Κυβ. Εκπρόσωπος: Χρειάζεται σαφήνεια από τη Βρετανία

  Με τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη σαφήνεια στις θέσεις της Βρετανίας και να αποφασιστεί πώς προχωρά η ΕΕ στη συνέχεια, προσέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον βελγικό τύπο, έκανε λόγο για την απαραίτητη σαφήνεια που πρέπει να υπάρξει στις θέσεις των Βρετανών, αλλά και στο μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Υπάρχει μια απόφαση του βρετανικού λαού, με την οποία αν και διαφωνούμε, είναι ξεκάθαρη και είναι απόλυτα σεβαστή. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου, αναμένουν όλοι οι αρχηγοί κρατών να ακούσουν από τον κ. Κάμερον πώς θα προχωρήσει με την απόφαση του βρετανικού λαού”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρέπει, σημείωσε, “να υπάρχει σαφήνεια, δεν πρέπει να υπάρχει το οποιοδήποτε νομικό κενό, ώστε να προχωρήσουμε. Από εκεί και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πορεία της και θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές -και η Βρετανία και η ΕΕ- επιθυμούν να έχουν μια στενότατη σχέση, κάτι το οποίο θα διαφανεί μέσα από τη μετεξέλιξη της ιδιότητας της Βρετανίας ως κράτος μέλος στη νέα σχέση που θα δημιουργηθεί”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε περαιτέρω ότι “η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Στο πλαίσιο ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια, να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση πραγμάτων και να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε στο επόμενο βήμα”.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πως “υπάρχουν άριστες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία, αυτή τη στιγμή υπάρχει και η κοινή ιδιότητα ως κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, άρα θα δούμε από τη μια το πλαίσιο των σχέσεων με τη ΕΕ και από τη άλλη στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας πώς θα κινηθούμε, έτσι ώστε να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, αν θέλετε, οι εξαίρετες σχέσεις προς όφελος και των δύο κρατών, αλλά και των λαών των δύο χωρών”.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το μεταναστευτικό, η κοινή αγορά, οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, που είναι κάτι πουν ενδιαφέρει άμεσα τη Λευκωσία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι (έναντι) όλων των συζητήσεων θα επικρατήσει η απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την ΕΕ”.

Συνάντηση με Ρέντσι

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των συζητήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι “ήταν μια εξαιρετική συνάντηση οφείλω να αναφέρω, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ιταλού Πρωθυπουργού”.

Σίγουρα, πρόσθεσε, “το θέμα του Brexit κυριάρχησε των συζητήσεων, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η Ιταλία επιθυμεί να διαδραματίσει και ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρούμε”.

Είναι, πρόσθεσε, “σημαντικό από τη μια αυτό που έχω αναφέρει προηγουμένως, να υπάρξει αυτή η νομική σαφήνεια για τις προθέσεις των Βρετανών και από την άλλη η ΕΕ μέσα από μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση να δούμε πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση που δημιουργείται και την ίδια στιγμή πώς προχωρεί στα επόμενα βήματα”. Ακολούθως, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας και υπενθύμισε ότι είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει έντονο ιταλικό ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

“Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερώσει για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε συζήτηση και για ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Ιταλό Πρωθυπουργό”, είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


 

Δειτε Επισης

Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Υποδέχθηκε τη Σακελλαροπούλου ο ΠτΔ-«Άριστες οι σχέσεις, αλλά πάντα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα»
Στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων
Ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα επόμενα βήματα για ηλεκτρική διασύνδεση και Βασιλικό ο Υπουργός Ενέργειας