Υγρός τάφος για τουρίστες οι Τάφοι των Βασιλέων

Ο χθεσινός πνιγμός τουρίστα στη θάλασσα του ξενοδοχείου Venus, στην περιοχή  Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο έφερε ξανά στο φως το θέμα της αναλγησίας των αρμόδιων υπηρεσιών στο να προχωρήσουν άμεσα σε έργα, τα οποία θα ενισχύσουν της ασφάλεια των λουόμενων στην περιοχή.
 
Περίπου 14 πνιγμοί έχουν καταγραφεί στην συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία 12 χρόνια, ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος κατηγορεί το  υπουργείο Μεταφορών και την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για την εδώ και 15 χρόνια καθυστέρηση της κατασκευής κυματοθραυστών στην περιοχή, έργο το οποίος θα μειώσει το πρόβλημα. «Είναι απαράδεκτο να μετρούμε τόσο θύματα, οι πλείστοι εκ των οποίων τουρίστες,  στην ίδια περιοχή και τα αρμόδια τμήματα να  μην έχουν λάβει μέτρα εδώ  και χρόνια», τόνισε ο κ. Φαίδωνος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη παραλία δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, καθώς δεν θεωρείται περιοχή λουομένων λόγω της επικινδυνότητας της.  Στο σημείο υπάρχουν πινακίδες που επισημαίνουν την επικινδυνότητα της θάλασσας, ωστόσο φαίνεται  ότι πολλοί τουρίστες δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο και μπαίνουν στο νερό, με δυσάρεστα σε αρκετές περιπτώσεις αποτελέσματα.
 
Κυματοθραύστες με ρυθμούς χελώνας
Την ίδια ώρα, η κινητοποίηση για έναρξη της κατασκευής κυματοθραυστών στη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο.  Παρ’ όλα αυτά, στο Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν αναμένουν ολοκλήρωση του έργου πριν από τα τέλη του 2017. Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online ο Υπεύθυνος του Κλάδου Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Στέλιος Ζερβός τόνισε ότι η προκήρυξη προσφορών προγραμματίζεται εντός  του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και τα έργα αναμένεται να αρχίσουν περίπου στις αρχές της νέας χρονιάς. «Περιμένουμε να βγει η περιβαλλοντική γνωμάτευση για το έργο στην περιοχή του Venus, η οποία γνωμάτευση αναμένεται θετική, και αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουμε με προκήρυξη μέσα στο Σεπτέμβριο», τόνισε. Όπως αποφασίστηκε, θα κατασκευαστούν δύο παράλληλοι κυματοθραύστες και ένας κάθετος πρόβολος.
 
Και οι ξενοδόχοι στο έργο του 1.9 εκ
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στο 1,9 εκ ευρώ και στη δαπάνη θα συμμετέχουν  το κράτος, η τοπική αρχή καθώς επίσης και οι ξενοδόχοι της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων συμφώνησαν να καλύψουν μέρος των εξόδων, ωστόσο δεν καθορίστηκε ακόμα το ποσό που θα δώσουν.  Το ύψος της συνεισφοράς τόσο των ξενοδόχων όσο και του Δήμου Πάφου θα καθοριστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο  Μεταφορών στις Αρχές Ιουλίου. Αναμένεται ότι η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει το 1/3 της συνολικής δαπάνης.  
 
Ερωτηθείς για τους λόγους της καθυστέρησης του έργου, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η συγκεκριμένα περιοχή είναι πολύ δύσκολη, γι αυτό και οι μελετητές έκριναν ότι έπρεπε να γίνει φυσικό μοντέλο των κυματοθραυστών (μινιατούρα σε συνθήκες που προσομοιάζουν με αυτές της περιοχής), πριν προχωρήσουν στην κατασκευή τους. Οι μελέτες έγιναν στις δεξαμενές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην Αθήνα.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Υπουργός Μεταφορών είναι αναφέρει ότι τα οικονομικά του κράτους  δεν επέτρεπαν την εκτέλεση των απαραίτητων έργων , ώστε να μειωθούν οι πνιγμοί στο εν λόγω σημείο. Είχε υποδείξει μάλιστα ότι στο έργο θα πρέπει να συμβάλουν και αυτοί, οι οποίοι επωφελούνται από τη θαλάσσια περιοχή, όπως και εν τέλει αποφασίστηκε.
 
 
«Να επισπευστούν οι σχεδιασμοί»
Ο νέος πνιγμός καθώς και άλλα περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε παραλίες του δυτικού παραλιακού μετώπου στην Πάφο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα επίσπευσης των σχεδιασμών που προβλέπει η μελέτη για την βελτίωση του δυτικού παραλιακού μετώπου, επισημαίνουν από την πλευρά  τους αρμόδιοι φορείς της Πάφου. 
Η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της κατά πόσο κατασκευάζοντας κυματοθραύστες, η δυτική ακτή της Πάφου μπορεί να γίνει ασφαλής για τους λουόμενους.  Παραδέχτηκε ωστόσο με δηλώσεις της στο Κυπριακό Παρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι κυματοθραύστες είναι μια από τις λύσεις που μπορούμε να κάνουμε, για να δημιουργήσουμε ήπιες συνθήκες στην παραλία. Πρόσθεσε δε, πως πρόληψη και σωστά παράκτια έργα πρέπει να γίνουν στην συγκεκριμένη ακτογραμμή.

 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της