Πώς ένα παιχνίδι για smartphones και tablets βοηθά στην έρευνα κατά του Αλτσχάιμερ

  Το Sea Hero Quest είναι ένα παιχνίδι για smartphones και tablets που βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συνεργασίας, θέτοντας την τεχνολογία και την καινοτομία στην υπηρεσία του ανθρώπου. 

Μία από τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια είναι η απώλεια του χωροταξικού προσανατολισμού, ακόμα και σε γνωστά μέρη και περιβάλλοντα. Καθώς οι παίκτες του Sea Hero Quest βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από λαβύρινθους νησιών και παγόβουνων, τα στοιχεία πλοήγησης καταγράφονται, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα οδηγήσει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων για την άνοια. 

«Είναι εντυπωσιακό ότι αν ένας από εμάς παίξει για δύο λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή το tablet του, οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με πέντε ώρες επιστημονικής έρευνας. Εάν 100.000 άτομα παίξουν για δύο λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας», εξηγεί ο κ. Κώστας Νεμπής, executive director οικιακών πελατών ομίλου ΟΤΕ. 

Το παιχνίδι είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ομίλου Deutsche Telekom με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College του Λονδίνου (UCL), το University of East Anglia (UEA) και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση «The Global Impact of Dementia» (2013-2050), η άνοια αναμένεται να επηρεάσει 135 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας νόσου Αλτσχάιμερ (ADI), 197.000 άνθρωποι είχαν άνοια το 2015 και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει στις 354.000 το 2050. 

«Η άνοια απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα τόσο των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με αυτή, όσο και των οικείων τους, της οικογένειάς τους. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι, με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο, παίζοντας απλά ένα παιχνίδι», σημειώνει η Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ, νευρολόγος-ψυχίατρος και καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

'Ερευνα δείχνει την ανάγκη να εξεταστεί η συνεργασία AI-ανθρώπινης νοημοσύνης
Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα-Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Κύπρος
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Ποια έγγραφα εντάσσονται στον Ψηφιακό Πολίτη-Αλλάζει η καθημερινότητα του κοινού
Βάζει τέλος στα φίλτρα ομορφιάς το TikTok-Ανησυχίες για την ψυχική υγεία
«Οι εγκληματίες είναι εφευρετικοί»-Sextortion, απάτες και κακοποίηση ανηλίκων πίσω από το AI
Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ