Είμαι εδώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης

Νέα αναβολή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου έδωσε σήμερα η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Σοφία Χατζηκυριάκου για έλεγχο εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορούμενων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και παραπομπή της υπόθεσης της πρώην Λαϊκής στο Κακουργιοδικείο.
 
Στη σημερινή δικάσιμο παρών ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρουσία των δύο φυγόδικων, όπως χαρακτήρισε τους Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου, στο Δικαστήριο.
 
Ο κ. Κληρίδης είπε πως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνθηκαν στις ελληνικές αρχές τόσο μέσω παραστάσεων του ιδίου όσο και μέσω επιστολής που απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις ελληνικές αρχές να απαντούν ότι οι αναζητήσεις των δύο φυγόδικων μέχρι στιγμής δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.
 
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια (για εκτέλεση των ενταλμάτων) πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας ζητώντας προθεσμία μέχρι το Σεπτέμβριο ως μια «λογική προθεσμία».
 
Η Επαρχιακός Δικαστής είπε πάντως πως η όλη υπόθεση δεν μπορεί να εκκρεμεί επ` άπειρον.
 
Ο δικηγόρος των Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου Ανδρέας Χαβιαράς κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο επιστολή που, όπως είπε, απέστειλε και στον Γενικό Εισαγγελέα, επισυνάπτοντας την απόφαση του Αντιεισαγγελέα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, η οποία αρχειοθετεί την υπόθεση που αφορά υποθέσεις που εξετάζονται και από το παρών δικαστήριο.
 
Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για δεδικασμένο που αφορά και το κυπριακό Δικαστήριο και ζήτησε όπως η επιστολή εξεταστεί.
 
Απαντώντας, η κ. Χατζηκυριάκου είπε πως η όποια πράξη αρχειοθέτησης Αντιεισαγγελέως δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση των Ε. Μπουλούτα και Μ. Φόρου. Συνεπώς, κατά την κρίση μου ισχύουν τα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί, πρόσθεσε.
 
Με τη θέση του κ Χαβιαρά διαφώνησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος, εξάλλου, έφερε ένσταση στο να συνεχίσει ο συνήγορος των Ε. Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου να εγείρει θέματα που αφορούν την ουσία της υπόθεσης στην απουσία τους.
 
Είμαι εδώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης
 
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, γιατί επέλεξε να παρευρεθεί ο ίδιος εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι παρέστη προσωπικά «λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και των επιπλοκών τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν».

«Είμαστε αθώοι»

Χθες Μπουλούτας και Φόρος με ανακοίνωσή τους υποστήριξαν ότι “με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης” είναι “αθώοι” και πρόσθεσαν πως “είναι θέμα χρόνου και διαδικασίας πλέον να τερματιστεί η άδικη ταλαιπωρία” τους.
 
Σε ισχύ η έκδοση λέει ο Άρειος Πάγος

Δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς την απόφαση έκδοσης των Μπουλούτα και Φόρου στην Κύπρο, τόνιζαν δικαστικές πηγές στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο, με την οποία υποστηρίζουν ότι «είναι αθώοι με βάση την ελληνική δικαιοσύνη» και ότι το αδίκημα για το οποίο επρόκειτο να εκδοθούν «αρχειοθετήθηκε».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν οι δικαστικές πηγές η έκδοσή τους σύμφωνα με βούλευμα του Αρείου Πάγου παραμένει σε ισχύ. Η έκδοση είχε αποφασιστεί για τα δύο από τα τέσσερα αδικήματα για τα οποία είχε ζητηθεί από τις κυπριακές Αρχές: για χειραγώγηση αγοράς και για ψευδή στοιχεία και πληροφορίες ή απόκρυψη των περί προϋποθέσεων διαφάνειας κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά. Τα άλλα δύο αδικήματα για τα οποία καταζητούνταν από τις κυπριακές Αρχές - συνωμοσία προς καταδολίευση και τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές και άλλα στελέχη κατά τις κάτωθι μέρες 8/11/2011, 29/11/2011, 28/2/2011 - δεν έγιναν δεκτά γιατί δεν εμπίπτουν στην ελληνική νομοθεσία.
 
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα