Ο Κατακλυσμός στη Λεμεσό «ευθυγραμμίζεται» φέτος με το ηλιοστάσιο

Παίρνουν χρώμα και περιεχόμενο από αρχαία τελετή, οι φετινοί γιορτασμοί του Κατακλυσμού στη Λεμεσό. Το τελετουργικό του θερινού ηλιοστασίου την 21η Ιουνίου, που τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε χώρα στην ακρόπολη της Αμαθούντας, «κατεβαίνει» φέτος στον παραλιακό Μόλο κι «ευθυγραμμίζεται» με τις εκδηλώσεις της λαϊκής γιορτής του Κατακλυσμού.  Όπως μας εξηγεί ο ερευνητής και μελετητής των αρχαίων φαινομένων στην Κύπρο, κ. Γόρης Γρηγοριάδης η πανάρχαια γιορτή του Κατακλυσμού είναι συνδυασμένη με το ηλιοστάσιο της μεγαλύτερης μέρας του χρόνου. Έχει τις ρίζες της στα Αδώνια μυστήρια που τελούνταν στην Αρχαία Αμαθούντα, κατά τα οποία οι γυναίκες της πόλης κατακλύζονταν  στο θαλασσινό νερό κρατώντας πήλινες κούπες με βλαστημένο σιτάρι. Η αναπαράσταση του τελετουργικού που συμβολίζει την αυτοκάθαρση, θα γίνει φέτος για πρώτη φορά μετά από αιώνες, την Δευτέρα του κατακλυσμού στην παραλία της Φραγκοκκλησιάς. Εν πομπή οι γυναίκες που θα πλαισιώνονται από μέλη της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, με αρχιερέα τον ηθοποιό Χρύσανθο Χρυσάνθου, όλοι ενδεδυμένοι με χλαμύδες και χιτώνες θα κατευθυνθούν από το θεατράκι του Μόλου στην Ακτή Ολυμπίων όπου θα γίνει και ο γιορτασμός, με αρχαίους ύμνους και δοξαστικά. 

Εν πομπή, μέλη της Λυρικής Σκηνής Κύπρου, με αρχιερέα τον ηθοποιό Χρύσανθο Χρυσάνθου, όλοι ενδεδυμένοι με χλαμύδες και χιτώνες θα κατευθυνθούν από το θεατράκι του Μόλου στην Ακτή Ολυμπίων όπου θα γίνει και ο γιορτασμός, με αρχαίους ύμνους και δοξαστικά.  

 

Αναβαθμισμένες οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού

Οι εκδηλώσεις του Κατακλυσμού ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο με λαϊκή Γιορτή με την παρουσία αγοράς κυπριακών προϊόντων και άλλων παραδοσιακών ειδών. Θα οργανωθούν αγώνες κολύμβησης και πεζοπορία εντός του νερού, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου από τον  Όμιλο Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων της Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων». Την ίδια ημέρα θα αναβιώσει η βαρκάδα με τον πάμπορο, η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να απολαύουν μια θαλάσσια διαδρομή με φόντο τα παράλια της πόλης την πόλη. Εν πλω στο σκάφος MEDITTERANEO-3 θα βρίσκεται η Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων και τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, η Χορωδία Μοντέρνοι Καιροί. Τα έσοδα από τις θαλάσσιες διαδρομές, θα δοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού. Την Κυριακή 19 Ιουνίου, το St. Raphael Yacht Club διοργανώνει αγώνες σκαφών ανοιχτής θαλάσσης από τη μαρίνα του St Raphael, μέχρι τη μαρίνα Λεμεσού, ενώ στο θεατράκι του Μόλου θα παρουσιαστούν λαϊκοί και παραδοσιακοί χοροί από πολιτιστικούς ομίλους. Οι γιορτασμοί κορυφώνονται την προσοχή Δευτέρα με επίδειξη πλεύσης από την Ιστιοπλοϊκή Ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού στις αποβάθρες του Μόλου, τσιαττιστα, και συναυλία παραδοσιακής μουσικής «Στ’ Άη Γιαλού», με τον Μιχάλη Ττερλικκά και το μουσικό σχήμα «Αντάμα» και τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Λεμεσού «Διόνυσος». Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος κατά την διάρκεια του τριημέρου του Κατακλυσμού, στον παραλιακό της Λεμεσού αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από το πλήθος που μετέχει στην Γιορτή του Κατακλυσμού.

 

-«Τι μαθαίνουμε από τα ηλιοστάσια»

Ποιο μυστικό κρύβεται στις Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια και πως συνδέεται με του αρχαίους ναούς αλλά και το ανθρώπινο πεπρωμένο επιχειρεί για χρόνια να εξηγήσει ο μελετητής αρχαίων φαινομένων Γόρης Γρηγοριάδης. Στις έρευνές του επικεντρώνεται κυρίως  στις 4 ημέρες μέσα στο χρόνο, αυτές των «ηλιοστασίων», που σηματοδοτούν τις εποχές και την πάλη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι γι αυτό και όλοι οι λαοί τους απέδωσαν ιδιαίτερη μυστικιστική σημασία.
Οι περισσότεροι τις γνωρίζουμε ως Ισημερίες και Ηλιοστάσια και στην ουσία σηματοδοτούν την πορεία τις κινήσεις του πλανήτη μας μέσα στο ηλιακό σύστημα. Η ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου. Από αυτήν και μετά το φως σταδιακά αρχίζει να μειώνεται και η νύχτα να κερδίζει «χρόνο» σε βάρος της ημέρας. 
Στο παρελθόν , τότε που οι άνθρωποι ζούσαν πιο κοντά στη φύση και μπορούσαν να αντιλαμβάνονται τις μεταβολές της από κι μετά το κάθε ηλιοστάσιο. Οι δραματικές μεταβολές φωτός-σκότους δεν διέφυγαν της προσοχής των αρχαίων προγόνων μας Στη βάση τους και σε σχέση με την θέση του ήλιου έκτιζαν τους ναούς τους σε προσεκτικά επιλεγμένους τόπους.                                                                                    

Αυτή η κωδικοποιημένη γλώσσα ονομάστηκε «Ιερή Γεωμετρία» και αποκαλύπτεται από τις θέσεις των ιερών που συνδέονται μεταξύ τους με τρίγωνα και κύκλους, υπολογίζοντας την ακριβή θέση των αρχαίων ναών.  Προφανώς υπήρξε κι η γνώση στ’ αρχαία χρόνια για μέρη  που είχαν  διασωθεί από τους κατακλυσμούς, βάσει της οποίας επιλέχθηκαν οι τόποι όπου κατασκευάστηκαν οι αρχαίοι ναοί. Παρ’ όλα αυτά ,δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ναοί και τα ιερά σχετίζονταν με κάτι αστρονομικό. Η μυστική τους διασύνδεση «έβλεπε ψηλά» κι ήταν ο ουρανός.
 


Η σημασία των ηλιοστασίων στην αρχαία Κύπρο
Σύμφωνα με τον ερευνητή αρχαίων φαινομένων Γόρη Γρηγοριάδη, «στους πιο σημαντικούς λατρευτικούς χώρους της Κύπρου, δηλαδή στην Ακρόπολη της Αμαθούντας, στο Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο και στο Ιερό της Παλαιπάφου, το κοινό λατρευτικό και μυστηριακό στοιχείο ήταν το ηλιακό φως, που και στα τέσσερα Ηλιοστάσια χαρακτήριζε το βασικό λατρευτικό θείο στοιχείο». Μέσα από τις έρευνες που γίνονται για δεκαετίες τώρα, και με κάθε επιστημονική σοβαρότητα κάθε φορά έρχονται στο προσκήνιο και νέα στοιχεία αστρονομικού ενδιαφέροντος, μας εξηγεί ο συνομιλητής μας.                                                                                             Το Ιερατείο του Ιερού της Αμαθούντας, με τις αποδεδειγμένες γνώσεις Αρχαιοαστρονομίας, κατόρθωσε να προσανατολίσει τον κύριο Ναό της Αφροδίτης (ύψους από το έδαφος 18 μέτρων) έτσι που στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο την 22α του Δεκέμβρη, να ευθυγραμμίζεται και να εναρμονίζεται με το αντανακλώμενο φως από τη θάλασσα, μια ώρα περίπου μετά την ανατολή του Ήλιου. Όπως υποδεικνύει ο κ. Γρηγοριάδης. «οι επισκέπτες, που κατά καιρούς παρευρέθησαν στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο στην Ακρόπολη της Αμαθούντας και παρακολούθησαν απολαμβάνοντας την ολόχρυση και μεγαλειώδη αντανάκλαση του Ηλιακού Φωτός, που σαν μια θεϊκή λεωφόρος εισέρχεται στο χώρο του μεγάλου ναού της Αφροδίτης, αντιλήφθηκαν τον συσχετισμό του φωτός με τα σημαντικά λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου της Κύπρου.        

 

Μεταφερόμενοι τώρα στα κυρίως Αμαθούσια Μυστήρια, που ήταν συνδυασμός των Αφροδίσιων και Αδώνειων Μυστηρίων, το ΦΩΣ του Ήλιου διαδραμάτιζε κι εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτω από την παράμετρο του ΦΩΤΟΣ ερμηνεύεται και η γέννηση της Αφροδίτης. Οι Ώρες την υποδέχθηκαν και αφού τη στόλισαν, μετά την παρέδωσαν στον ωραίο εραστή της, τον Άδωνι. 
Μια αξιοπρόσεκτη αναφορά του Μακρόβιου αναφέρει ξεκάθαρα ότι από το χειμερινό Ηλιοστάσιο, όταν η μέρα αρχίζει να μεγαλώνει για έξι μήνες, η Αφροδίτη περπατά και ανεβαίνει στα έξι ανώτερα Ζώδια. Είναι η «πορεία Αφροδίτης» μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο που είναι η 21η του Ιούνη. Από την επομένη της, όταν αρχίζει να μικραίνει η μέρα ο Ήλιος κατεβαίνει στα έξι κατώτερα Ζώδια μέχρι την 22α του Δεκέμβρη, που είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο και είναι η «πορεία της Περσεφόνης». Εδώ αποδεικνύεται ότι το «ΦΩΣ» του Ήλιου είναι ο μεγάλος ρυθμιστής, που στις αντιλήψεις των Ελλήνων προγόνων μας ερμηνεύεται έμπρακτα με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Από τη ζωή στον θάνατο και από τον θάνατο στη ζωή. Το Βασίλειο του Φωτός και το Βασίλειο του Σκότους. Στα Ηλιοστάσια, Χειμερινό και Θερινό, με τις Ισημερίες της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, που ήσαν όλα εναρμονισμένα με το ΦΩΣ του Ήλιου γινόντουσαν οι Μεγάλες Αμαθούσιες Τελετουργίες».
 

Οι επισκέπτες, που κατά καιρούς παρευρέθησαν στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο στην Ακρόπολη της Αμαθούντας και παρακολούθησαν την αντανάκλαση του Ηλιακού Φωτός, που εισέρχεται στο χώρο του μεγάλου ναού της Αφροδίτης. Από την εμπειρία τους αντιλήφθηκαν τον συσχετισμό του φωτός με τα σημαντικά λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου της Κύπρου.

 

Ο Γόρης Γρηγοριάδης 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»