Πολιτικές αναταράξεις στη Βρετανία μετά την απόφαση εξόδου

Έντονες πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων η απόφαση των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.
 
Σε μια δραματική κίνηση ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν απομάκρυνε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από το πόστο του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών τον Χίλαρι Μπεν.
 
Ο κ. Μπεν είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη του κόμματος για του πει ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του, εν μέσω παράλληλων πληροφοριών ότι προέτρεπε τα υπόλοιπα μέλη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν μαζικά.
 
Το πρωί της Κυριακής, εξάλλου, την παραίτησή της υπέβαλε και η σκιώδης Υφυπουργός Υγείας Χάιντι Αλεξάντερ, από τις θεωρούμενες στενές συμμάχους του κ. Κόρμπιν. Έως και το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να παραιτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών είναι αντιμέτωπος με πρόταση μομφής που έχουν υποβάλει βουλευτές του, οι οποίοι του καταλογίζουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την επικράτηση του Brexit λόγω της «χλιαρής» εκστρατείας του υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
 
Από την άλλη πλευρά, η προαναγγελία παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε το έναυσμα για τις διεργασίες αντικατάστασης του, με κεντρική φυσιογνωμία τον Μπόρις Τζόνσον. Το κόμμα εμφανίζεται διαιρεμένο, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για προσπάθεια ανάδειξης ενός ή μίας υποψηφίου που θα συγκεντρώσει την υποστήριξη όσων στελεχών και μελών του κόμματος αντιτίθενται στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον πληθωρικό αλλά αμφιλεγόμενο τέως δήμαρχο Λονδίνου.
 
Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί τέτοιοι ανθυποψήφιοι είναι της Υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι και του πιο νεαρού και σχετικά άγνωστου στο ευρύ κοινό Υπουργού Εργασίας Στίβεν Κραμπ.

Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες ο Κέρι

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες μετά τη θύελλα που προκάλεσε στην Ευρώπη η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit.
 
Ο Κέρι, ο οποίος έφτασε χθες στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο θα συναντήσει και σήμερα, Δευτέρα, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί εκεί με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, την οποία αρχικά προβλεπόταν να συναντήσει σήμερα στη Ρώμη.
 
Μετά τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ, και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον. Μετά τη συνάντησή του με τον Χάμοντ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
 
Οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ιδιαίτερα τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην παγκόσμια ανάπτυξη και τις δονήσεις που μπορεί να προκαλέσει στις διεθνείς χρηματαγορές.
 

Δειτε Επισης

LIVE: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο-«Περιορισμένες και στοχευμένες επιδρομές»
Το δικαίωμα παύσης Αρχηγού από ΠτΔ μέσα από δικαστικές αποφάσεις-Το ελεύθερο πεδίο και το κριτήριο της εικόνας
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας-Στέλνει πολυσέλιδο υπόμνημα σε ΠτΔ ο Μυλωνάς
Έργα και Ημέραι του Στέλιου Παπαθεοδώρου-Από το Parody account, στην έξαρση του εγκλήματος και τις αποδράσεις
Ευθείες βολές Ερντογάν σε Ισραήλ-«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, έβαλαν φωτιά στην περιοχή»
Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων