Μεταμεσονύχτιο θρίλερ με συγκρατημένη αισιοδοξία

Με τη θλιβερή είδηση ότι και δεύτερος δασοπυροσβέστης, ο 45χρονος Μάριος Αριστοτέλους έχασε τη μάχη για τη ζωή, σημαδεύτηκε η σημερινή, τρίτη μέρα της σκληρής μάχης με τις φλόγες στην περιοχή Σολέας. 

Ο δασοπυροσβέστης, που επέβαινε του ίδιου οχήματος με τον Ανδρέα Σοφοκλέους, το οποίο ανετράπη στη δασική περιοχή Σινά Όρους, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκε μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση απεγκλωβισμού. 

 
Μάχη με τον πύρινο εφιάλτη
 
Την ίδια ώρα, σκληρή μάχη με τη φωτιά εξακολουθούν να δίνουν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, που μαίνεται στην Ασίνου και την Αγία Ειρήνη ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις προς αποφυγήν αναζοπυρώσεων στα μέτωπα όπου η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, στις κοινότητες Σπήλια, Κούρδαλη, Καννάβια και Ευρύχου και Άγιο Θεόδωρο. 
Καθόλη τη διάρκεια της μέρας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στις κοινότητες Σπήλια και Καννάβια τα οποία εκκενώθηκαν καθώς οι φλόγες έφθασαν σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες. 
 
 
Οι ελπίδες ότι οι πυρκαγιές στα μέτωπα θα ελέγχονταν λόγω άπνοιας, εξανεμίστηκαν λίγο αργότερα, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου,ωστόσο, η άπνοια που επικρατεί από τις απογευματινές ώρες αποτελεί καλό σύμμαχο για τους πυροσβέστες, αφού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι ισχυροί άνεμοι καθιστούσαν αδύνατη την διαχείριση της κατάστασης. 
 

 

Ολονύχτια επιχείρηση

Η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με τη δύση του ήλιου επικεντρώνονται πλέον στην αποτροπή αναζωπύρωσης των εστιών και τον περιορισμό του μετώπου που μαίνεται όλο το απόγευμα στην περιοχή μεταξύ Αγ. Ειρήνης και Ασίνου. 

 

230 ρήψεις νερού από το πρωί

Επίγεια και πτητικά μέσα

Συνολικά  17 πτητικά μέσα επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο γύρω στις  20:00 αποσύρθηκαν  για να επιστρέψουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Τρία αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά τύπου CANADAIR καθώς και το απαραίτητο προσωπικό, προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο από την αεροπορική βάση Marignane στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους.

Εξάλλου στην Κύπρο έφτασαν και πτητικά μέσα από Ιταλία και Γαλλία. Σημειώνεται ότι ήταν προγραμματισμένο όπως τα 4 πτητικά μέσα, συνδράμουν στην αυριανή επιχείρηση πυρόσβεσης, ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή Κούρδαλη, το Ιταλικό αεροσκάφος έπιασε δουλειά. 

 

Ξεφεύγει ακόμη περισσότερο η φωτιά στα Σπήλια Συγκλονιστικό Βίντεο κατοίκων στα Σπήλια
 

Ενώ υπήρχαν για ώρες συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα, με τη συμμετοχή του Ιταλικού αεροσκάφους, κατέστη δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο.

 

Μέχρι στιγμής κάηκαν πέραν των 16 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικές εκτάσεις.

 

 

VIDEO: Η στιγμή που οι φλόγες πλησιάζουν σπίτια στο Κούρδαλι

 

 
 


Αποδεκτή θα κάνει η Κύπρος την τουρκική βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς, εφόσον ενταχθεί στον κρατικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Συγκίνησαν οι εθελοντές
 

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση εκατοντάδων εθελοντών οι οποίοι έσπευσαν σε πολλά μέτωπα για να βοηθήσουν. Η έκκληση που απευθύνθηκε το πρωί για προσφορά φαγητού και υγρών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς είχε επίσης εντυπωσιακή ανταπόκριση. Ιδιώτες αλλά και εταιρίες έσπευσαν να προσφέρουν φαγητό και ποτά στους εθελοντές και τους δασοπυροσβέστες.

 

Αύριο οι κηδείες

Την ώρα που οι συνάδελφοί τους θα δίνουν μάχη με τις φλόγες, οι δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους ηρωικά στο καθήκον,  θα οδηγούνται στην τελευταία τους κατοικία.
Η κηδεία του 45χρονου δασοπυροσβέστη Μάριου Αριστοτέλους θα τελεστεί αύριο από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στη Δένεια στις 5 το απόγευμα.
Η κηδεία του 49χρονου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, θα τελεστεί την Πέμπτη, στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια.
Ο τρίτος δασοπυροσβέστης που επέβαινε στο όχημα,  εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

 

 

Φωτορεπορτάζ: Οδοιπορικό του Ρεπόρτερ Online στον τόπο της καταστροφής

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της