Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο κόσμος αναμένει έμπρακτη έκφραση ενότητας της Ορθοδοξίας

Ύστερα από πολλούς αιώνες εσωστρέφειας, η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται και πάλι συναθροισμένη σε Σύνοδο, σε μια συν-οδοιπορία για αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων του κόσμου, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` σε προσφώνησή του στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που πραγματοποιείται στην Κρήτη.
 
Ο Ορθόδοξος κόσμος, είπε, αναμένει από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο την έμπρακτη έκφραση της ενότητας της Ορθοδοξίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς και την ενιαία θέση της στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να οργανωθεί σύντομα μια νέα Μεγάλη Σύνοδος που να ασχοληθεί επισταμένως με τα προβλήματα της Οικολογίας, της Βιοηθικής, της μη σύμμετρης ανάπτυξης των υλικών και πνευματικών αξιών, της απουσίας από τον σύγχρονο κόσμο του νοήματος της ζωής.
 
“Ένα χρονικό διάστημα 3-5 ετών νομίζω πως είναι αρκετό γι’ αυτό τον σκοπό. Μια τέτοια νέα Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πρέπει να έχει επιπλέον ως στόχο της τη δημιουργία διόδου εισδοχής των Ετεροδόξων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως έκαναν και οι Οικουμενικές Σύνοδοι της πρώτης χιλιετίας, και δημιουργία προϋποθέσεων επηρεασμού, τόσο με την ιεραποστολή όσο και με άλλους τρόπους, εκ μέρους της, του υπόλοιπου κόσμου”, είπε.
 
Πρόσθεσε ότι αυτή η νέα Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος θα μπορεί να μελετήσει, επίσης, μεταρρυθμίσεις που δεν επηρεάζουν τον πυρήνα της πίστης και τα δόγματα της Εκκλησίας και που αναφέρονται σε ζητήματα πρακτικά, ηθικά, κανονικά σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, ως προς τις δομές και τις λειτουργίες του.
 
Σημειώνοντας ότι η απουσία κάποιων τοπικών Εκκλησιών δεν μειώνει τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, είπε ότι τόσο τα θέματα, όσο και τα κείμενα της Συνόδου είχαν συζητηθεί και εγκριθεί ομόφωνα από τις αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τους Προκαθημένους τους, το ίδιο και η σύγκληση της Συνόδου.
 
“Η σημερινή απουσία τους δεν έχει σχέση με τα θέματα και την ουσία των συζητήσεων, αλλά οφείλεται κατά την άποψη μου σε επικοινωνιακούς ή εσωτερικούς των συγκεκριμένων Εκκλησιών λόγους. Για μας το γεγονός παραμένει εξόχως σημαντικό και κορυφαίο στη ζωή της Εκκλησίας”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
 
 

Δειτε Επισης

Απομακρύνθηκαν οριστικά τα έργα που βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης από την Εθνική Πινακοθήκη στην Ελλάδα
Αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος μαστροπείας που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ-«Σάλταραν τα κορίτσια»
Κυκλοφορούσε με εξάρτηση και αεροβόλο 32χρονος στην Ομόνοια-Είχε συμμετοχή σε ριάλιτι γνωριμιών
ΒΙΝΤΕΟ: Η Ελένη Λουκά κυλίστηκε στον δρόμο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα
Άγριος καβγάς ζευγαριού σε live μετάδοση στο Tik Tok-Έσπαγαν πράγματα μπροστά στα μάτια ανήλικου παιδιού
Τελέστηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών κα υφυπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πέπλο μυστηρίου για την εξαφάνιση εκπαιδευτικού στην Ελλάδα-Η παγίδα και το κύκλωμα κρυπτονομισμάτων
H ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα-Οι αντιφάσεις και τα κενά
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη-Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ
Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον 21χρονο Γιόχαν Γουίλιαμς-«Ένα τέταρτο ακόμα αν άντεχε θα είχε σωθεί»