Το δικαίωμα των παιδιών να έχουν μαζί τους γονείς στις ιατρικές εξετάσεις

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν δίπλα τους γονείς τους σε απλές ιατρικές εξετάσεις, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή συζήτησε, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα των παιδιών να είναι μαζί τους οι γονείς τους όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις (αιμοληψίες κ.λπ.) και η πιθανή ανάγκη αλλαγής πολιτικής στον τομέα αυτό. Το θέμα έχει εγερθεί από γονείς στους οποίους αρνήθηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια να παραβρίσκονται σε εξετάσεις των παιδιών τους.

“Η θέση μας στη βάση των δικαιωμάτων του παιδιού, στη βάση των αρχών της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι ότι ο γενικός κανόνας πρέπει να είναι ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν δίπλα τους, τους γονείς τους, ιδίως τα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας (μέχρι 7 ετών). Αυτό βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος που επιστημονικά, μέσα από έρευνα, έχει διαφανεί ότι τα διακατέχει σε τέτοιες εξετάσεις και να μπορέσουν να περάσουν αυτή την εμπειρία που διαφορετικά θα είναι δραματική, όσο το δυνατό πιο ανώδυνα”, είπε.

Η κ. Κουρσουμπά είπε στη συνέχεια πως σε αυτή τη γενική αρχή, μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις αν ο γιατρός κρίνει ότι, για επιστημονικούς λόγους και τεκμηριωμένα, δεν ενδείκνυται η παρουσία των γονιών.

Όπως επίσης σε περιπτώσεις που μπορεί αποδεδειγμένα να δημιουργείται πρόβλημα, όπως για παράδειγμα αν ο γονιός βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση και δεν επιτρέπει στον γιατρό να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ακόμα στην περίπτωση που το ίδιο το παιδί, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εφήβων, που το ίδιο το παιδί δεν επιθυμεί την παρουσία του γονιού του κατά την εξέταση. “Σε κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις που πρέπει να είναι η εξαίρεση, θα πρέπει αυτό να εξεταστεί και να δοθεί η αιτιολογία τεκμηριωμένη και να πάψει να είναι ο κανόνας”, πρόσθεσε.

Η κ. Κουρσουμπά είπε πως οφείλει το Υπουργείο να δώσει γραπτώς αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε να τεθούν υπό τη μορφή πρωτοκόλλου ή κανονισμών λειτουργίας, να κοινοποιηθούν μέσω διαδικτύου ή άλλων φυλλαδίων στους γονείς αλλά και στα παιδιά και να γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια στους παροχείς υγείας ώστε να γνωρίζουν τους κανονισμούς και να μην δημιουργούνται προβλήματα την ώρα της εξέτασης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου στις δικές της δηλώσεις είπε πως κατά τη συνεδρία ενημερώθηκαν από την Επίτροπο για το πώς η πολιτική που ακολουθείται σήμερα, να μην επιτρέπεται η παρουσία των γονιών στις εξετάσεις των παιδιών τους, επηρεάζει τα δικαιώματα των παιδιών. Επίσης, η Επιτροπή άκουσε από τον εκπρόσωπο της Παιδιατρικής Εταιρείας τη θέση για την ανάγκη δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου, γιατί σήμερα η γενική πρακτική που εφαρμόζεται είναι η απαγόρευση στους γονείς να είναι παρόντες στις απλές εξετάσεις. Όπως διευκρίνισε, δεν φαίνεται να υπάρχουν γραπτές οδηγίες αλλά πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια.

“Πρέπει να ακούσουμε το πώς μπορεί να γίνει ένα πρωτόκολλο ώστε ο γενικός κανόνας να είναι ότι ο γονιός ή ο συνοδός πρέπει να βρίσκεται κοντά στο παιδί του και να υπάρχουν εξαιρέσεις όταν και εφόσον οι γιατροί θεωρούν ότι για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού, δεν πρέπει να είναι δίπλα του ο γονιός ή ο συνοδός”, είπε.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για μια υγεία φιλική προς τα παιδιά, και οι οποίες λένε ξεκάθαρα το τι πρέπει να γίνεται όταν ένα παιδί πηγαίνει σε ένα οποιοδήποτε νοσηλευτήριο. Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει άποψη για ενθάρρυνση της παρουσίας των γονιών σε απλές εξετάσεις των παιδιών τους, όπως η αιμοληψία.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα την ερχόμενη εβδομάδα με την παρουσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και της παιδοψυχιατρικής εταιρείας. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η δική της εισήγηση είναι τη συγγραφή του πρωτοκόλλου να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας μαζί με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Κυριακίδου είπε πως ο γενικός κανόνας που ισχύσει στο εξωτερικό αλλά και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο, είναι να επιτρέπεται στους γονιούς ή τους συνοδούς να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους κατά την ώρα των απλών εξετάσεων.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά συνεχάρη αρχικά την ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείται κυρίως από μητέρας για ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, και σημείωσε πως η υγεία του παιδιού δεν είναι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική και ψυχοσυναισθηματική, η οποία ενδεχομένως παραβιάζεται από τη στιγμή που απαιτείται από τους γονιούς ή από τον κηδεμόνα να βγει έξω από το χώρο εξέτασης.

Η κ. Κουκουμά είπε πως θεωρεί πως ακολουθείται, αν και δεν υπάρχει γραπτή οδηγία, αυτή η πρακτική στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είπε πως το θέμα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα στην παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου ώστε να λήξει διεξοδικά, να διαμορφωθούν τα πρωτόκολλα και να διαμορφωθούν και οι οδηγίες ώστε και τα ίδια τα παιδιά να ενημερώνονται.  

Δειτε Επισης

«Δεν έχω οξυγόνο»-Συγκεντρώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα για τα Τέμπη
Βροχερός ο καιρός-Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τις επόμενες μέρες
Αυτές είναι οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για ελαχιστοποίηση αρνητικών συνεπειών από έντονες βροχοπτώσεις
Α. Μιχαηλίδου: Εργαζόμαστε συλλογικά για ένα καλύτερο αύριο για τους νέους
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Ανησυχία για ενδεχόμενες ατασθαλίες στο Τμήμα Δασών εκφράζει το Βολτ Κύπρου
Συννεφιά και βροχές στο καιρικό μενού-Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός το 2024-Οι πέντε αγορές που ξεχώρισαν και το ελπιδοφόρο 2025
Αντικαταστάτες, οργανικές θέσεις και στελέχωση έθεσαν σε ΥΠΑΝ οι δάσκαλοι-Σε αναμονή για νέα συνάντηση
Αλλαγές στις συνεισφορές σε πάνω από 1000 φάρμακα εντός ΓεΣΥ-Από βδομάδας οι ανακοινώσεις