Αρχίζει η κατάρτιση και εργοδότηση δικαιούχων του ΕΕΕ

Στην τρίτη φάση υλοποίησης της πολιτικής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που αφορά την ενεργοποίηση των ληπτών, που είναι ικανοί για εργασία, προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, που ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, το Υπουργείο βρίσκεται στην τρίτη φάση του ΕΕΕ, που είναι η κατάρτιση των δικαιούχων, τα σχέδια κοινωφελούς εργασίας, αλλά και η εργοδότηση των δικαιούχων του ΕΕΕ, οι οοποίοι είναι ικανοί προς εργασία. Το Υπουργείο όπως ανέφερε, επεξεργάζεται σχέδια κοινωφελούς εργασίας αλλά και σχέδια κατάρτισης των δικαιούχων και σχέδια επιδότησης του μισθολογικού κόστους κάποιας επιχείρησης έτσι ώστε να είναι δυνατό να εργοδοτηθούν όσοι είναι ικανοί προς εργασία.

«Δεν είναι θέμα καταναγκαστικής εργασίας, αλλά είναι θέμα να δώσουμε όλα τα εφόδια στους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή έχουν στήριξη από κράτος, έτσι ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας με κατάρτιση και επίσης να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους έτσι ώστε και με τα σχέδια κοινωφελούς εργασίας να μπορέσουν ξανά να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος», ανέφερε.

Μιλώντας στην Επιτροπή, η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται να εργοδοτηθούν λήπτες του ΕΕΕ στα ξενοδοχεία πρώτα στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου και στη συνέχεια ανάλογη προσπάθεια θα γίνει σε Λεμεσό και Πάφο και σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αμέσως, ωστόσο, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο σχέδιο που θα ανακοινωθεί για δικαιούχους ΕΕΕ, που θα περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική εξάσκηση σε εταιρείες χωρίς αποκοπή του ΕΕΕ και στη συνέχεια οκτώ μήνες υποχρεωτική εργδότηση με επιδότηση του κόστους του μισθού κατά 60%. Όπως είπε η σκέψη είναι αντί να βγουν ξανά τα σχέδια της ΑΝΑΔ να υπάρξει εστίαση στους δικαιούχους ΕΕΕ, ώστε να δοθούν κίνητρα για εργοδότηση αυτών των ανθρώπων. Τα σχέδια αυτά, είπε, χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία. Είπε επίσης ότι είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης σχέδια για εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες.

Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια του Υπουργείου είναι να ενεργοποιηθούν έγκαιρα αυτά τα άτομα με έναν αξιοπρεπή μισθό και ότι το Υπουργείο δεν θα δεχτεί να φύγουν άτομα από το ΕΕΕ με μισθό 400 ή 500 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται με τα δικά της δεδομένα.

Αναφέρθηκε επίσης σε σκέψεις που γίνονται ώστε να ενεργοποιηθούν λήπτες ΕΕΕ που μπορεί να είναι κτίστες, υδραυλικοί, αρχιτέκτονες ή να έχουν κάποια αντίστοιχη κατάρτιση ώστε να επιδιορθωθούν σπίτια που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σημείωσε ωστόσο ότι η μελέτη αυτή γίνεται με πολύ φειδώ ώστε να μην φτάσουν στο σημείο να υπάρχει καταναγκαστική εργασία για αυτούς που βοηθά το κράτος.

Είπε επίσης ότι έχει υλοποιηθεί η δεύτερη φάση που αφορά την αξιολόγηση της παροχής φροντίδας επιπρόσθετα από το ποσό που λαμβάνουν ως ΕΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Υπουργός από τα περίπου 5300 αιτήματα, έχουν εγκριθεί 3112 και έχουν απορριφθεί ή αποσυρθεί μέχρι στιγμής 1713. Παράλληλα υπάρχουν περίπου 66 νέες αιτήσεις αυτό το μήνα, ενώ αυτή της στιγμή υπάρχουν 216 αιτήσεις στη διαδικασία απόσυρσης. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής υπήρξαν μόνο 15 ενστάσεις για θέματα παροχής φροντίδας.

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του Τμήματος Κοινωνική Ευημερίας, είπε ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι να μπορέσουν να ασκήσουν το ρόλο τους της στήριξης της οικογένειας, να δουν τον άνθρωπο τι ανάγκες έχει και μέχρι το Σεπτέμβριο να υπάρχει η νέα δομή του Τμήματος σε συνεργασία με τη διευθύντριά του, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες στους ανθρώπους οι οποίοι τις χρειάζονται.

Αναφορικά με το ωράριο των καταστημάτων, η Υπουργός ανέφερε ότι θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διαλόγου με όλους του εμπλεκόμενους έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν καθορισμένες ώρες εργασίας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αναφέρθηκε σε κενά και αδυναμίες που υπάρχουν στην πορεία εφαρμογής του ΕΕΕ, καθώς και σε κάποιες αναθεωρήσει που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η συγκεκριμένη νομοθεσία. Αναφέρθηκε επίσης στις απορρίψεις που έγιναν από το Υπουργείο Εργασίας στο θέμα της παροχής φροντίδας και κάλεσε του κόσμο που δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα να υποβάλει ένσταση στο αρμόδιο Υπουργείο για να εξεταστεί κατά πόσο έχει δίκιο ή όχι.

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βιωσιμότητά του μέχρι το 2080 και χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια για αύξηση των εισφορών, ώστε να παραμείνει βιώσιμο. Έθεσε ωστόσο το θέμα της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ και είπε ότι η Επιτροπή θα εγγράψει τα θέμα σύντομα προς συζήτηση.
Αναφορικά με το θέμα της σύνταξης χηρείας ανδρών, ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμη σχετική αναλογιστική μελέτη. Σχετικά με την αδήλωτη εργασία, ο κ. Φακοντής εξέφρασε την ελπίδα το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό πριν από το τέλος του 2016.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημείωσε την ετοιμότητα της Υπουργού για διάλογο με τη Βουλή. Σε σχέση με το ΕΕΕ είπε ότι είναι η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην κυπριακή κοινωνία που εξυπηρετεί 60 000 άτομα και έχουν αναπτυχθεί διάφορα προγράμματα μεταξύ των οποίων η φροντίδα, κυρίως για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα είναι η κοινωνική εργασία και η εργασία για τους λήπτες ΕΕΕ.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτέλεσε η Υπουργός, ανέφερε ωστόσο ότι τέθηκαν κάποια ερωτήματα που άπτονται της βελτίωσης των διαφόρων διαδικασιών και νομοθεσιών του Υπουργείου Εργασίας και των τμημάτων του. Είπε ότι το ΔΗΚΟ προέβη σε εισηγήσεις που θα δουν σε βάθος χρόνου, ώστε να βελτιωθεί η υφιστάμενη νομοθεσία. Είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ αναμένει να του δοθεί η αναλογιστική μελέτη για το ΤΚΑ ώστε να μπορέσουν να τη μελετήσουν σε βάθος. Για το θέμα του ωραρίου, το ΔΗΚΟ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Υπουργός είναι ανοικτή σε διάλογο, αναφέροντας ότι αναμένεται να γίνει σύσκεψη για να τεθούν τα θέματα επί τάπητος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση