Ολονύκτια επιφυλακή στην Σολέα για την μεγάλη πυρκαγιά (φωτογραφίες/βίντεο)

Σε πλήρη επιφυλακή καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας για να διασφαλίσουν ότι η φωτιά  που προκάλεσε εφιαλτικές στιγμές στην περιοχή της Σολέας,  θα παραμείνει υπό μερικό έλεγχο μέχρι το πρωί, οπόταν και θα ριχθούν ξανά στην μάχη τα πτητικά μέσα για την ολοκληρωτική κατάσβεση της, θα παραμείνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης που στρατοπέδευσαν στην περιοχή.

 

 

 

 

Στα σπίτια τους επιστρέφουν  δειλά - δειλά και οι κάτοικοι των χωριών Κουρδάλι, Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά. Όλοι οι κάτοικοι θα παραμείνουν σε επιφυλακή κατά την διάρκεια της νύχτας και αν χρειαστεί αναγκαίο θα απομακρυνθούν. 

 
Από ένα 12χρονο..
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δωδεκάχρονος έπαιζε στην αυλή του  σπιτιού του καίγοντας χόρτα.
Ο 12χρονος στην παρουσία των δικών του ανακρίθηκε ήδη από την αστυνομία αλλά δεν θα συλληφθεί λόγω της ηλικίας του.
Από την μία οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες και από την άλλη οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, οδήγησαν σε πολύ λίγο χρόνο σε δραματικές καταστάσεις.
Ξεκινώντας από την Ευρύχου η φωτιά πήρε διαστάσεις και χρειάστηκε η συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων που υπήρχαν στην περιοχή και όχι μόνο.

Εφαρμόστηκε το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ με δέκα πτητικά μέσα να επιχειρούν ταυτόχρονα.

Ακόμη και τα Ισραηλινά εναέρια μέσα που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν από την Κύπρο, ρίχθηκαν στην μάχη της πυρόσβεσης στην περιοχή της Σολιάς.

Η πυροσβεστική υπηρεσία προχώρησε επίσης στην ανάκληση προσωπικού ενώ κλήθηκαν ενισχύσεις και από άλλες επαρχίες. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή και δυνάμεων από την Εθνική Φρουρά.
 
Αργά το απόγευμα ωστόσο τα πράγματα πήραν ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις με την φωτιά να ξεφεύγει και να καίει ακόμη και εξοχικά σπίτια στην Ευρύχου.
 

Μάτια στραμμένα στο δάσος του Τρoόδους

Ο συναγερμός κτύπησε κόκκινο όταν η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς τα Πλατάνια. Αυτό σήμαινε πως πλέον κινδύνευε και το Δάσος του Τροόδους.
Τελικά μετά από συντονισμένες ενέργειες και αφού κόπασαν και οι άνεμοι η φωτιά περιορίστηκε πριν προσεγγίσει την περιοχή των Πλατανιών. 
 
 Η άδεια Ευρύχου
Οι γκρίζες εικόνες μιλούν από μόνες τους. Μέσα από το αυτοκίνητο, το οδοιπορικό του Ρεπόρτερ στο χωριό Ευρύχου είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε.Το σκηνικό δε θυμίζει σε τίποτα το πανέμορφο χωριό που σήμερα σκεπάστηκε με μαύρο καπνό. Το χωριό δοκιμάζεται. Ζει εφιαλτικές στιγμές. Ο ουρανός, από γαλάζιος έγινε μαύρος. Δέντρα παραδίνονται στις αδηφάγες φλόγες. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Παντού καπνός και γκρίζο. Η ορατότητα ελάχιστη. Ο πύρινος εφιάλτης, άνοιξε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Το χωριό Ευρύχου αλλά και τα περίχωρα, ζουν σήμερα μια από τις πιο εφιαλτικές μέρες στην ιστορία τους.

 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους