Ένωση Δήμων: Μονομερής απόφαση η κατάργηση του δημοτικού τέλους

  Για μονόπλευρη απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση του δημοτικού τέλους και χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δήμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των τοπικών αρχών και ότι επείγει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόνοιες για τα αναμενόμενα έσοδα στα νομοσχέδια για συμπλήρωση της οικονομικής πτυχής της.

«Είναι με έκπληξη που πληροφορηθήκαμε χθες τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την εξαγγελία της Κυβερνητικής πρότασης για την κατάργηση του δημοτικού τέλους και τη μείωση του ποσοστού της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «το δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας καθιερώθηκε από πολύ παλιά ως το βασικό έσοδο των Δήμων το οποίο συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση και ανάπτυξη των υποδομών τους».

Η Ένωση Δήμων συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η μονόπλευρη απόφαση της Κυβέρνησης, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την Ένωση Δήμων, για την κατάργηση του εν λόγω τέλους παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Τοπικών αρχών οι οποίες κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες το Κράτος οφείλει να προστατεύει και να ενισχύει, αφού έχει υπογράψει τη Χάρτα».

«Με τα σημερινά δεδομένα, η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επιτακτική και άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική επιβίωση του σημερινού και μελλοντικού σχήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρεται.

Αναμένουμε, προστίθεται, «ότι η Κυβέρνηση και η νέα Βουλή θα επιληφθούν αμέσως του θέματος της Μεταρρύθμισης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η προηγούμενη Βουλή, η Κυβέρνηση και η Ένωση Δήμων είχαν σχεδόν συμφωνήσει τα βασικά σημεία και απέμενε να προχωρήσει η διευθέτηση της οικονομικής πτυχής, η οποία συμπεριλάμβανε την είσπραξη της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά πριν τη χθεσινή εξαγγελία της Κυβέρνησης».

«Αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση μετά την χθεσινή εξαγγελία της, θα πρέπει να προχωρήσει στην εξεύρεση των οικονομικών πόρων που θα υπολείπονται της πρότασης της η οποία υποβλήθηκε τόσον προς την Ένωση Δήμων, όσον και με τον πιο επίσημο τρόπο με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή», συμπληρώνεται.

Επίσης, καταλήγει η ανακοίνωση, «αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα προτείνει και θα εντάξει τα αναμενόμενα έσοδα στα νομοσχέδια για τη συμπλήρωση της οικονομικής πτυχής της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου