78 ώρες εφιάλτης… Τα ορφανά περιμένουν τον πατέρα και η φύση κλαίει

Όλα τελείωσαν αλλά όλα τώρα αρχίζουν. Μετά το τέλος του πύρινου εφιάλτη, που για τέσσερις ημέρες μαινόταν ανεξέλεγκτος σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του, αρχίζει ο τραγικός απολογισμός.

Από τη μια οι δυο νεκροί δασοπυροσβέστες που έπεσαν μαχόμενοι και τα ορφανά που μάταια περίμεναν τον πατέρα τους να γυρίσει στο σπίτι και από την άλλη η νεκρή πλαγιά με τη φύση να κλαίει…

Για 78 ώρες ο εφιάλτης μαινόταν ανεξέλεγκτος. Οι φλόγες σκέπασαν τον ήλιο και η νύχτα έγινε μέρα. Φόβος, πανικός, αγωνία, εξάντληση, ταραγμένες φωνές, βουβό βλέμμα, σιωπή…. Και η πύρινη λαίλαπα να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο!

Οι σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων ηχούν και τα πτητικά μέσα να πηγαινοέρχονται. Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να παλέψουν με το πύρινο θηρίο. Κάτοικοι βλέποντας έντρομοι τις αδηφάγες φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους, τα εγκατέλειψαν για να σωθούν. Μέλη πυρόσβεσης, μεταφέρονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο...

Η καταραμένη ημέρα του απολογισμού…    

Όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στην περιοχή Σολέας τέθηκαν υπό έλεγχο το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ μέχρι το βράδυ, και μετά από τιτάνιες μάχες, έγινε κατορθωτό η πλήρης κατάσβεση της. Ο εφιάλτης τελείωσε…

Ωστόσο στη σκηνή θα παραμείνουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης υπό το φόβο αναζωπυρώσεων. Η Κύπρος άρχισε να μετρά πληγές που άφησε πίσω του ακόμη ένα μαύρο καλοκαίρι

Οι περιοχές μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο. Στάχτη και αποκαΐδια έγιναν πέραν των 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων.  Οικίες υπέστησαν ζημιές καθώς οι φλόγες πλησίασαν στις αυλές τους.  

Ήταν όλοι εκεί… 

Στη μάχη πυρόσβεσης ρίχθηκαν περίπου 360 πυροσβέστες, 20 πτητικά μέσα εκ των οποίων τα 4 από το Ισραήλ, 3 από Γαλλία και ένα από Ιταλία, η συνδρομή των οποίων ήταν καθοριστική.

Συγκινητική όμως ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των αρχών για εθελοντές οι οποίοι έφθασαν επί τόπου και χωρίς δεύτερη σκέψη έτρεξαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς με οποιαδήποτε μέσα διέθεταν.

Στο Κέντρο Ελέγχου και στα μέτωπα των πυρκαγιών κατά την διάρκεια του τριημέρου, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καθώς και Υπουργοί οι οποίοι παρακολουθούσαν τις δραματικές εξελίξεις. Το μέγεθος του πύρινου εφιάλτη στην Κύπρο, δε θα μπορούσε να μην απασχολήσει και τα διεθνή ΜΜΕ.

Και στο βάθος ο 12χρονος… 

Για άλλη μια φορά, αιτία της πυρκαγιάς ο ανθρώπινος παράγοντας. Σύμφωνα με την αστυνομία, 12χρονος ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι η φωτιά ξέσπασε ενώ έκαιγε χόρτα στην αυλή της οικίας του. Ωστόσο αξιολογούνται πληροφορίες από κατοίκους ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από τον παππού του ανήλικου ο οποίος, όπως αναφέρουν οι ισχυρισμοί, αναποδογύρισε τη φουκού με τα κάρβουνα.

Σε ότι αφορά τους τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο ένας εκ των οποίων ήταν στο μοιραίο όχημα με τους δυο δασοπυροσβέστες που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Εν τω μεταξύ σήμερα η Κύπρος αποχαιρετά και το δεύτερο παλικάρι που «έσβησε» μαχόμενος, Αντρέα Σοφοκλέους, 49 ετών από τη Λακατάμια, πατέρας 4 παιδιών.   

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της