Η ικανότητα το κριτήριο για πρόσληψη αστυνομικών
15:38 - 22 Ιουνίου 2016
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου είπε ότι χρειαζόμαστε μια Αστυνομία από κατάλληλα και ικανά πρόσωπα και όχι μια Αστυνομία της οποίας τα στελέχη να επιλέγονται με άλλα κριτήρια.
Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και αναφερόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, όπου έγινε παρουσίαση των δύο νομοσχεδίων για τα κριτήρια πρόσληψης της νέας διαδικασίας που θα εφαρμοστεί για την πρόσληψη αστυφυλάκων και ειδικών αστυνομικών στην Αστυνομία, είπε ότι γίνεται μια ουσιαστική αλλαγή των κριτηρίων και των διαδικασιών πρόσληψης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ώστε να μπορούν να επιλεγούν, μέσα από αντικειμενικά κριτήρια, καταλληλότεροι για να υπηρετήσουν στο Αστυνομικό Σώμα, με βάση τις ανάγκες και τα καθήκοντα που απαιτούνται για τα Σώματα Ασφαλείας, κριτήρια που να περιορίζουν την υποκειμενικότητα ή αν θέλετε το ρουσφέτι.
Κατ' αρχάς, είπε, αυτό που προτείνεται με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια είναι η κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης που ήταν ένα υποκειμενικό κριτήριο που αξιοποιείτο για πολλούς λόγους, πέραν από την επιλογή κατάλληλων υποψηφίων. Αξιολογώντας την προσωπικότητα των υποψηφίων, είπε, “δυστυχώς, διαφάνηκε μέσα από την αξιοποίηση που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια, πιο πριν και από το 2004 που είχαμε τους νέους κανονισμούς, ότι παρά το ότι περιορίστηκε η βαρύτητα αυτού του κριτηρίου στο 10% του συνολικού αριθμού των μονάδων επιλογής, δυστυχώς παρέμενε να ήταν ένα υποκειμενικό κριτήριο που κατέληξε δυστυχώς σε περιπτώσεις που αξιοποιούνταν για σκοπούς ρουσφετιού”. Έτσι είπε, “προτείνουμε όπως το κριτήριο αυτό αντικατασταθεί από ψυχομετρικά τεστ τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από μελέτη που έχει διεξαχθεί από μέλη της Αστυνομίας, αφού προηγουμένως έλαβαν υπόψη τα κριτήρια που εφαρμόζονται και τα τεστ που έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ”.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα τεστ τα οποία μπορούν μέσα από την ψυχομετρική ανάλυση των υποψηφίων να διαπιστωθεί η εντιμότητα τους, η δυνατότητά τους να αντισταθούν σε θέματα διαφθοράς, η ευθυκρισία, η δυνατότητα να ανταποκριθούν άμεσα σε ψηλά καθήκοντα ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές όπου χρειάζεται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.
Είναι κριτήρια, είπε, που εφαρμόζονται και σε εταιρείες και σε οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν επιλεγεί είναι κυρίως τα κριτήρια που εφαρμόζονται σε δυνάμεις ασφαλείας άλλων χωρών. Πρόσθετα έχουν καθιερωθεί ως κριτήρια από τα οποία μπορεί να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των υποψηφίων.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι διαφοροποιείται επίσης το κριτήριο των αθλητικών εξετάσεων ώστε αυτό να μπορεί να καταδείξει την ικανότητα των υποψηφίων για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του Αστυνομικού αλλά και το κριτήριο της αύξησης του ύψους των υποψηφίων μελών στην Αστυνομία. Για τις γυναίκες είπε, από 1.60 σε 1.65 και για τους άνδρες από 1.70 στο 1.75. Η αύξηση του ύψους, είπε, ουσιαστικά έγινε γιατί σε όλες τις αστυνομίες το ύψος συνδέεται με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων και είναι γι' αυτό το λόγο που στις πλείστες αστυνομίες, σχεδόν σε όλες, υπάρχει ως απαραίτητο προσόν το ύψος και αυτό μάλιστα βρίσκεται σε επίπεδα πιο ψηλά από αυτά τα οποία έχουμε υιοθετήσει και ακόμα με την τελευταία αναθεώρηση που επιχειρείτο να γίνει.
Μέσα από τους κανονισμούς, είπε, έχει περιοριστεί το κριτήριο της επιλογής στις γραπτές εξετάσεις, γνωσιολογικές εξετάσεις. Τα ακαδημαϊκά προσόντα περιορίζονται συνολικά μέχρι το 3% του συνολικού αριθμού των αξιολογήσεων και επιπρόσθετα έχουν προστεθεί ως προσόντα πείρας η υπηρεσία είτε στα καθήκοντα του ειδικού αστυφύλακα είτε υπηρεσία θητείας στην Εθνική Φρουρά σε καθήκοντα στρατολόγων, καταδρομέων, ή υποβρύχιων καταδρομών, καθώς επίσης και το κριτήριο της τριετούς υπηρεσίας ως προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί στα πλαίσια της ΕΦ με βάση την προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. “Μιλούμε για τα πρόσωπα εκείνα τα οποία θα υπηρετήσουν τουλάχιστον τρία χρόνια στην ΕΦ. Όλοι αυτοί θα επωφεληθούν από μια μονάδα στο σύνολο των μονάδων αξιολόγησης που αυτές είναι στις 100 μονάδες”, είπε.
Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, “πιστεύουμε ότι ως κυβέρνηση θα καθορίσουμε διαδικασίες αντικειμενικές, κατάλληλες και δυνατές που να μπορούν να προσφέρουν στην Αστυνομία την υπηρεσία προσώπων που να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους”.
Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας. “Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια Αστυνομία από κατάλληλα και ικανά πρόσωπα και όχι μια Αστυνομία της οποίας τα στελέχη της να επιλέγονται με άλλα κριτήρια, πέραν από αυτά που συνδέονται με το βασικότερο κριτήριο που είναι η δυνατότητα να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στα καθήκοντά τους”, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης.