«Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που είδαμε στο Τρόοδος»

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Νικολάου εκτίμησε πως  η πυρκαγιά στη Σολέα είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης δασικής έκτασης στην Κύπρο σε τόσα χιλιόμετρα,  μετά το Σαϊτά το 2007.

Συνεχίζεται, είπε στο ΚΥΠΕ,  η καταπολέμηση της πυρκαγιάς  προσθέτοντας ωστόσο πως η περίμετρος είναι αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν αρκετές εστίες στην περίμετρο που μπορούν να προκαλέσουν μια αναζωπύρωση με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Ο κ.  Νικολάου που βρίσκεται  στο προωθημένο Κέντρο Διοίκησης του επεισοδίου στη Γαλάτα , όπου έφτασαν το πρωί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε πως  έχουν γίνει οι αντικαταστάσεις του προσωπικού που εργάζονταν  κατά τη διάρκεια της νύχτας και το προσωπικό ασχολείται με την τελική κατάσβεση στα σημεία της ευθύνης που έχει αναλάβει.

Πρόσθεσε δε, πως στην προσπάθεια της κατάσβεσης συμμετέχουν αρκετές δυνάμεις λέγοντας πως “από πλευράς εναέριων δυνάμεων συμμετέχουν εναέρια μέσα που έφτασαν από ξένες χώρες”.

Συγκεκριμένα συνέχισε , από το Ισραήλ συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη, από την Ελλάδα δύο αεροσκάφη, και δύο ελικόπτερα, από την Ιταλία ένα αεροσκάφος και από την Γαλλία τρία. 

Σημαντική δε είναι και η συμβολή – όπως είπε- των αεροπλάνων του Τμήματος Δασών, τα ελικόπτερα που έχει εκμισθώσει η ΚΔ , τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, των Βάσεων και  της Εθνικής Φρουράς. 

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τόσα πολλά εναέρια μέσα για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς  αλλά και από πλευράς επίγειων μέσων από όλες τις υπηρεσίες. 

Είπε πως στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντές από διάφορες οργανώσεις αλλά και κάτοικοι των κοινοτήτων. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε πολύ βασικής σημασίας την συνδρομή των εθελοντών, όμως θα πρέπει να μην δρουν μόνοι τους ανεξάρτητοι. 

Προτού επιχειρήσουν είπε, “  θα πρέπει  να επισκεφτούν το Συντονιστικό Κέντρο ,να καταγραφούν και ένας αξιωματικός είτε  του Τμήματος Δασών είτε και της Πυροσβεστικής να τους κατευθύνει για σκοπούς περισσότερο ασφάλειας δικής τους”.

Kάλεσε παράλληλα τους εθελοντές να είναι κατάλληλοι ντυμένοι και όχι να σπεύδουν προς βοήθεια ντυμένοι ακατάλληλα γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας τους. 
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα