Πώς διαλέγουν τα κουνούπια ποιον θα τσιμπήσουν;

 
Η ομάδα του αίματος, ο μεταβολισμός, η άσκηση και οι αλλαγές που προκαλεί στη σύνθεση των υγρών στο σώμα μας, το χρώμα των ρούχων ακόμη και το αν έχουμε πιει μπίρα το βράδυ, είναι όλα παράγοντες που μας κάνουν πιο... ορεκτικούς για τα κουνούπια!

Σε κάθε συντροφιά ή οικογένεια υπάρχει ο γλυκοαίματος, αυτός ή αυτή που προσελκύει τα κουνούπια και τα τσιμπήματα, δρώντας στην πραγματικότητα ως προφύλαξη για τους υπόλοιπους. Εάν αυτό συμβαίνει και σε σένα, τουλάχιστον δεν είσαι μόνη (αν αυτό σε παρηγορεί!).

Εκτιμάται πως περίπου το 20% των ανθρώπων είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια και οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονται ότι τους τσιμπάνε περισσότερο από τους γύρω τους σε συνεχή βάση. Και παρότι οι ειδικοί δεν μπορούν να μας προσφέρουν λύση γι’ αυτή την προτίμηση, πέρα απ’ τη χρήση εντομοαπωθητικών, μπορούν ωστόσο να σου προσφέρουν κάποιες εξηγήσεις γιατί τα κουνούπια τσιμπάνε εσένα και όχι το διπλανό σου.

Η ομάδα του αίματος

Έρευνες δείχνουν πως κάποιες ομάδες αίματος μπορεί να είναι πιο... νόστιμες από άλλες. Σε μελέτη σε ελεγχόμενο περιβάλλον βρέθηκε ότι τα κουνούπια πλησίαζαν τους ανθρώπους με ομάδα αίματος 0 σχεδόν με διπλάσια συχνότητα από εκείνους με ομάδα Α. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β ήταν κάπου στη μέση σε σχέση με τη συχνότητα των τσιμπημάτων. Επιπλέον, με βάση τα γονίδιά μας, περίπου το 85% από εμάς εκλύει ένα χημικό σήμα μέσω της επιδερμίδας που υποδεικνύει την ομάδα του αίματος, και τα κουνούπια προτιμούν περισσότερο αυτή την κατηγορία, ανεξάρτητα από την ομάδα του αίματός τους.
 
Διοξείδιο του άνθρακα

Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε δίνει... στόχο στα κουνούπια που το μυρίζουν και εντοπίζουν το θύμα τους. Τα κουνούπια χρησιμοποιούν ένα όργανο στο στόμα του με τον οποίο μπορούν να εντοπίζουν το διοξείδιο του άνθρακα έως και από 50 μέτρα μακριά! Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα με τον καιρό –γενικά, οι πιο μεγαλόσωμοι, προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα κουνούπια τσιμπάνε γενικά λιγότερο τα παιδιά. Tι άλλο φταίει και σε τσιμπούν τα κουνούπια;

Βακτήρια του δέρματος

Άλλη έρευνα υποδεικνύει πως τα συγκεκριμένα είδη και ποσότητες βακτηρίων που ζουν φυσιολογικά στο ανθρώπινο δέρμα επηρεάζουν το πόσο ελκυστικούς μας βρίσκουν τα κουνούπια. Παραδόξως, εάν έχεις πολλά βακτήρια σε νούμερο αλλά από πολλά είδη, φαίνεται πως τα κουνούπια δεν σε προτιμούν.Τέλος, τα βακτήρια μπορεί να είναι ο λόγος που τα κουνούπια δείχνουν μια προτίμηση στους αστραγάλους και τα πέλματα καθώς εκεί υπάρχουν φυσικά μεγαλύτερες αποικίες βακτηρίων.

Αγαπάς την μπύρα

Ένα μόνο μεγάλο ποτήρι μπίρας μπορεί να σε κάνει πιο ελκυστικό στα έντομα! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ακόμη ασαφής, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως η αιθανόλη στην ανάσα και τον ιδρώτα είναι ο λόγος έλξης, καθώς και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
 
Εγκυμοσύνη

Σε αρκετές διαφορετικές μελέτες, έχει βρεθεί πως οι έγκυες γυναίκες προσελκύουν περίπου διπλάσια τσιμπήματα κουνουπιών συγκριτικά με τις μη έγκυες, μάλλον ως αποτέλεσμα της ατυχούς συνύπαρξης δύο παραγόντων: εκπνέουν περίπου 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
 
Χρώμα ρούχων

Τα κουνούπια χρησιμοποιούν την όραση (μαζί με την όσφρηση) για να εντοπίσουν τους ανθρώπους, οπότε τα ρούχα που ξεχωρίζουν (μαύρο, σκούρο μπλε ή κόκκινο) σε κάνουν πιο εύκολο στόχο, τουλάχιστον σύμφωνα με τον James Day, ιατρικό εντομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πηγή: shape.gr

Δειτε Επισης

Η έξαρση των λοιμώξεων έφερε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας στους εφημερεύοντες προσωπικούς Ιατρούς
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Τα στοιχεία που απέκρυψαν οι ΗΠΑ και το FBI για τον Κορονοϊό–Νέα αποκάλυψη
Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)