Προτίμησε Συλλούρη υπό το φόβο Σιζόπουλου ο ΔΗΣΥ

Εν μέσω έντονου παρασκηνίου και διαβουλεύσεων που διήρκησαν μέχρι και την υστάτη, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης,  Δημήτρης Συλλούρης έκανε την έκπληξη.  
 
Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής κατά τον τρίτο γύρο της διαδικασίας, συγκεντρώνοντας 21 ψήφους, 18 από τον ΔΗΣΥ και τρεις από το κόμμα του. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος συγκέντρωσε 17 ψήφους (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι), ο Άντρος Κυπριανού 16 και 18 ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 
 
Η εκλογική διαδικασία είχε σασπένς μέχρι και το τελευταίο λεπτό.  Κατά τον πρώτο και το δεύτερο γύρο, ο Δημήτρης Συλλούρης είχε συγκεντρώσει μόλις τρεις ψήφους, έναντι  δύο του Γιώργου Περδίκη, 15  του Μαρίνου Σιζόπουλου, 16 του Άντρου 0Κυπριανού και 18 του Αβέρωφ Νεοφύτου. Λίγο πριν την έναρξη  του τρίτου γύρου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ ζήτησε και έλαβε 20λεπτο διάλειμμα, στη διάρκεια του οποίου αποφασίστηκε η στήριξη της υποψηφιότητας Συλλούρη. Όπως διεφάνη, ο ΔΗΣΥ προτίμησε να στηρίξει τον Βουλευτή της Αλληλεγγύης, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκλογής του Μαρίνου Σιζόπουλου. Εξάλλου, από την αρχή το κυβερνών κόμμα είχε ταχθεί εναντίον της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ.  

Διαβουλεύσεις μέχρι και την υστάτη
 Διαβουλεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονταν μεταξύ των κομμάτων για τη γραμμή που θα τηρείτο. Από το μεσημέρι είχε ανακοινωθεί η στήριξη των κομμάτων του κέντρου (ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι)  προς την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου, όπως έγινε τελικά.  Οι Οικολόγοι στήριξαν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κατά την ψηφοφορία του τρίτου γύρου.  Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του είχε διαμηνύσει ότι θα επέμενε στην υποψηφιότητα του Άντρου Κυπριανού μέχρι τέλους.  Στον αντίποδα, ο ΔΗΣΥ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του μέχρι και την τελευταία στιγμή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου όσο  και ο Δημήτρης Συλλούρης ήταν άφαντοι …για τα δημόσια μάτια από το πρωί. Οι δυο τους είχαν μάλιστα συνάντηση στην Πινδάρου ακριβώς την ίδια ώρα που στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών συναντιούνταν οι ηγέτες των κομμάτων του  Κέντρου. 

Ξεκίνησαν από τον μικρότερο
Βασικό θέμα στη σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε πριν από την έναρξη της Ολομέλειας ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα τίθεντο προς ψήφιση οι υποψηφιότητες.  Οι δύο επιλογές που τέθηκαν στη συνέχεια ενώπιον της Ολομέλειας ήταν οι υποψήφιοι να έθεταν της υποψηφιότητά τους με αλφαβητική σειρά ή αντιστρόφως ανάλογα της δύναμης των κομμάτων των υποψηφίων. Η σειρά με την οποία θα ψηφίζονταν οι «μονομάχοι» θα είχε καθοριστική σημασία για την τελική έκβαση του αποτελέσματος και τη στρατηγική που θα ακολουθούσαν τα κόμματα. Και αυτό γιατί οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν  περισσότερες από μια φορές σε κάθε γύρο.  Με 48 ψήφους υπέρ, , υπερψηφίστηκε η δεύτερη εισήγηση και με αυτόν τελικά τον τρόπο έγινε η ψηφοφορία. 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΕΛΑΜ, τήρησαν αποχή σε όλες τις ψηφοφορίες.

Δήλωση με ερωτηματικά
Στην ομιλία του, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση από όλους, για να αλλάξει η εικόνα του κοινοβουλίου. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε μια άλλη δήλωση του κ. Συλλούρη κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του ενώπιον της Ολομέλειας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε περίπτωση που εκλεγόταν, δεν θα μετείχε πλέον στα συλλογικά όργανα του κόμματος του.  Η συγκεκριμένη αναφορά δημιουργεί ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της παρουσίας του αλλά και των σχέσεών του με την Ελένη Θεοχάρους και το κίνημα Αλληλεγγύη.
 

Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online μετέδωσε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τα τεκταινόμενα στη Βουλή
 
 
 Διαβάστε ακόμα
 
Το βιογραφικό του νέου προέδρου της Βουλής
Ενθουσιασμένοι οι νέοι βουλευτές
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα