Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επανέλαβε η Ντ. Βελκουλέσκου

Το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να γίνει βιώσιμο, υπογράμμισε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σημειώνοντας, για άλλη μια φορά, ότι το ελληνικό χρέος πρέπει οπωσδήποτε να ελαφρυνθεί.

Όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι υπεραισιόδοξοι και μη εφικτοί, λόγω της υψηλής φορολογίας και του υψηλού ποσοστού σε κόκκινα δάνεια. Έκανε λόγο για υψηλή φορολόγηση και υψηλές συντάξεις, στιγμάτισε τη μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και το ότι, όπως είπε, η μεταρρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι αρκετά φιλόδοξη και ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικός.

Όσον αφορά στο χρέος, υποστήριξε ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, καθώς είναι ιδιαιτέρως μη βιώσιμο. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, ανέφερε, όπως η σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων και η σταθεροποίηση των επιτοκίων τους. Σημείωσε ότι η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις, και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να γίνουν πριν το τέλος του προγράμματος.

Όπως είπε, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω συμβουλών, αλλά και χρηματοδοτικά, αρκεί να ληφθούν παραπάνω μέτρα και να ανανεωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Δειτε Επισης

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου-Αναφορές για τέσσερις τραυματίες
Αναχώρησε από το Κάιρο χωρίς να δώσει την επίσημη θέση της η Χαμάς
Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου-Ζητά τη διερεύνηση για άσκηση έφεσης στην απόφαση για το Μάτι
BINTEO: Εξερράγη ηφαίστειο στην Ινδονησία-Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Στο στόχαστρο των Χούθι δύο εμπορικά και δύο πολεμικά πλοία
Συνελήφθη 26χρονη εκπαιδευτικός για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους
Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει στο Κάιρο με απάντηση για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός