Το αποχαιρετιστήριο δείπνο του Κάμερον με τους ηγέτες των 27

Με το γεύμα εργασίας των 27 ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες διεργασίες της Τρίτης στις Βρυξέλες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέστη για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός  και έκανε μία «συγκινητική εισήγηση» σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., αποχαιρετώντας ουσιαστικά τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών.
 
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Με δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της Συνόδου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν νέες πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο Brexit.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς  υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.
 
Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
 
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».
 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον  εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο».
 
Τα βασικά σημεία της συνόδου της Τετάρτης
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ΚΥΠΕ τα βασικά σημεία της Συνόδου κορυφής της Τετάρτης είναι τέσσερα. 
Οι 27 είχαν μάλιστα τη δήλωση έτοιμη ήδη από την Τρίτη, ωστόσο δεν την έδωσαν στη δημοσιότητα από σεβασμό στον απερχόμενο Ντ. Κάμερον.
Τα τέσσερα σημεία είναι:
1. Οι 27 σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται για αυτή,
2. η ΕΕ προχωράει ενωμένη και αδιαίρετη ακόμα και με 27 μέλη,
3. το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον και ως τρίτη πια χώρα, θα λάβει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και, τέλος,
4. ο νέος πρωθυπουργός οφείλει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει την επίσημη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ στη βάση του άρθρου 50.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Απειλές Χούθι σε Ισραήλ-«Όποιος θέλει να κοιμάται, να πάει στην Κύπρο ή στην πραγματική του χώρα»
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτης επιτέθηκε σε αεροσυνοδό με αφορμή μια κονκάρδα-σύμβολο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
Καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ζιμπάμπουε-Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών-Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουράχοβε
Αρχίζει η δίκη του Σαρκοζί-Κατηγορείται ότι δέχθηκε χρηματοδότηση της προεκλογικής του από τον Καντάφι
Πολιτική κρίση για τον Πρωθυπουργό του Καναδά-Σκέψεις για παραίτηση από την ηγεσία των Φιλελευθέρων
Βέβαιος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ο Μπλίνκεν-Έθεσε ορίζοντα την 20η Ιανουαρίου
Σαρώνουν τις ΗΠΑ χιόνια και παγετός-Πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Το όραμα του Έλον Μασκ για πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μία ώρα
Οι ευρωπαϊκές μάχες του 2025: Η ακροδεξιά, η Ρωσία και τα τεστ της εξουσίας