Μ. Κοντός: Το Brexit και οι συνέπειες στο κυπριακό VIDEO

Ενδεχόμενες συνέπειες και στο κυπριακό εκτιμά πως θα υπάρξουν μετά το Brexit ο διεθνολόγος  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κλειδώσει μια καλή διμερή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αποτρέψει τα όποια κακά σενάρια σε σχέση με τις βρετανικές θέσεις στο κυπριακό.  
 
Σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο κ. Κοντός επανέλαβε πως η Κύπρος θα επηρεαστεί ποικιλοτρόπως από την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.  Πέραν από τους οικονομικούς τομείς, οι οποίοι θα επηρεαστούν, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται να αλλάξουν δεδομένα και σε πολιτικό επίπεδο.  «Η τουρκική ενταξιακή πορεία το τελευταίο προκαλούσε ανησυχίες στο ΗΒ, αυτό το γεγονός ήταν και ένας καλός μοχλός πίεσης και για τη δική μας πλευρά, επί του ΗΒ, το οποίο έχει ρόλο στο κυπριακό. Με το Brexit, φεύγει ένα εμπόδιο από τις σχέσεις ΗΒ- Τουρκιάς και πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτούν αυτές οι σχέσεις και με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεαστεί το κυπριακό, δεδομένου ότι το ΗΒ είναι εγγυήτρια δύναμη», εξήγησε ο κ. Κοντός. «Εκτιμώ», πρόσθεσε,  «ότι με τις κατάλληλες κινήσεις από τη δική μας πλευρά, μπορεί να κλειδώσουμε μια καλή διμερή σχέση με το ΗΒ που να αποτρέψει τα κακά σενάρια των Βρετανικών θέσεων στο κυπριακό».
 
«Η ΕΕ χάνει από την ισχύ της μετά την έξοδο της Βρετανίας»

 
Στη συνέντευξη του, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε  στις αρνητικές συνέπειες του Brexit τόσο για τη Βρετανία όσο και για την ΕΕ. «Πλέον η ΕΕ χάνει από την ισχύ της, υποβαθμίζεται το πρεστίζ και το κύρος της ΕΕ ως παγκόσμια δύναμη», τόνισε.  Υπέδειξε παράλληλα πως από τη στιγμή που η ΕΕ χάνει ένα καθαρό οικονομικό συνεισφορέα, θα μειωθεί και η οικονομική της επιφάνεια. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η Γερμανία αποκτά μια πιο ισχυρή θέση στον ευρωπαϊκό καταμερισμό ισχύος, τόσο σε θεσμικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.  Πλέον θα έχει πιο ισχυρή δυνατότητα επηρεασμού, καθώς με την έξοδο της Βρετανίας φεύγει ένα σημαντικό πολιτικό αντίβαρο. Από την άλλη, συμπλήρωσε, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση κρατών που είχαν ταυτιστεί με ΗΒ σε οικονομικές και πολιτικές επιλογές, όπως η Ολλανδία, η  Σουηδία και η Δανία.
 

«Νίκη για τους ευρωσκεπτικιστές»
 
Ο κ. Κοντός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά το Brexit, θα ενθαρρυνθούν τα ευρωσκεπτικιστικα κινήματα ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, και θα θελήσουν να διεκδικήσουν ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές του δημοψηφίσματος.
Εντός της Ευρώπης τα  ευρωσκεπτικιστικά κινήματα θα ενθαρρυνθούν, και θα θελήσουν να διεκδικήσουν παρόμοιες ρυθμίσεις και επιλογές όπως οι Βρετανοί που τους έκανα δημοψήφισμα
  
 

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκε με το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατηγόρησε ότι παρέχει προπαγανδιστική βάση σε τρομοκράτες
Δρομολογεί πρωτοβουλίες για αναγνώριση της αποστολής της ΕΛΔΥΚ η Κυβέρνηση
Ιωάννου: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πυξίδα για το παρόν και το μέλλον
Κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας-Ο ΟΗΕ καθορίζει πλαίσιο επανέναρξης συνομιλιών, όχι ο Ερντογάν
Υπέρ δομημένου, εντατικού και συνεχούς διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ η Κύπρος
Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
Μητσοτάκης: Δεν είναι αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο
Προσπαθεί να αυξήσει τη διαφάνεια μέσω δημοσιεύσεων σε πλατφόρμα η Βουλή-Αμφιβολίες εκφράζουν οι φορείς
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τασούλα στην Κύπρο-« Άρρηκτη σχέση η οποία συνδέει τις δύο χώρες» (pics)
Επανήλθε με βίντεο και παρασκήνιο το ΕΛΑΜ-«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»