Ζωή μετά θάνατο;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προσπάθησαν να ρίξουν φως στο μεγάλο ερώτημα, τι γίνεται στο σώμα μετά θάνατο.

Η έρευνά τους, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι κάποια γονίδια εξακολουθούν να είναι ενεργά μέχρι και 48 ώρες μετά την επέλευση του μοιραίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τα πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια και ψάρια, ανακάλυψαν πως 1063 συνολικά γονίδια παρουσίαζαν δραστηριότητα στο νεκρό σώμα των ζώων για αρκετές ώρες μετά.

Σε μια σειρά από δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο “Βiorxiv” αυτό το μήνα, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των γονιδίων αυτών, ήταν ενεργή μέχρι και μισή ώρα μετά, αλλά υπήρχαν και γονίδια που παρέμεναν δραστήρια από 24 μέχρι και 48 ώρες μετά θάνατο.

Και στα δύο είδη ζώων, περισσότερο από το ήμισυ των ενεργών γονιδίων ήταν υπεύθυνα για την κωδικοποίηση πρωτεινών, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ρυθμιστικά γονίδια – κάτι που αποδεικνύει την ύπαρξη σημαντικής ενέργειας στο νεκρό σώμα, η οποία χρησιμοποιείται σε μία προσπάθεια να κρατήσει το σύστημα του οργανισμού σε ομαλή λειτουργία.

Οι επισήμονες εξηγούν, πως κατά τη διάρκεια της ζωής το σώμα διατηρεί το DNA του κατά κάποιο τρόπο σφικτό. Αλλά μετά το θάνατο, το σφικτό αυτό DNA αρχίζει να χαλαρώνει, αποκαλύπτοντας γονίδια τα οποία προηγουμένως διατηρούνταν “αθόρυβα στο σκοτάδι”. Αυτά κάνουν ουσιαστικά μια ύστατη υπερπροσπάθεια να διατηρήσουν την παραγωγική λειτουργία στο νεκρό σώμα για κάποιο χρονικό διάστημα, πριν την πλήρη απενεργοποίησή τους.
 
 

Δειτε Επισης

Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ κινητών και καρκίνου του εγκεφάλου-Τι δείχνει μελέτη του ΠΟΥ