Δραματική μείωση του αριθμού λειψάνων Ε/κ προειδοποιεί ο Φωτίου
15:42 - 26 Ιουνίου 2016
Στη δραματική μείωση του αριθμού λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα πλαίσια του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Πέτρου Κυριάκου του Φίλιππου.
Στην ομιλία του στην κηδεία που τελέστηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ.
«Ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων να μην πληροφορηθούν ποτέ την τύχη των δικών τους», προειδοποίησε.
Δήλωσε παράλληλα ότι η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων δεν αποτελεί πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.
«Η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους», τόνισε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πάρα τις δυσκολίες, τα προσκόμματα και την άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στην επίλυση του προβλήματος συνεχίζει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της εντός και εκτός Κύπρου, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως και η τύχη του τελευταίου αγνοουμένου μας.
«Αυτό αποτελεί, όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και καθήκον σε όλους αυτούς που χάθηκαν αγωνιζόμενοι σε ένα άνισο και προδομένο αγώνα για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας», ανέφερε.
Η Κυβέρνηση, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα συνεχίσει το δύσκολο, μα συνάμα ιερό αγώνα, ευελπιστώντας ότι έστω και μετά από μισό αιώνα θα τερματιστεί η αναλγησία που επιδεικνύει η κατοχική δύναμη και σε αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Αναφέροντας ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα η Τουρκία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αναλώνει το χρόνο με τακτικισμούς, υποσκάπτοντας την κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για επίτευξη προόδου, σημείωσε ότι παραμένουν αγνοούμενοι οι περισσότεροι από όσους χάθηκαν τα ίχνη τους το 1974.
«Η μη επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρου και η συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων, οφείλεται αποκλειστικά στη στάση της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας. Η χώρα αυτή είναι υπεύθυνη τόσο για την πρόκληση της τραγωδίας ειδικά με τους αγνοουμένους, όσο και για την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επίλυσής του», πρόσθεσε.