Νέα έκκληση προς την Τουρκία για τους αγνοουμένους

   Η Κυβέρνηση δια του Αναπληρωτή Επάρχου Κερύνειας, Ανδρέα Λουκά, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί αποτελεσματικά για να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το δράμα των αγνοουμένων. Ο Ανδρέας Λουκά,  εκπροσώπησε  σήμερα την Κυβέρνηση στην κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου ζεύγους Βασίλη Γεωργίου και Θεοδώρας Βασιλείου (Σιάμισιη) από την Κυρά Μόρφου, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια.

Στον επικήδειο ο κ. Λουκά είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “την ίδια ώρα αγωνιζόμαστε για να κτίσουμε μια πατρίδα, όπως ήταν παλιά ολόκληρη η Κύπρος, όπου ζούσαν αρμονικά και ειρηνικά και συνδημιουργούσαν οι κάτοικοι της”.

Πρόσθεσε ότι αγωνιζόμαστε “να δημιουργήσουμε συνθήκες, όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των ανθρώπων της και αυτή είναι η πρώτιστη υποχρέωση, αλλά και υψίστη τιμή σε όσους έδωσαν τη ζωή τους και σε όσους ακόμα αγνοούνται”.

Για το ζεύγος Βασιλείου, ο κ. Λουκά, είπε ότι “αγνοείτο αφότου η φρίκη της τουρκικής εισβολής χάραξε στο σώμα της Κύπρου την απαίσια γραμμή του Αττίλα, ενώ για 42 πικρά χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων που κηδεύουμε σήμερα, βίωσαν ένα αδυσώπητο μαρτύριο και έζησαν την πιο οδυνηρή επίπτωση της τουρκικής εισβολής, το πιο τραγικό ανθρώπινο δράμα, το δράμα να αγνοείς την τύχη των αγαπημένων σου”.

Ανέφερε ότι “κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εισβολής και κατά τη διάρκεια του διαστήματος μέχρι την έναρξη της δεύτερης φάσης της, παρέμειναν στην οικία τους καθότι ο 90χρονος τότε, Βασίλης ήταν κλινήρης, ένεκα ηλικίας, αλλά και σοβαρών προβλημάτων υγείας μεταξύ των οποίων και η πάθηση της τύφλωσης”.

Ο κ. Λουκά είπε ότι “στις 14 Αυγούστου 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού Κυρά, το εγκατέλειψαν και εντός του χωριού παρέμεινε μικρός αριθμός κατοίκων, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Βασίλης και Θεοδώρα”.

Πρόσθεσε ότι “την ίδια μέρα τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές στην περιοχή Αγίου Ερμολάου και στις περιοχές Λαπήθου-Καραβά και άρχισαν να κινούνται και προς την περιοχή Μόρφου”.

Ο κ. Λουκά είπε ότι “οι Τούρκοι στρατιώτες αφού κατάλαβαν την Κυρά, άρχισαν να περιπολούν εντός του χωριού και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πυροβόλησαν και φόνευσαν πολίτες εγκλωβισθέντες εντός του χωριού”.

Ανέφερε πως “στις 16 Αυγούστου, η 79χρονη, τότε, Θεοδώρα θεάθηκε νεκρή εντός της αυλής της οικίας της, χωρίς να διαφανεί αν πυροβολήθηκε και φονεύθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα ή και αν φονεύθηκε από τους βομβαρδισμούς και μυδραλιοβολισμούς των αεροπλάνων, ενώ ο σύζυγος της Βασίλης που ήταν κλινήρης και τυφλός, και χωρίς πλέον την βοήθεια της συζύγου του, βρέθηκε αργότερα νεκρός στο κρεβάτι του, χωρίς να γνωρίζουμε αν απεβίωσε από ασιτία και την έλλειψη νερού, ή αν πυροβολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες”.

Ο κ. Λουκά είπε ότι “αργότερα τάφηκαν και οι δύο στην αυλή του σπιτιού τους, από Τουρκοκύπριο και η εκταφή των οστών των δυο πεσόντων πραγματοποιήθηκε το 2013 από τον κοινό τους τάφο, ο οποίος εντοπίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου”.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών που ανήκουν στο ζεύγος Βασίλη και Θεοδώρα, το οποίο κηδεύτηκε σήμερα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα