Το αποχαιρετιστήριο δείπνο του Κάμερον με τους ηγέτες των 27

Με το γεύμα εργασίας των 27 ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες διεργασίες της Τρίτης στις Βρυξέλες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέστη για τελευταία φορά ως πρωθυπουργός  και έκανε μία «συγκινητική εισήγηση» σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., αποχαιρετώντας ουσιαστικά τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών.
 
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα μετανάστευσης, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η ενιαία ψηφιακή αγορά, σύμφωνα με τον Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Με δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της Συνόδου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άσκησαν νέες πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο Brexit.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς  υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η συζήτηση για την έξοδο της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι το Brexit είναι επικίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ε.Ε.
 
Την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
 
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαβουλεύσεις πρόκειται να υπάρξουν πριν το βρετανικό αίτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και έδειξε κατανόηση στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται κάποιο χρόνο, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις».
 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον  εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να γίνει «με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο».
 
Τα βασικά σημεία της συνόδου της Τετάρτης
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ΚΥΠΕ τα βασικά σημεία της Συνόδου κορυφής της Τετάρτης είναι τέσσερα. 
Οι 27 είχαν μάλιστα τη δήλωση έτοιμη ήδη από την Τρίτη, ωστόσο δεν την έδωσαν στη δημοσιότητα από σεβασμό στον απερχόμενο Ντ. Κάμερον.
Τα τέσσερα σημεία είναι:
1. Οι 27 σέβονται την απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά λυπούνται για αυτή,
2. η ΕΕ προχωράει ενωμένη και αδιαίρετη ακόμα και με 27 μέλη,
3. το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον και ως τρίτη πια χώρα, θα λάβει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και, τέλος,
4. ο νέος πρωθυπουργός οφείλει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει την επίσημη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ στη βάση του άρθρου 50.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Συναγερμός στη Βαλτική-Η Γερμανία «σήκωσε» Eurofighter για να αναχαιτίσουν ρωσικό πολεμικό
Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο προκάλεσε το μπλακ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία-Συνεχίζονται τα προβλήματα
Η Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να εφαρμόσει αμέσως μία κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες
Η NASA εντόπισε ένα «αστέρι ζόμπι» ικανό να εξαϋλώσει τον άνθρωπο-Ένα εντυπωσιακό και τρομακτικό φαινόμενο
Εικόνες χάους μετά το black out σε Ισπανία και Πορτογαλία-Προβλήματα σε τρένα, μετρό, φανάρια, κινητά, ίντερνετ
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που το ρεύμα πέφτει σε τηλεοπτικό στούντιο στην Ισπανία
Ο Πούτιν ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία