Brexit: Οι αναποφάσιστοι καθορίζουν το αποτέλεσμα

 Στην ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιδίδονται σήμερα, τελευταία ημέρα της εκστρατείας πριν από το αυριανό αμφίρροπο δημοψήφισμα, οι παρατάξεις υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της χρηματοοικονομικής εταιρείας IG να δίνει οριακό προβάδισμα στην παραμονή, με 45% έναντι 44% και τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων όπως παρακολουθείται από τους Financial Times να δείχνει τα ίδια ποσοστά, αλλά υπέρ του Brexit, τα κορυφαία πολιτικά ονόματα των δύο πλευρών θα κάνουν μία σειρά εμφανίσεων. Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της εκστρατείας «Leave» Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της χώρας με ελικόπτερο, ενώ οι Εργατικοί θα περιφέρουν πανό με σύνθημα υπέρ της παραμονής προσδεδεμένο στην ουρά αεροπλάνου. Η βρετανική σημαία με το σύνθημα «Ψηφίστε παραμονή» έχει ήδη προβληθεί σε μνημεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
 
Το διακύβευμα
Εξάλλου, με παρέμβασή τους στην εφημερίδα Times οι επικεφαλής 1.285 βρετανικών επιχειρήσεων, που συνολικά εργοδοτούν 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους, τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Όπως αναφέρουν, το Brexit θα προκαλούσε «αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις τους, λιγότερο εμπόριο με την Ε.Ε. και λιγότερες θέσεις εργασίας». Μεταξύ των επιχειρηματιών βρίσκονται οι κεφαλές 50 εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE100 και άνω των 900 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Πρωθυπουργός Κάμερον χαιρέτισε την «πρωτοφανή» παρέμβασή τους, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η προστασία της βρετανικής οικονομίας.
Οι εφημερίδες Sun, Daily Express και Daily Telegraph που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit επικαλούνται βιογράφο της βασίλισσας, ο οποίος λέει ότι σε πρόσφατο δείπνο η 90χρονη Ελισάβετ ρώτησε τους συνδαιτυμόνες της να της πουν «τρεις καλούς λόγους για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε.». Οι ευρωσκεπτικιστικές εφημερίδες ερμηνεύουν την ερώτηση αυτή ως ένδειξη των ευρωσκεπτικισμού της βασίλισσας. Τα ανάκτορα επισήμως αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αν και πριν από λίγους μήνες δημοσίευμα της Sun που υποστήριζε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε διατυπώσει ενστάσεις για την Ε.Ε. σε συνομιλία με τον πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Νικ Κλεγκ προ ολίγων ετών είχε κριθεί «παραπλανητικό» από την ανεξάρτητη αρχή δεοντολογίας του Τύπου.
 
Οι διασημότητες
Από την άλλη πλευρά, διασημότητες όπως ο ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ που ενσάρκωσε τον Τζέιμς Μποντ και οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Ντέιβιντ Μπέκαμ και Τζον Μπαρνς τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Έκκληση προς τους Βρετανούς να μην επιλέξουν «τη μοναξιά αντί της αυτονομίας, την αδυναμία αντί της υπερηφάνειας και τον αυτοτραυματισμό αντί της ταυτότητας» και να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ απευθύνει, τέλος, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
 

Δειτε Επισης

Απόπειρα φόνου στη Λεμεσό-Κρίσιμα 30χρονος που μαχαιρώθκε έξω από υπεραγορά
Επίδειξη πλουτισμού με Porsche, βίντεο από γυμναστήρια και γνωστές τραγουδίστριες έκανε ο συλληφθείς TikToker
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά μεταξύ Λιμνάτη και Λάνειας-Κατέκαψε επτά εκτάρια γης
Ξεσπάθωσε για Μουρτζούκου η μητέρα του Παναγιωτάκη-«Θέλει δεν θέλει, θα ομολογήσει και για το γιο μου»
Διαμαρτυρήθηκαν εις μνήμη του Θανάση έξω από τη Νομική Υπηρεσία-«Τιμωρία στους ενόχους»
Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες του θανατηφόρου με θύμα 15χρονο-Έλειπε από χθες, τον εντόπισαν νεκρό οι οικείοι του
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μεταξύ Λάνειας και Λιμνάτη-Στη μάχη εναέρια μέσα, ενήμεροι Χαρτσιώτης και Γ.Δ. του Υπ. Γεωργίας
Συνελήφθη γνωστός Έλληνας Τik Toker-Ποινικό παρελθόν με απόπειρα ανθρωποκτονίας, κλοπές και εκβιασμούς
Ασύλληπτη τραγωδία... Τροχαίο πίσω από το νεκρό που εντοπίστηκε σε δρόμο της Πάφου-Έχασε τη ζωή του 15χρονος
ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκρός νεαρός σε δρόμο της επαρχίας Πάφου-Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα