Στο στόχαστρο του Οδυσσέα ξανά οι εκπαιδευτικοί

Μέτρα για μεταρρύθμιση και εξορθολογισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς και ανεξάρτητη μελέτη για το θέμα, ζητά ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται σε μελέτες που καταδεικνύουν τις πολύ λιγότερες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τις χαμηλότερες επιδόσεις, ενώ κάνει και λόγο για πρόβλημα «που για χρόνια αποκρύβεται επιμελώς».
Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι η διεξαγωγή ανεξάρτητης επιστημονικής μελέτης από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό, θα πρέπει να καλύψει, τόσο τη Δημοτική όσο και τη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο, να λάβει υπόψη ανεξάρτητες μελέτες που ήδη υπάρχουν για το θέμα, και να ασχοληθεί με όλες τις παραμέτρους που αφορούν υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη δημόσια παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Όπως αναφέρει, τέτοιες παράμετροι είναι σίγουρα, ανάμεσα σε άλλες, οι συνολικές ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών στις χώρες αυτές, οι ώρες διδασκαλίας, οι περίοδοι που τα σχολεία είναι κλειστά, και τα καθήκοντά των εκπαιδευτικών σε κάθε επίπεδο και βαθμίδα, οι «απαλλαγές», και οι σχετικές ανάγκες σε σχέση με τον συνολικό χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών.
 
Οι ώρες διδασκαλίας
Προς κατάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, στη μέση εκπαίδευση, ο Γενικός Ελεγκτής παραπέμπει σε μελέτη του Education at a Glance OECD Indicators (2014) για τον χρόνο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο στις 700 ώρες ετήσια, ενώ στην Κύπρο (όπως και στην Ελλάδα) το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε περίπου 450-500 ώρες, εξαιρουμένων μάλιστα των όποιων απαλλαγών.
Όπως αναφέρεται, το μέγεθος αυτό για την Κύπρο προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη ότι τα γυμνάσια και λύκεια αρχίζουν μαθήματα περί τις 10 Σεπτεμβρίου, τα οποία τερματίζονται για τα γυμνάσια τέλος Μαΐου, για τις Α΄ και Β΄ Λυκείου περί τις 13 Μαΐου και για τη Γ΄ Λυκείου περί τις 10 Μαΐου. Τα σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά για 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδες το Πάσχα, όπως και κατά τις επίσημες αργίες. Λαμβάνεται υπόψη μέσος όρος περιόδων διδασκαλίας οι 20 περίοδοι εβδομαδιαίως, δηλαδή 15 ώρες. «Υπενθυμίζουμε επίσης προηγούμενες προς εσάς επισημάνσεις μας, όπως σχετικά με την Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2013), η οποία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της ΕΕ, και ανεξάρτητες μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα, γεγονός που θορυβεί ιδιαίτερα», σημειώνει ο Ελεγκτής.
Αναφέρεται επίσης σχετική με το κόστος είναι η Έκθεση «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013, αναφορικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τους Κύπριους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν πολλαπλάσιους μισθούς από τον μέσο όρο στην ΕΕ, «αναφορά μας που θα πρέπει να ιδωθεί μόνο ως προς την ανάγκη εξορθολογισμού του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας και όχι για μείωση μισθών». Ο Ελεγκτής σημειώνει επίσης ότι χαρακτηριστικά του προβλήματος είναι επίσης η σύγκριση του συνολικού χρόνου εργασίας των καθηγητών (περίπου 30 ώρες εβδομαδιαίως) σε σχέση με 35 των Ευρωπαίων συναδέλφων τους (μία ώρα την ημέρα περισσότερο), στρέβλωση που, αν αρθεί, θα παράσχει τη δυνατότητα περαιτέρω ενασχόλησης των καθηγητών, με άλλο διδακτικό και εξωδιδακτικό έργο, όχι όμως εις βάρος του ήδη μειωμένου διδακτικού χρόνου.
Η σύγκριση αυτή, προστίθεται, είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική όταν γίνει ειδικά για τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων οι οποίοι ασκούν αποκλειστικά και μόνο διοικητικά καθήκοντα (αφού ουδέποτε διδάσκουν) και όμως εργάζονται 30 ώρες εβδομαδιαίως για περίπου 40 εβδομάδες ετησίως, σε αντίθεση με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που επίσης ασκούν διοικητικά καθήκοντα και οι οποίοι εργάζονται 38 ώρες εβδομαδιαίως ολόχρονα (μείον κανονική άδεια και αργίες).
 
Ο προϋπολογισμός του 2018
Ο Ελεγκτής ζητά από τον Υπουργό να τεθεί χρονοδιάγραμμα και να παρακολουθείται αυστηρά, ώστε, εφόσον για το έτος 2017, όπως φαίνεται, ο Προϋπολογισμός δεν θα συμπεριλαμβάνει μέτρα για τη σχετική μεταρρύθμιση και εξορθολογισμό στη Δημόσια Εκπαίδευση, απαραιτήτως ο Προϋπολογισμός για το έτος 2018 να συμπεριλαμβάνει τα σχετικά μέτρα. «Αναμένουμε ότι θα μεριμνήσετε, όπως ο ίδιος έχετε δημόσια εξαγγείλει, ώστε να προωθηθεί άμεσα η διεξαγωγή της εν λόγω ανεξάρτητης μελέτης και ότι η Υπηρεσία μας θα τηρείται πλήρως ενήμερη σε κάθε στάδιο διεξαγωγής και εφαρμογής της», αναφέρεται. Ο Ελεγκτής σημειώνει επίσης ότι η παρούσα επιστολή δίνεται στη δημοσιότητα «λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος του θέματος και της ανάγκης ενημέρωσης των πολιτών για τις ήδη υφιστάμενες μελέτες που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που για χρόνια αποκρύβεται επιμελώς».
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μενού του καιρού-Στους 16 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική για διαβήτη-Προσεχώς η απόφαση Δικαστηρίου για τον διαγωνισμό αντλιών ινσουλίνης
Το κρυφτούλι Αστυνομίας-Σαββίδη και το απόλυτο θέατρο του παραλόγου που εξευτελίζει την κατάσταση
Πώς τοποθετείται η Εισαγγελία μετά την αποτυχία της στην υπόθεση πολιτογραφήσεων και στα πυρά περί προκατασκευασμένης μαρτυρίας
Γράφει ιστορία η Ταϊλάνδη-Αναγνώρισε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα
Αγωγή στο LinkedIn για τη χρήση προσωπικών δεδομένων στην εκπαίδευση της ΑΙ
Σοκ στη Γλυφάδα με απόπειρα αρπαγής ανηλίκου-Πώς επιχείρησε να παρασύρει το παιδί
«Heil Tesla»: Η δράση ακτιβιστών για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ
Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μεταναστών στις ΗΠΑ-Μέλος συμμορίας φώναζε στις κάμερες «γ... τον Τραμπ»