Brexit: Καυτή πατάτα η χρονική στιγμή ενεργοποίησης της διαδικασίας

  
Στη σκιά του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης, κατά το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αρχικό σοκ που προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η ετυμηγορία των Βρετανών διαδέχονται ένα διπλωματικό κρεσέντο και οργιώδες διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. για τα επόμενα βήματα. Σημείο αναφοράς, πλέον, συνιστά η χρονική στιγμή ενεργοποίησης της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείχνουν στο Λονδίνο την πόρτα της εξόδου το ταχύτερο δυνατό, ενώ από την άλλη η Βρετανία να διαμηνύει πως αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο. 
Το Brexit θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλες, για τις οποίες αναχωρεί σήμερα το απόγευμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
    
Ξεκάθαρο πλάνο…
«Θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50, μόνο όταν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλάνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. «Στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., δεσμεύομαι ότι θα διαδραματίσω έναν ενεργό ρόλο», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, ενώ για το καυτό, όπως εξελίσσεται, θέμα της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα εκκινήσει τη διετή διαδικασία οριστικής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι Financial Times κάνουν λόγο για προετοιμασία χρονοδιαγράμματος από τις Βρυξέλλες, που ορίζει την 1/1/2017 ως ημερομηνία επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, κατέστησε σαφές πως «τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή», τονίζοντας ότι εναπόκειται στη Βρετανία η χρονική στιγμή για την επίσημη ενεργοποίηση της διαδικασίας. «Και αυτό δεν θα γίνει πριν αναδειχθεί ο διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην Πρωθυπουργία», σημείωσε.
 
Βιάζονται στην Ε.Ε.
Από την άλλη, ωστόσο, η Ε.Ε., με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη γραμμή, διαμηνύει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο και ζητά ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 «τώρα», ενώ άμεση έναρξη της διαδικασίας ζητούν και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία υπογραμμίζει πως βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τη Γερμανία ζητώντας άμεση κίνηση διαδικασιών από τη Βρετανία για να ξεκινήσει το διαζύγιο, θέλοντας τουλάχιστον να περιορίσουν την περίοδο αβεβαιότητας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για ότι πρέπει να προχωρήσει η έξοδος της Βρετανίας και συμφωνούν στην ανάγκη να γίνει γρήγορα.
«Η Γαλλία όπως και η Γερμανία, λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση», ανέφερε ο Σαπέν. «Πρέπει να φύγει γρήγορα η Βρετανία; Ναι, η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, πιστεύει ότι η Βρετανία ψήφισε Brexit και το Brexit πρέπει να αρχίσει να εκτελείται τώρα», είπε.
Το ταχύ διαζύγιο ήταν εξαρχής θέση και της Κομισιόν, όπως την είχε εκφράσει ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Γερμανό επίτροπο Γκούντερ Έτινγκερ να επαναλαμβάνει αυτή τη θέση και τη Δευτέρα.  O Γερμανός Επίτροπος ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, πως η Βρετανία πρέπει να δράσει γρήγορα για να εφαρμόσει την απόφαση αποχώρησης, ώστε να περιορίσει το κλίμα αβεβαιότητας. «Το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από το Λονδίνο», είπε ο Έτινγκερ.

Δειτε Επισης

Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα