Θετικό πρόσημο στις εντατικές, αλλά νωρίς για συμπεράσματα

 Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι πρώτες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για το Κυπριακό.
Κατά τις πρώτες αυτές συναντήσεις διαφάνηκε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας, με την πρόοδο που επιτεύχθηκε επί των κεφαλαίων τα οποία συζητήθηκαν να δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία προς την κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών συζητήθηκαν μέχρι στιγμής τα θέματα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών, καθώς και οι εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων πολιτειών. Σ’ εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων, ενώ ξεχωριστός διάλογος, κατόπιν εντολής των δύο ηγετών προς τους διαπραγματευτές και τις ομάδες που τους πλαισιώνουν, διεξάγεται επί του ζητήματος των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το ψευδοκράτος, αυτές δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και θ’ αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο, ώστε να καταγραφούν και να εξεταστούν ενδελεχώς.
Παρά την μέχρι στιγμής πρόοδο επί των κεφαλαίων που συζητήθηκαν πάντως, κυβερνητικές πηγές υποδεικνύουν πως ναι μεν αυτή είναι ενθαρρυντική, αλλά την ίδια ώρα, όπως τονίζουν, υπάρχουν αρκετά και σημαντικά κεφάλαια προς συζήτηση (εννέα δέσμες θεμάτων), και συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται πως για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί συνολικά έξι συναντήσεις των δύο ηγετών στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών, ενώ στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματευτές θα επικεντρώνονται στα θέματα που προκύπτουν και χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν νέα συνάντηση σήμερα το πρωί. 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές