Εκκενώνουν το ένα μετά το άλλο τα χωριά στην Ευρύχου (φωτογραφίες/βίντεο)

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ευρύχου από την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις.

Το ένα μετά το άλλο εκκενώνονται τα χωριά της γύρω περιοχής ενώ οι καπνοί φαίνονται από χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της φωτιάς.

Ήδη απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των χωριών: Κουρδάλι, Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια.
 
 

 

 

 
Στη σκηνή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έχει ετοιμαστεί σχέδιο δράσης για την εκκένωση και άλλων χωριών εάν καταστεί αναγκαίο. Όλοι οι κάτοικοι είναι καλά στην υγεία τους και έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία, βρισκόμενοι σε ετοιμότητα να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των αρχών.
 

 Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εφαρμόζεται το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ αφού επιχειρούν αυτή τη στιγμή 10 πτητικά μέσα συμπεριλαμβανομένων 3 αεροπλάνων του Ισραήλ, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια και από την Ελλάδα.
 

Τα Ισραηλινά εναέρια μέσα ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Κύπρο, ωστόσο λόγω του ότι η πύρινη λαίλαπα στην Ευρύχου κρίνεται σοβαρότερη από την πυρκαγιά στην Αργάκα, κρίθηκε αναγκαίο όπως τα Ισραηλινά μέσα συνδράμουν στο έργο πυρόσβεσης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προχώρησε επίσης στην ανάκληση προσωπικού ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες επαρχίες.
 
 
 
Χάσικος: Πλήρης συντονισμός 

Ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος δήλωσε το απόγευμα στο ΚΥΠΕ ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά, το Κουρδάλι, τα Σπήλια, η Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Τόνισε ότι δεν κινδυνεύει κανένας, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Ο ΥΠΕΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι έγινε επικοινωνία με την Ελλάδα και ζητήθηκε η αποστολή αεροσκαφών τύπου καναντέρ. “Η απάντηση ήταν θετική και αναμένεται να δούμε πόσα θα έρθουν και τι ώρα”, δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην Ευρύχου όλα τα εναέρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα τρία αεροσκάφη από το Ισραήλ τα οποία ενώ έπρεπε να αναχωρήσουν το απόγευμα,έμειναν για να βοηθήσουν.

“Παλεύουμε με το χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες, επικρατούν άνεμοι στην περιοχή, τα αεροσκάφη θα επιχειρούν ενόσω υπάρχει φως”, δήλωσε.
Είπε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία και με Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης έτσι ώστε μόλις τα αεροσκάφη από Ελλάδα φτάσουν στην Κύπρο να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Ο κ. Χάσικος τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα κλπ) που συνδράμουν την μεγάλη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς.
 
 
 
Προσοχή συστήνει η Αστυνομία
 
Περιορισμένη η ορατότητα στην ευρύτερη περιοχή Κακοπετριάς και Ευρύχου, λόγω των καπνών από την πυρκαγιά αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση. Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί.
 

 

Δειτε Επισης

Μεταφέρεται στην Πάτρα η Ειρήνη Μουρτζούκου-Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία της
Χειροπέδες σε πέντε πρόσωπα-Εντοπίστηκαν ναρκωτικά και 41.670 σε οικίες, οχήματα και περίπτερα
Συνελήφθη ο οδηγός της Mercedes που παρέσυρε τους πεζούς, ξέχασε το χειρόφρενο-Στους 11 οι τραυματίες
Εκτράπηκε η μοτοσικλέτα που επέβαινε ο άτυχος 16χρονος και προσέκρουσε σε δέντρο-Εντοπίστηκε νεκρός σε χαντάκι
Η έφηβη Αμμοχωστιανή που έζησε τη φρίκη της εισβολής-«Τυλίγαμε τους νεκρούς και τους πηγαίναμε στο ξενοδοχείο του θανάτου»
Συνελήφθη ο 53χρονος φερόμενος δράστης της απόπειρας φόνου στο Πισσούρι-Δίνει μάχη για τη ζωή ο 30χρονος
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Στον ανακριτή η Μουρτζούκου-Οι αστυνομικοί επιχειρούν να αποσπάσουν ομολογία για το τι έχει συμβεί στον Παναγιωτάκη
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο κατέπεσε σε πεζούς έξω από εστιατόριο στο Κολωνάκι–Πάνω από δέκα τραυματίες, ένα σοβαρά
Χ. Πετρίδης στον REPORTER: Η συμμετοχή στα κοινά έχει μόνο ένα νόημα, να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν