει την 1η Ιουλίου στο Σότσι της Ρωσίας για τη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ευξείνου Πόντου. Εκεί θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του η οποία θα είναι η πρώτη μετά την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα