Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη Βρετανία όπως την Ελλάδα

 Λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ήρθε στη δημοσιότητα μια διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών για επανάληψη της διαδικασίας εν όψει συνεπειών από μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αμέσως μετά, πληροφορηθήκαμε πως η εν λόγω καμπάνια "δημιουργήθηκε" από υπέρμαχο και εμπνευστή της δράσης ενημέρωσης για ψήφο υπέρ του Brexit.
Η καμπάνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια υπογραφές και αναδεικνύει την κατάσταση "μουδιάσματος" που επικρατεί στη Βρετανία μετά την αναδυόμενη τάση των Σκωτσέζων να αυτονομηθούν. Πράγμα λογικό, μιας και οι Σκωτσέζοι είχαν ψηφίσει πριν δυο χρόνια παραμονή στη Βρετανία και τώρα, ψήφισαν υπέρ του Bremain πράγμα που έκαναν και οι πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας σε αντίθεση με Ουαλούς και Άγγλους.
Όπως δημοσιεύει σήμερα η Telegraph σε κεντρικό της άρθρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζει τη Μεγάλη Βρετανία όπως είχε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2015 την Ελλάδα, παρότι οι οικονομικοί όροι είναι διαφορετικοί μιας και η Βρετανία δεν ήταν ποτέ στην Ευρωζώνη. Ο λόγος, είναι απλός και φάνηκε μέσα από τις δηλώσεις Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. "Να μην διεκδικήσουν κι άλλοι την έξοδο τους με διαδοχικά δημοψηφίσματα που μπορεί να προκύψουν μέσα στο επόμενο διάστημα", αν η Βρετανία δεν υποστεί κυρώσεις.
"Δεν υπάρχει η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ. Σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε δεν θα επιτραπεί "κανένας αυτοματισμός" προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία "πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.". Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε. αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές", έγραφε η  Ηandelsblatt μέσα στο Σαββατοκύριακο.
"Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα" έλεγε από τη δική της μεριά η Μέρκελ, κάνοντας λόγο για "νηφάλιες διαπραγματεύσεις", αλλά αμέσως μετά είχαμε το "τελεσίγραφο" Σουλτς στη γραμμή Σόιμπλε. Ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. "αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει (το να εκκινήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 για έξοδο). Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή". Φυσικά, η έννοια "τελεσίγραφο" είναι σχετική και ολίγον τι πομπώδης, μιας και μόνο η Βρετανία έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, καθώς το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό.
Ωστόσο, παρά τις διπλωματικές δηλώσεις Μέρκελ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: "Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση, δεν θα υπάρξουν δώρα".
Παράλληλα, ο Κάουντερ δήλωσε, ότι η Βρετανία είναι σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ότι είναι ζωτικής σημασίας η Ε.Ε. να διεξαγάγει συνομιλίες εξόδου με τη Βρετανία διασφαλίζοντας τη συνέχιση των καλών σχέσεων.
Συμφωνώντας με την Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μίας περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα.
Πώς ερμηνεύονται τα παραπάνω;
Το Βερολίνο φαίνεται πως δεν θα υπαναχωρήσει σε μια πιθανή αλλαγή στάσης των Βρετανών για να μην αφήσει περιθώρια για αποστασίες σε άλλα κράτη, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία στις οποίες τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν αρχίσει ήδη συλλογή υπογραφών για δικά τους exit. Από την άλλη, η Γερμανία που είναι οικονομικός εταίρος του Λονδίνου, δεν μπορεί να κόψει τις οικονομικές γέφυρες με τη χώρα του Κάμερον και του Μπόρις Τζόνσον, μιας και θα έχει τεράστιες οικονομικές απώλειες, πράγμα που δεν το θέλει.
Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν ότι η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. πρέπει να αρχίσει γρήγορα
 
Από την άλλη, στη Γαλλία και η Λεπέν έχει ξεκινήσει καμπάνια για τη φυγή του Παρισίου εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης. Οι Γάλλοι αναγκαστικά έρχονται "πιο κοντά" στη Γερμανία για να προασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα εντός ενιαίας Ευρώπης, για όσο θα μπορέσει αυτή να διατηρηθεί ενιαία. Ολάντ και Ρέντσι έκαναν από κοινού λόγο το Σάββατο για "χαλάρωση της λιτότητας" και για ενδυνάμωση των επενδύσεων, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από το Βερολίνο και την ΕΚΤ που κόβει το χρήμα. Δεδομένου ότι η Βρετανία συνείσφερε ως δεύτερη δύναμη στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τώρα φεύγει αποστερώντας και αυτά τα χρήματα από την Ένωση, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα με πολλούς να αναφέρουν πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πληγεί περαιτέρω ο Νότος με περιορισμό των επιδοτήσεων και των ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια, άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.
"Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Η Γερμανία ασκεί σκληρή πολιτική και κάνει πιο αυστηρή την τάση της για να ανακόψει τις "ανταρσίες" και η Γαλλία συντάσσεται με αυτό για να ανακόψει τη δυναμική της Λεπέν και των ευρωσκεπτικιστών. Έτσι έχουμε μια στρατηγική συμμαχία που "βολεύει" και τους δύο. Απέναντι τους η Βρετανία, χωρίς όμως να έχουμε και ξεκάθαρα πυρά.
Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ "διαπίστωσαν" άλλωστε την "πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης" που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας αργά το βράδυ της Κυριακής, όπως έγινε γνωστό από συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας.
"Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις. Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη", δήλωσε ο Ολάντ δίνοντας το "στίγμα", δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Όπως και να' χει, και παρά τη συμφωνία, η Ευρώπη αναζητά ένα νέο όραμα ενώ η Γερμανία έχει "κηλιδωθεί" μετά το πρώτο exit που οφείλεται λίγο πολύ και στην πολιτική που έχουν εφαρμόσει οι Γερμανοί στην Ε.Ε.
Η έξοδος από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί "χωρίς βιασύνη", λέει ο Μπόρις Τζόνσον
 
Ο επικεφαλής της παράταξης του Brexit Μπόρις Τζόνσον που ενδέχεται να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, διαβεβαιώνει πως η έξοδος από την Ε.Ε. πρόκειται να πραγματοποιηθεί "χωρίς βιασύνη" και επιχειρεί να καθησυχάσει τους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό και τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Daily Telegraph.
Ο Τζόνσον καλεί επίσης τους υποστηρικτές του Brexit να "κατασκευάσουν γέφυρες" μ' αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα υποβάθμισε την προοπτική να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία, πράγμα που τρέμει αυτή τη στιγμή η Αγγλία λόγω της φυσικών πόρων που διαθέτουν οι Σκωτσέζοι.
"Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν σ' αυτή τη χώρα θα γίνουν πλήρως σεβαστά και το ίδιο θα συμβεί με τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ", διαβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
"Οι Βρετανοί θα εξακολουθήσουν να μπορούν να πηγαίνουν να εργάζονται στην Ε.Ε., να ζουν εκεί, να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να αγοράζουν σπίτια και να εγκαθίστανται σ' αυτά", δήλωσε, χωρίς όμως να έχει στα χέρια του κάποιο "σίγουρο χαρτί", παρά μόνο εκτιμήσεις.
"Θα υπάρξει μια εντατική ευρωπαϊκή συνεργασία που θα εντατικοποιηθεί περαιτέρω σε πολυάριθμους τομείς: τις τέχνες, τις επιστήμες, τα πανεπιστήμια, την προστασία του περιβάλλοντος", συνέχισε.
"Έχουμε μια μικρή πλειοψηφία και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να καθησυχάσουμε αυτούς που ήθελαν να παραμείνουν. Οφείλουμε να στραφούμε προς αυτούς, να επουλώσουμε τις πληγές, να κατασκευάσουμε γέφυρες, επειδή ορισμένοι αισθάνονται απογοήτευση, απώλεια, σύγχυση", πρόσθεσε.
"Το κλίμα ανησυχίας είναι κατανοητό", πρόσθεσε, λόγω των προειδοποιήσεων για τις συνέπειες της εξόδου που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της εκστρατείας, εκτιμώντας ότι ήταν "σε μεγάλο βαθμό υπερβολές".
Απαντώντας στην Σκωτσέζα πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η οποία θεωρεί "πολύ πιθανό" ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς της, η οποία τάχθηκε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ο Τζόνσον υπογράμμισε: "Είχαμε ήδη ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014 και δεν βλέπω μεγάλη επιθυμία να έχουμε ένα άλλο σύντομα. Καλύτερα να είμαστε μαζί για να εγκαθιδρύσουμε μια καλύτερη σχέση με την ΕΕ, βασισμένη στις ελεύθερες συναλλαγές και τη σύμπραξη".

Δειτε Επισης

Περισσότερα από ένα τα διατάγματα που θα εκδοθούν για ΤΑΚΑΤΑ-Στόχος η δημοσιοποίηση πριν τις 3 Φεβρουαρίου
Απίστευτη ιστορία-Όταν χρειάστηκε μπουλντόζα για να βρεθεί ο σταυρός των Θεοφανείων στην Ελλάδα
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία
Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ζιμπάμπουε-Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποχαιρέτησε τον Σημίτη η Μέτσολα-«Ξεχωριστή η παρακαταθήκη του στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»
Εισφορά σαράντα χιλιάδων στη ΔΕΑ από την Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων-Μήνυμα για εορτασμό στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 2026 από ΠτΔ
Σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών-Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουράχοβε