Μέρκελ: Όχι σε επιλεκτική συνεργασία με τη Βρετανία

Δεν πρόκειται να υπάρξει για τη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της από την ΕΕ μια επιλεκτική συνεργασία, προειδοποίησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην σημερινή ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις εξόδου συνέστησε «στους Βρετανούς φίλους να μην έχουν αυταπάτες». Εάν θέλουν να έχουν και μετά την έξοδο πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, θα πρέπει όπως και η Νορβηγία, να αποδεχτούν την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, δήλωσε.
Σε μια επί της ουσίας σκληρή ομιλία στη γερμανική βουλή, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα γίνει αισθητό πως «άλλο είναι να είσαι κράτος μέλος της ΕΕ και άλλο να είσαι εκτός ως τρίτη χώρα».
Διατηρούνται πολλοί δεσμοί με τη Βρετανία
Η καγκελάριος επανέλαβε για μια ακόμη φορά τη θέση της, με την οποία συμφωνούν τόσο ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ότι πριν από το βρετανικό αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δεν πρόκειται να γίνουν ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις αλλά ούτε προκαταρκτικές συζητήσεις.
Παράλληλα όμως η Άνγκελα Μέρκελ συνέστησε προς όλους ψυχραιμία. Αυτό αφορά και τις διαπραγματεύσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ότι πρεσβεύουν κοινές αξίες.
Τέλος, όπως τόνισε η καγκελάριος «η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας». Το ζητούμενο τώρα είναι «να κοιτάξουμε μπροστά και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα» κατέληξε.
Πηγή: DW

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει η Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων και εκτάκτων αναγκών COBRA μετά τις επιδρομές ΗΠΑ στο Ιράν
Ερωτήματα για την κατάσταση των πυρηνικών του Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ
Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν τις καταστροφές στο Φορντό μετά τα αμερικανικά πλήγματα
Τα δύο σενάρια μετά τον βομβαρδισμό του Ιράν-Το ρίσκο Τραμπ, πώς μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση
Αναμένουν άνοδο στις τιμές πετρελαίου οι επενδυτές, στροφή προς ασφαλή καταφύγια
Επαναπατρίστηκαν στο Ισραήλ από τη Γάζα οι σοροί τριών απαχθέντων από τη Χαμάς
«Όλα στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε το έθνος μας»-Στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ του Ιράν, βλέπει Πούτιν
Mega yacht με 352 επιβαίνοντες προσέκρουσε σε προβλήτα στις ΗΠΑ-Τουλάχιστον 35 τραυματίες
Πώς οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράν-Ο Τραμπ στο war room με καπέλο MAGA, οι απειλές και οι βομβαρδισμοί
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του βομβαρδισμού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν