Α. Νεοφύτου: Χρειάζεται αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης μετά το Brexit

Αυτό που χρειάζεται είναι μια αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης που δημιουργείται μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως παρακολουθεί τις αναλύσεις και τις ανησυχίες του πολιτικού κόσμου της Κύπρου γύρω από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει της ΕΕ και σίγουρα, όπως είπε, θα υπάρξουν επιπτώσεις που αξιολογούνται και στο επίπεδο της ΕΕ αλλά και στο επίπεδο των κρατών.

“Εμείς ως Κύπρος είχαμε πέραν των σχέσεων εντός ΕΕ, και των σχέσεων ως μέλος της Κοινοπολιτείας, υπήρχαν και ζητήματα που αφορούν την εθνική μας υπόθεση”, είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται μια αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η διαδικασία εξόδου μπορεί να πάρει και δύο ή ακόμη και περισσότερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, όμως αν κάτι εξάγεται ως πρώτο μήνυμα είναι πως είναι εύκολο να παίρνεις μια απόφαση εξόδου όμως είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνέπειες της.

“Είναι μια κακή εξέλιξη και η ίδια η Ευρώπη πρέπει να αναπροσαρμόσει πολιτικές. Αλλά την ίδια ώρα πρέπει να κάνουμε τη σωστή ανάγνωση”, είπε και σημείωσε πως ο ίδιος είναι υπέρ μιας Ευρώπης με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο, αλλά δεν πρέπει, συνέχισε, να γίνεται συνάρτηση με τους λόγους που το ΗΒ πήρε την απόφαση, καθώς κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο συνδέουν την απόφαση με την αναγκαιότητα της ΕΕ για περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

“Στο ΗΒ ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που το 52% ψήφισε υπέρ της εξόδου είναι γιατί διαφωνεί με την κοινωνική πολιτική της Ευρώπης και θεωρεί ότι οι πολιτικές της Ευρώπης για ενίσχυση είτε των μεταναστών είτε άλλων ομάδων φορτώνει περισσότερα κόστη στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες”, είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση.

Οπως είπε χρειάζεται μια αντικειμενική εξέταση και η Ευρώπη πρέπει να μπει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο για το μέλλον, οι Βρυξέλλες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να είναι αποξενωμένες από τους Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει μέσα από αυτή την πολιτική διεργασία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη που θα είναι κοντά στους πολίτες της.

Ερωτηθείς αν θα ωφελήσει το Κυπριακό αυτή η εξέλιξη, είπε πως με βάση τη θέση πολλών κομμάτων ότι οι Βρετανοί ήταν πίσω από οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της ΕΕ, τότε η έξοδος τους θα διευκολύνει να έχουμε πιο φιλικές προς εμάς θέσεις της Ενωσης στο Κυπριακό.  

Δειτε Επισης

Η νέα είσοδος στη Δεξιά και οι ιδεολογικοί άξονες του κόμματος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις
Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Υπουργός Ενέργειας: Οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για αξιοποίηση κοιτασμάτων είναι από τις πιο σημαντικές
«Θα αξιοποιήσω κάθε διαθέσιμο μέσο για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα της Κύπρου μας, σε όλη την Ευρώπη»
Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας