Μετέωρο και το ευρωπαϊκό μέλλον των κατοίκων των Βρετανικών Βάσεων

  Θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο επαναφέρουν κάποιες εκ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και της δρομολογούμενης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως αυτό που θα επιδιώξει είναι όπως οι κάτοικοι των βρετανικών βάσεων συνεχίσουν να απολαμβάνουν του καθεστώτος του ευρωπαίου πολίτη. Δηλαδή, συνέχιση-και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση-, της ισχύος του Πρωτοκόλλου 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.
Το «κεφάλαιο» βρετανικές βάσεις στην Κύπρο επανέρχεται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο, δεδομένου ότι ενόψει του Brexit, ενδέχεται να απειληθεί με κατάργηση το Πρωτόκολλο 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στο νησί και το καθεστώς των πολιτών της Δημοκρατίας που ζουν στα εδάφη αυτά. Υπενθυμίζεται πως κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποδεχθεί ειδική διευθέτηση για τις περιοχές των βρετανικών βάσεων, βασιζόμενη στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τοποθετούμενος το περασμένο Σάββατο επί του θέματος, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατέστησε σαφές πως επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι όπως το καθεστώς του ευρωπαίου πολίτη συνεχίσει να ισχύει, όπως αυτό έχει τύχει διαπραγμάτευσης και εφαρμογής κατά την Συμφωνία της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. και κατά τη διμερή συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του θέματος επανήλθε σήμερα το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απαιτήσει το λιγότερο να συνεχίσει η ισχύς του Πρωτοκόλλου 3 και να εξεταστεί σύντομα και το καθεστώς των βρετανικών βάσεων, καθώς θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπόκειται στο αποικιοκρατικό κατάλοιπο των στρατιωτικών βάσεων».
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι επικρίσεις για την μετάβαση στις ΗΠΑ, η αντεπίθεση σε Γεωργίου και η αντιπαράθεση με Τούρκο Πρέσβη
Η νέα είσοδος στη Δεξιά και οι ιδεολογικοί άξονες του κόμματος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις
Προανήγγειλε εξελίξεις στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα ο Γεραπετρίτης
Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Υπουργός Ενέργειας: Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για αξιοποίηση κοιτασμάτων είναι από τις πιο σημαντικές
«Θα αξιοποιήσω κάθε διαθέσιμο μέσο για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της Κύπρου μας, σε όλη την Ευρώπη»
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ