Μια βαλίτσα όλη τους η ζωή…


«Αγαπούσα πολύ τον τρόπο ζωής μου καθημερινά, την ομορφιά της χώρας μου, και τα μαθήματα μου στο πανεπιστήμιο, είχα ως στόχο να γίνω ο καλύτερος αρχιτέκτονας της πόλης μου. Τώρα πια μόνο ερείπια και το πανεπιστήμιο μου ένα άδειο κτήριο.  Ήξερα ότι πρέπει να πάρω μια βαλίτσα πράγματα και να φύγω να σωθώ».

Αυτά ήταν τα λόγια του εικοσάχρονου Σαμ Σύριου πρόσφυγα που ενώ καθόταν μαζί μου στο έδαφος του καταυλισμού στην Ειδωμένη μου άνοιξε την καρδιά του. Προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη ξεκίνησε με μία βαλίτσα όνειρα να ταξιδέψει στην Ελλάδα με βάρκα που του κόστισε €4000.
Με μία πυξίδα στο χέρι και έναν χάρτη οι πρόσφυγες ξεκινούν το μεγάλο τους ταξίδι προς την ευτυχία. Στο ταξίδι του προς την Ελλάδα μου μίλησε με τα μάτια βουρκωμένα για μία οικογένεια με 2 παιδάκια που  δεν τα κατάφερε και πνίγηκαν μπροστά στα μάτια του όταν η βάρκα αναποδογυρίστηκε.
 
Οι πρόσφυγες βρίσκουν ασφάλεια σε καταυλισμούς προσφύγων αλλά οι συνθήκες διαβίωσης τους εκεί είναι δύσκολες. Ο Σάμ είναι ένας από τους 11 εκατομμύρια πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα του λόγου του εμφύλιου πολέμου που ξεκίνησε στις 15/03/2011 στην Συρία. Είναι δύσκολο να σε διώχνουν από την χώρα σου παρά την θέληση σου , και αυτό το γνωρίζουμε και εμείς εδώ στην Κύπρο όσοι έζησαν τον πόλεμο του 1974. Παρόλα αυτά πολλές φορές βρίσκονται  αντιμέτωποι με ξενοφοβία και ρατσισμό. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι μέσα μου, τι κρίμα που ο κόσμος έχει γίνει τόσο σκληρός και άκαρδος, ένας κόσμος που όλοι σκέφτονται το δικό τούς συμφέρον. Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την ιστορία και να σας πω στο τέλος της ημέρας ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και όλοι στην ζωή έχουμε όνειρα και στόχους. Μην αφήνετε τις θρησκείες και τις εθνικότητες να σας κάνουν σκληρούς ανθρώπους.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού