Ρώσος Πρέσβης: Η Τουρκία να αποδείξει ότι στηρίζει λύση του κυπριακού

Παρά τ o γεγονός ότι η Τουρκία συνεχώς εκφράζει πλήρη στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει οποιαδήποτε πραγματικά βήματα που να καταδεικνύουν την ειλικρίνεια των προθέσεών της, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι. Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ.  Οσάτσι  εξέφρασε την ελπίδα ότι “τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, και η Άγκυρα θα αποδείξει στην πράξη ότι πραγματικά υποστηρίζει μια τελική και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού”.

Ο κ. Οσάτσι υπογράμμισε πως ακόμα και να μην εξευρεθούν επιπλέον κοιτάσματα αερίου στον Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η γεωγραφική θέση  του νησιού, του επιτρέπει να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή αγορά ενέργειας.  Σημείωσε μάλιστα πως η ρωσική πλευρά μελετά τη συμμετοχή στα ενεργειακά έργα, περιλαμβανομένων όχι μόνο αυτών που αφορούν τη συμβατική ενέργεια, αλλά και την ανανεώσιμη.

Αναφερόμενος στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως “παρόλο που δεν θα βιαστούμε να έχουμε εμπλοκή σε οποιαδήποτε έργα, πιστεύουμε ότι η ρωσική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό τον τομέα μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε οποιοδήποτε ενεργειακό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ακόμη, ο κ. Οσάτσι υπογράμμισε πως ο αγώνας κατά όλων των μορφών εξτρεμισμού και τρομοκρατίας είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, και πως η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με την εξάλειψη των κέντρων των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, είπε πως εργαζόμαστε ενεργά μέσω του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που παραμένει ένας μοναδικός γενικά αναγνωρισμένος μηχανισμός που βοηθά την ειρηνευτική παλαιστινιο-ισραηλινή συνεργασία. Πρόσθεσε πως στενές και αμοιβαία επωφελείς επαφές της Λευκωσίας με τους ηγέτες τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες ως μια επιπρόσθετη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
Το κυπριακό

Κληθείς να πει αν η Ρωσία συμμερίζεται την άποψη πως το 2016 μπορεί να είναι το έτος της επανένωσης της Κύπρου, και πώς η Μόσχα μπορεί, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να συμβάλει στο στόχο για επίτευξη λύσης, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως “κατά την άποψή μας, δεν είναι η ταχύτητα με την οποία θα επιτευχθεί η λύση”. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε ένα ρωσικό ρητό που λέει πως “Μετράς εφτά φορές πριν κόψεις μια”, που, όπως είπε, σημαίνει ότι “πρέπει να σκέφτεσαι πολύ τις λεπτομέρειες για μια δύσκολη και σημαντική απόφαση”.

Υπενθύμισε πως η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως και η Σοβιετική Ένωση προηγουμένως, ανησυχούσε πάντα για την έλλειψη μια διευθέτησης του Κυπριακού. “Συνέχεια υποστήριζε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, εδαφικά ακέραιο και ενωμένο κράτος, καθώς και μια συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού”, ανέφερε.

Επανέλαβε πως η Ρωσία χαιρετίζει την επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου το Μάιο του 2015, “όταν οι ηγέτες μπόρεσαν να αναζωογονήσουν την ελπίδα για την επανένωση του νησιού”, και υπογράμμισε πως “μια διευθέτηση βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μόνος δρόμος προς τα μπρος. Εάν συμβεί το 2016, βεβαιότητα θα καλωσορίσουμε αυτή την απόφαση”.

Είπε πως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα του βλέπει “ως έναν από τους κύριους στόχους για μας και άλλους διεθνείς παίκτες τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών, προκειμένου η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να πετύχουν μια διαρκή λύση”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι κανείς δεν γνωρίζει το Κυπριακό καλύτερα από ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι. Είναι ζωτικής σημασίας όπως οι κοινότητες αναπτύξουν κατά ένα ανεξάρτητο τρόπο τις παραμέτρους της διευθέτησης, χωρίς παρεμβάσεις ή επιδιαιτησία”, υπογράμμισε.

Κληθείς να αναφερθεί στο ρόλο της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίτευξη μιας λύσης, σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε πως ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

“Ακούμε ότι η Τουρκία συνεχώς εκφράζει πλήρη στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει κάνει οποιαδήποτε πραγματικά βήματα που να δείχνουν την ειλικρίνεια των προθέσεών της”, υπογράμμισε.

“Η Τουρκία παραγνωρίζει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Κύπρου κατά της Τουρκίας, αρνείται να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, και συνεχίζει την πολιτική της προσάρτησης του εδάφους του βόρειο τμήματος της Κύπρου”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Οσάτσι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική, και η Άγκυρα θα αποδείξει στην πράξη ότι πραγματικά υποστηρίζει μια τελική και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού”.

Οι σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου

Ερωτηθείς πόσο ικανοποιημένη είναι η Ρωσία από τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία μιας μεγάλης ρωσικής κοινότητας στο νησί, και σε ποιους τομείς υπάρχει περιθώριο για βελτίωσή τους, ο Ρώσος Πρέσβης επεσήμανε πως η οικονομική κρίση στην Κύπρο “δεν ταρακούνησε τη σταθερή βάση του συνεταιρισμού μας, και πιστεύουμε ότι μαζί με τις κυπριακές αρχές θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές συνέπειες και πολύ σύντομα θα δούμε μια ανοδική τάση στο εμπόριο και τις επενδύσεις μας”.

Σύμφωνα με τον Πρέσβη, υπάρχει ένα πολύ ευρύ φάσμα τομέων για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. Ο κ. Οσάτσι σημείωσε πως “εταιρείες μας και διεθνείς εταιρείες με σημαντικό ρωσικό κεφάλαιο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για διάφορα έργα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών”.

Είπε πως “η πλευρά μας μελετά τη συμμετοχή στα ενεργειακά έργα, περιλαμβανομένων όχι μόνο αυτών που αφορούν τη συμβατική ενέργεια, αλλά και την ανανεώσιμη”. Πρόσθεσε πως “έχουμε τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στην επιστήμη και στην τεχνολογία, τον πολυμορφικό τουρισμό, την προηγμένη τεχνολογία, στον ιατροφαρμακευτικό τομέα και τη γεωργία”.

“Μπορώ να απαριθμήσω πολλούς τέτοιους τομείς. Η κύρια ιδέα είναι ότι υπάρχει και θα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά μας, και ελπίζουμε ότι τέτοια εγχειρήματα θα βρουν υποστήριξη εδώ στην Κύπρο”, είπε ο Πρέσβης.

Επεσήμανε πως το εμπόριο και η οικονομική συνεργασία αντικατοπτρίζει τους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου. Σημείωσε πως “οι διμερείς επιχειρηματικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ενεργά, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 90. Για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα, οι Ρώσοι έχουν γίνει ένα από τα πρωτοπόρα και σταθερά συστατικά μέρη της κυπριακής κοινωνίας, συμβάλλοντας πολύ στην ευημερία του νησιού. Τομείς κλειδιά των επενδύσεών μας ήταν παραδοσιακά ο τραπεζικός τομέας, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, οι οικοδομές, η ενέργεια, το εμπόριο κλπ”.

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, το Μάρτιο του 2013, οι υφιστάμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, η περιφερειακή και παγκόσμια οικονομική αστάθεια, οπωσδήποτε δημιούργησαν επιπρόσθετα πρακτικά προβλήματα στη ρωσο-κυπριακή συνεργασία, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, “καθώς πολλοί από τους συμπατριώτες μας και τις (ρωσικές) εταιρείες είχαν χάσει τα χρήματά τους, που είχαν κατατεθειμένα στις εγχώριες τράπεζες”.

“Παρόλα αυτά, τέτοιες εξελίξεις δεν ταρακούνησαν τη σταθερή βάση του συνεταιρισμού μας και πιστεύουμε ότι μαζί με τις κυπριακές Αρχές θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές συνέπειες και πολύ σύντομα θα δούμε αυξητική τάση του εμπορίου και των επενδύσεών μας”, είπε στο ΚΥΠΕ.

Κληθείς να αξιολογήσει τη στάση της Κύπρου έναντι της Ρωσίας, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Μόσχας, ο κ. Οσάτσι είπε πως “οι απαγορεύσεις αυτές, που ξεκίνησαν από τις Βρυξέλλες και ορισμένες δυτικές χώρες ως πολιτική πίεση εδώ και πέραν των δυο ετών, έχουν ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Δεν έχουν μόνο αποτύχει να πετύχουν αμφιλεγόμενους στόχους, αλλά επίσης έχουν καταστεί επιβλαβείς για την πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ, δυστυχώς περιλαμβανομένης της Κύπρου”.

Ανέφερε πως η Ρωσία εκτιμά πολύ το ότι η Κύπρος τάχθηκε κατά των εμπάργκο και υποστήριξε την εξεύρεση πολιτικών λύσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι η επίσημη και δημόσια θέση της ηγεσίας σας, πρώτα από όλα προσωπικά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη”, υπογράμμισε.

Ο Πρέσβης είπε πως είναι κρίμα που “στη δημοκρατική Ευρώπη ορισμένες χώρες μπορούν να προωθήσουν τη γραμμή τους και ντε φάκτο να αγνοήσουν τη γνώμη των άλλων. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτοί που αρνούνται τώρα να δεχθούν την πραγματική κατάσταση πραγμάτων θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα χρόνια που έχουν χαθεί θα είναι δυνατόν να αναπληρωθούν, και ότι θα υπάρξουν οι συνθήκες για αποκατάσταση της συνεργασίας του παρελθόντος”.
 
Οι προοπτικές στην ενέργεια

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στις έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Οσάτσι είπε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμβάλουν σίγουρα πολύ στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

“Λόγω της τρέχουσας ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή, η Κύπρος οδεύει με επιτυχία για να γίνει ένας εξαγωγέας αερίου στο εγγύς μέλλον. Πιστεύουμε πως ακόμα και εάν δεν βρεθούν επιπλέον κοιτάσματα αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του νησιού, η γεωγραφική της θέση επιτρέπει στην Κύπρο να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή αγορά”, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και ρωσικές ενεργειακές εταιρείες, παρακολουθούν πολύ στενά τις συνεχιζόμενες ενεργειακές εξελίξεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Παρόλο που δεν θα βιαστούμε να έχουμε εμπλοκή σε οποιαδήποτε έργα, πιστεύουμε ότι η ρωσική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτό τον τομέα μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε οποιοδήποτε ενεργειακό ζήτημα στην Ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο κ. Οσάτσι.
 
Η τρομοκρατία

Αναφορικά με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως ο αγώνας κατά όλων των μορφών εξτρεμισμού και τρομοκρατίας είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

“Δυστυχώς, οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους δεν είναι πάντοτε συγχρονισμένες. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για εξάλειψη των κέντρων των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή. Πάντοτε καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να το κάνουμε από κοινού”, πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, ανέφερε, “η επιχείρηση των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία διεξάγεται σε πολύ στενό συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, τις Κυβερνήσεις του Ιράκ και του Ιράν. Χάρη στη συντονισμένη δουλειά που γίνεται, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας διαδικασία διαλόγου στη Συρία, για διασφάλιση της πρόσβασης για ανθρωπιστικούς σκοπούς σε πολλές συριακές επαρχίες και έναρξης της επιστροφής των προσφύγων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Οσάτσι εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτός ο αγώνας θα ήταν πιο επιτυχημένος εάν κάποιες χώρες δεν έκαναν προσπάθειες να διαχωρίσουν τους τρομοκράτες σε “μετριοπαθείς” και “όχι πολύ μετριοπαθείς”, και σταματούσαν να προμηθεύουν τους τρομοκράτες με όπλα και χρήματα.

Αναφορικά με το ρόλο της κυβέρνησης της Συρίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είπε πως “σίγουρα θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμβολή της. Ο συριακός στρατός κατάφερε να καθαρίσει μια μεγάλη περιοχή από στρατιωτικούς του ISIS και να απελευθερώσει ένα μεγάλο αριθμό φυλακισμένων και να πάρει τον έλεγχο των πρώην προπυργίων των τρομοκρατών”.

Σε ό,τι αφορά βήματα για διευθέτηση του Μεσανατολικού, ο κ. Οσάτσι είπε πως η πρόοδος προς την επίλυση της παλαιστινο-ισραηλινής διαμάχης θα μείωνε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην περιοχή, αποδυναμώνοντας τους εξτρεμιστές και μειώνοντας την απήχηση της ιδεολογίας τους.

Επεσήμανε πως τα ακραία στοιχεία πάντα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη διαλόγου και δυστυχώς πετυχαίνουν τους στόχους τους, σημειώνοντας πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες γνώμης, ο ανταγωνισμός μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.

Ο κ. Οσάτσι είπε πως μεμονωμένα περιστατικά που σημειώνονται ενίοτε στη Δυτική `Οχθη και στα Ιεροσόλυμα καταδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι για περαιτέρω κλιμάκωση παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα.

“Η Ρωσία βεβαιότατα καταδικάζει οποιαδήποτε επεισόδια βίας, ανεξαρτήτως των κινήτρων τους. Έχουμε κατ` επανάληψη καλέσει τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να λάβουν μέτρα για μείωση της έντασης. Στις επαφές μας με τους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς εταίρους μας, πάντοτε τονίζουμε την ανάγκη για σταθεροποίηση της κατάστασης και επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο δυνατόν”, υπογράμμισε.

“Πάρα ταύτα, είναι προφανές ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και σύνεση θα εισακουστούν μόνο όταν γίνουν ξεκάθαρες οι πολιτικές προοπτικές, με άλλα λόγια όταν υπάρξει κατανόηση ότι μια αμοιβαία αποδεκτή πολιτική διευθέτηση, βασισμένη στις σχετικές διεθνείς αποφάσεις, είναι δυνατή”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως προς αυτό το σκοπό, “εργαζόμαστε ενεργά μέσω του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που παραμένει ο μοναδικός γενικά αναγνωρισμένος μηχανισμός που βοηθά την ειρηνευτική παλαιστινο-ισραηλινή συνεργασία, προκειμένου να διευκολύνει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ευημερούσας Μέσης Ανατολής”.

Ακόμη υπογράμμισε πως “στενές και αμοιβαία επωφελείς επαφές της Λευκωσίας με τους ηγέτες τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες ως μια επιπρόσθετη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση-Έμφαση στο στεγαστικό
Υλοποιεί τον οδικό της χάρτη η ΕΔΕΚ, με τερματισμό το πολιτικό συνέδριο
Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης επισφραγίζουν την στρατηγική σχέση με τετ-α-τετ
Άλλα επί χάρτου, άλλα στην πράξη-Η συνάντηση που δεν έπρεπε να γίνει και οι «μεμονωμένοι» που δεν... κουμαντάρονται
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι
Δεν τα βρίσκουν στο διαχωρισμό επιδομάτων αναπηρίας από το ΕΕΕ-Φωνάζουν οι οργανώσεις
Θα συνεχίσει τις προσπάθειες ο ΠτΔ-«Το κατοχικό συρματόπλεγμα από την θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο δεν είναι ανυπέρβλητο»
Θα επαναλάβει την υποστήριξή του στη ΔΔΟ ο Μπάιντεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Στο υψηλότερο επίπεδο οι διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ-«Επιστέγασμα των ενεργειών» η επίσκεψη του Προέδρου
Ως γέφυρα μεταξύ των διαφόρων μερών στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την Κύπρο ο Μπετέλ