Άναψαν τα αίματα στην Ευρωβουλή από τις αναφορές Φάρατζ (Live)

Ένταση προκλήθηκε κατά την έκτακτη Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νάιτζελ Φάρατζ, του επικεφαλής του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Ο Φάρατζ κατηγόρησε τους ευρωβουλευτές ως «άεργους και τεμπέληδες», με τη φράση: «Γνωρίζω ότι κανείς από εσάς στη ζωή σας δεν έχετε κάνει ποτέ μία κάποια δουλειά. Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά», προκαλώντας τις έντονες αποδοκιμασίες. Ακολούθως παρενέβη ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε: «Αγαπητοί συνάδελφοι με κάθε σεβασμό για την αναστάτωση σας, ξέρετε εδώ συμπεριφέρεστε σήμερα όπως κανονικά συμπεριφέρεται το κόμμα του κ. Φάρατζ, το UKIP. Μην μιμείστε τον κ. Φάρατζ και το κόμμα του. Κύριε Φάρατζ θα σας πω κάτι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι εδώ σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κάνει ποτέ μία κανονική δουλειά, κοιτάξτε, μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν ισχύει».
Ο Ν. Φάρατζ απαντώντας, τόνισε ότι πριν από 17 χρόνια που ήρθε στις Βρυξέλλες οι συνάδελφοί του γελάγανε και συμπλήρωσε: «Δεν γελάτε τώρα. Είστε σε άρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες». «Όταν οι πολίτες το 2005 στη Γαλλία και αλλού ψήφισαν κατά του Συντάγματος, τους αγνοήσατε και περάσατε τις ρυθμίσεις από το παράθυρο». Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τώρα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50. Αυτό που περιμένω να δω είναι μια συνεννόηση ενηλίκων για τη νέα σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε.», είπε ο Φάρατζ. Έκανε τέλος λόγο για την ανάγκη μιας συμφωνίας στο εμπόριο χωρίς δασμούς, δηλώνοντας ότι έτσι η Βρετανία θα είναι η καλύτερη φίλη της Ευρώπης.
 
Άστραψε και βρόντηξε ο Γιούνγκερ 
 Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη, πως ο ίδιος θα παλέψει γι’ αυτό και πως δεν θα υπάρξουν μυστικές συνομιλίες με τους Βρετανούς αν δεν ενεργοποιήσουν το άρθρο 50, μετέφερε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρετανοί φίλοι μας εξέφρασαν την άποψή τους. Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και η απόφασή τους πρέπει να γίνει σεβαστή», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Στρεφόμενος στον Νάιτζελ Φάρατζ είπε χαρακτηριστικά: «Εξεπλάγην που είσαι εδώ, γιατί είσαι εδώ; Εξεστράτευσες για το exit, σε ψήφισαν για το exit, τι κάνεις ακόμα εδώ»; «Δεν είμαι ένας γκρίζος τεχνοκράτης, η Κομισιόν εκλέχθηκε από αυτό το Κοινοβούλιο, δεν είμαι ρομπότ, δεν είμαι μηχανή, είμαι Ευρωπαίος και έχω κάθε δικαίωμα να πω ότι θλίβομαι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Δεν είμαι σκλάβος των αγορών, προσέχω όμως τι κάνουν», τόνισε και συμπλήρωσε πως «θα ήθελα το Η.Β. να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Όχι αύριο το πρωί, αλλά σύντομα». Ο κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνουν συζητήσεις με τους Βρετανούς χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50: «Απαγόρεψα στους Επιτρόπους και τους Γενικούς Διευθυντές να έχουν κάθε επαφή για προκαταρκτικές συζητήσεις με Βρετανούς». «Χωρίς ενεργοποίηση δεν έχει διαπραγματεύσεις»,  ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Και έκλεισε την ομιλία του με ένα συγκινητικό μήνυμα: «Δεν είμαι άρρωστος, δεν είμαι κουρασμένος, οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει τώρα και γιατροί, είμαι αυτός που είμαι και θα παλέψω μέχρι και την τελευταία μου πνοή για μια Ενωμένη Ευρώπη».
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  συνεδριάζει εκτάκτως από τις έντεκα το πρωί ώρα Κύπρου με αντικείμενο την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. 

 

Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει τα εξής:
1.
Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.
2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.
4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν. Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα