Βαρθολομαίος: Ιστορική και μεγάλη στιγμή η σύγκληση της Αγίας Συνόδου
17:18 - 19 Ιουνίου 2016
Για ημέρα ενότητας έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο της Κρήτης, νωρίτερα σήμερα.
Τόνισε ότι η Θεία Ευχαριστία επιβεβαιώνει την ενότητα και την καθολικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας προσθέτοντας ότι το γεγονός της Πεντηκοστής σηματοδότησε την αφετηρία της ιστορικής διαδρομής της Εκκλησίας και έθεσε τις βάσεις για τον αγιασμό ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε, επίσης, ότι «σήμερα πληρούμεθα και ημείς υπό της ίδιας εμπνεύσεως των πυρήνων γλωσσών υπό του Αγίου Πνεύματος και είμεθα μια εκκλησία εν σώμα αν και προερχόμεθα εκ διαφορετικών εθνικών γλωσσικών και πολιτισμικών παραδόσεων και καταβολών». Αλλά και ότι «εντός της διαφορετικότητος μας εκάστη Ορθόδοξος Εκκλησία, αλλά και έκαστος Ορθόδοξος πιστός είμεθα ενωμένοι εις εν σώμα, έκαστος με τα ειδικά του χαρίσματα, έναντι των οποίων δεν πρέπει να υποβλέπομαι τους άλλους, αλλά να χαιρόμεθα ως να είναι ειδικά μας χαρίσματα».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ως «ημέρα κραυγής προς τον αγαθό παράκλητο να έλθει και να σκηνώσι εν ημίν και να μας τηρεί εν τη εαυτού αληθεία και εν τω εαυτώ αγιασμό». Αναφέρθηκε και στις δυσάρεστες παγκόσμιες εξελίξεις κάνοντας λόγο για αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο: «Αποτελούμε το μυστικό Σώμα του Χριστού και υμνούμε την Εκκλησία του Ουρανού, όπως ψάλλει το κοντάκιο της Αναλήψεως. Αυτή είναι η αποστολή της αγαθής Εκκλησίας. Κατά την εναγώνιο προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεσθημανής παραμένει το πανανθρώπινο αίτημα μέσα σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο».
Όπως τόνισε η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι να δώσει στον σύγχρονο κόσμο μαρτυρία αγάπης και ενότητας και να αποκαλύψει την ελπίδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς οι ταγοί της Εκκλησίας οφείλομε να δίνομε το καλό παράδειγμα και να ενστερνιστούμε ακέραια την αλήθεια την οποία παρελάβαμε».
Επεσήμανε τις εσφαλμένες αντιλήψεις που εμφανίζονται ως νεωτεριστικές και παρασύρουν ικανό αριθμό πιστών. Οι επίσκοποι, συνέχισε, ο κ. Βαρθολομαίος οφείλομε να συνερχόμεθα και να συζητούμε για τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξος Εκκλησία ώστε να λαμβάνομε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των πιστών από τις επικρατούσες πλάνες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιστορική και μεγάλη στιγμή τη σύγκληση της Αγίας Συνόδου τονίζοντας ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων μας οι Ορθόδοξοι οφείλομε να επισημάνομε ότι «μοναδική οδός της πορείας ημών εν τω κόσμω είναι η ενότης. Βεβαίως η οδός ταύτη απαιτεί θυσίαν ζώσα, πολύ κόπο και κατωρθούται κατόπιν σκληρού αγώνα. Είμαι βέβαιος πως η σύνοδος θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούσα, δια της εν Πνεύματι Αγίω διασκέψεως και δια του εποικοδομητικού και εν ειλικρίνεια διαλόγου, ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης».
Υπογράμμισε, επίσης ότι η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πιστών «αποτελεί την αποστολή μας» και τόνισε πως «η εκκλησιαστική ενότης μας δεν αποτελεί ομοσπονδιακή τινά ορθήν, ούτε πηγάζει από τη συσπείρωση πέριξ κάποιου ανθρωπίνου πρόσωπου». «Ημείς εις την Ανατολήν δεν έχομεν Πάπα. Η ενότης μας πηγάζει και ολοκληρούται από την κοινή πίστη μας», επισήμανε.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης προς τιμήν των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Ανατρέχω ευλαβικά, προκειμένου ν’ αντλήσω τα δέοντα για την συγκυρία διδάγματα, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, την οποίαν συνεκάλεσε στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Μέγας Κωνσταντίνος το 325 και στην οποία μετείχαν οι τότε Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας.
Πρόκειται για οφειλόμενη, εκ μέρους μου, αναδρομή, δοθέντος ότι η προαναφερόμενη Α΄ Οικουμενική Σύνοδος καθόρισε κατά μεγάλο μέρος, και δη διαχρονικώς, την δομή και την ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
“Ύστερα από 10, περίπου, αιώνες, ήτοι μετά το βαθύτατα τραυματικό Σχίσμα του 1054, η σημερινή Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας καλείται” είπε ο κ. Παυλόπουλος, “να θωρακίσει την αρραγή της ενότητα, ως θεμελιώδους σημασίας παράγοντα επιτέλεσης της Θείας Αποστολής της”.