15 συμπτώματα του καρκίνου που κάθε γυναίκα αγνοεί!!!

  Δείτε παρακάτω κάποια συμπτώματα, τα οποία αν και δεν υποδεικνύουν πάντα την ύπαρξη καρκίνου, είναι σοβαρά και δεν πρέπει να τα αγνοούμε, καθώς μπορεί να αποδειχτούν βλαβερά στο μέλλον:
  1. Χάνετε βάρος χωρίς να προσπαθείτε: Όταν χάνετε πάνω από 5 κιλά χωρίς αλλαγές στην διατροφή ή την άσκηση σας, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί να είναι θυρεοειδής, αλλά μπορεί και να είναι καρκίνος του στομάχου, των πνευμόνων ή του παγκρέατος.
  2. Αδυναμία ή κόπωση: Πολλοί νιώθουν κούραση από τους πυρετώδεις ρυθμούς ζωής, αλλά τι γίνεται με την κούραση που δεν περνάει; Δεν είναι υγιής, ειδικά αν συνδέεται με κάποιο άλλο από τα συμπτώματα της λίστας.
  3. Αλλαγές στο στόμα: Αν καπνίζετε, έχετε τον νου σας για άσπρα σημάδια στο στόμα ή τα χείλη σας, γιατί αποτελούν ένδειξη για καρκίνο του στόματος.
  4. Αλλαγές στο στήθος: Τα περισσότερα εξογκώματα στο στήθος δεν είναι καρκίνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα παρακολουθεί γιατρός. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν: εσωστροφή της θηλής, εκκρίσεις από τις θηλές, η επιδερμίδα μοιάζει με ζυμάρι ή φλοιό πορτοκαλιού, ξεφλούδισμα ή ερεθισμός της θηλής ή της γύρω επιδερμίδας.
  5. Καούρες: Το άγχος, το στρες ή το πολύ φαγητό (και όλα μαζί) μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Δοκιμάστε να αλλάξετε την διατροφή σας για δυο βδομάδες για να δείτε αν θα φύγει. Αν δεν φύγει; Μπορεί να έχετε καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου ή των ωοθηκών.
  6. Αλλαγές στα νύχια: Προσέξτε τις αλλαγές στα νύχια σας, όπως τα άσπρα ή ανοιχτόχρωμα σημάδια, ή οι σκούρες κηλίδες κάτω από το νύχι. Το πρήξιμο των άκρων με τα νύχια να σχηματίζουν καμπύλη προς τα πάνω είναι σημάδι καρκίνου των πνευμόνων.
  7. Βαριά αιμορραγία ή αιμορραγία ενδιάμεσα από τις περιόδους: Πολλοί αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα σαν την πρώτη ένδειξη καρκίνου της μήτρας ή του ενδομητρίου. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας κάνει διακολπικό υπερηχογράφημα.
  8.  Πόνοι, ειδικά στην μέση: Οι συνεχείς πόνοι μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του εγκεφάλου, των οστών, του ήπατος, του στήθους κ.α. Αν έχετε ανεξήγητους πόνους για πάνω από έναν μήνα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  9. Κοιλιακοί πόνοι συνοδευόμενοι από κατάθλιψη: Ανεξήγητος πόνος στην κοιλιά μαζί με κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει καρκίνο στο πάγκρεας. Αν η οικογένεια σας έχει ιστορικό αυτής της ασθένειας ή αν πίνετε πολύ, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό άμεσα. Διαφορετικά, αν ο πόνος δεν φύγει σε μερικές εβδομάδες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
  10.  Συχνές λοιμώξεις ή πυρετός: Ο πυρετός που δεν έχει προφανή εξήγηση ή δεν φεύγει, μπορεί να σημαίνει λευχαιμία ή άλλον καρκίνο του αίματος. 
  11. Εκκρίσεις: Κολπικές εκκρίσεις με έντονη οσμή μπορεί να σημαίνουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι εκκρίσεις μπορεί να συμβαίνουν ανάμεσα από τις περιόδους ή μετά την εμμηνόπαυση και μερικές φορές περιέχουν και αίμα. Στην καλύτερη μπορεί να είναι λοίμωξη η οποία απαιτεί συνταγή ιατρού για να θεραπευτεί.
  12.  Χρόνιος βήχας, πόνοι στο στήθος, λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή: Κάποιοι τύποι καρκίνου, ανάμεσα τους οι πνευμονικοί όγκοι και η λευχαιμία, προκαλούν συμπτώματα όμοια με τον βήχα ή την βρογχίτιδα. Κάποιοι ασθενείς λένε ότι ο πόνος επεκτείνεται μέχρι τους ώμους ή ακόμη και τα μπράτσα.
  13.  Διόγκωση των λεμφαδένων, εξογκώματα στον λαιμό, τις μασχάλες ή την βουβωνική χώρα:Αν έχετε πρήξιμο στους λεμφαδένες ή δυσκολία στην κατάποση στερεών ή υγρών που σταδιακά γίνεται χειρότερη, τότε μπορεί να έχετε μυκητίαση ή καρκίνων των λεμφαδένων ή του οισοφάγου – όπως και να έχει θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε γιατρό.
  14. Πρήξιμο, πόνοι στην κοιλιά, αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου ή αιμορραγία από το ορθό: Οι γυναίκες παθαίνουν πρηξίματα από την φύση τους, αλλά αν δεν φεύγουν μετά από μία ή δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν συνδυάζεται με αιμορραγία ή ανεπιθύμητη απώλεια βάρους. Όλα αυτά μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, της ουρήθρας ή του νεφρού.
  15.  Αλλαγές στο δέρμα: Αν κάποια ελιά αλλάξει σήμα/χρώμα/μέγεθος, τότε πρέπει να δείτε άμεσα έναν γιατρό.

 

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα