Ποια είναι η UBER που αποτελεί τον εφιάλτη των ταξιτζήδων σε όλο τον πλανήτη;

Αν η οικονομική κρίση έπληξε τη λειτουργία των ταξί σε όλο τον κόσμο μειώνοντας δραματικά την κίνηση και τους τζίρους… το τελειωτικό χτύπημα το δίνει η τεχνολογία και ειδικότερα η UBER.
Μετά τις εφαρμογές taxibeat και taxiplon που αντικατέστησαν με επιτυχία τα ραδιο-ταξί έρχεται και η εφαρμογή Uber για να αντικαταστήσει…. τα ίδια τα ταξί. Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί στην Κύπρο, εντούτοις αναμένεται ότι η όποια κίνηση για εφαρμογή της, θα προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των κατόχων αδειών ΤΑΧΙ. Και ο λόγος είναι τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ελέω μειωμένου αριθμού πελατών.
 

Τι είναι η Uber
Η Uber ιδρύθηκε το 2009 στις ΗΠΑ και άρχισε να λειτουργεί στο Σαν Φρανσίσκο το 2010. Αρχικά, στον τομέα των ιδιωτικών (πολυτελών) μετακινήσεων και στην συνέχεια στον κλάδο των «διαμοιρασμένων διαδρομών» μεταξύ χρηστών. Το μοντέλο της Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές. Όλα αυτά χωρίς η εταιρεία ή οι συνεργαζόμενοι οδηγοί να υπόκεινται στις ρυθμίσεις, στις υποχρεώσεις και στο κόστος που υπόκεινται οι ιδιοκτήτες/οδηγοί ταξί ή ιδιοκτήτες/οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων.
Προκειμένου να ανταποκριθεί και να «ξεπεράσει» αυτά τα προβλήματα, το Uber σταδιακά δημιούργησε νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με επαγγελματίες οδηγούς, όπως το UberTaxi. Επίσης, προκειμένου να ξεπεράσει τα διάφορα νομικά προβλήματα που ενέκυπταν καθώς εξαπλωνόταν στις ευρωπαϊκές χώρες η εν λόγω start up δημιούργησε μια νέα υπηρεσία, το UberPOP. Πρόκειται για μία υπηρεσία η οποία και πάλι μετατρέπει σε επαγγελματίες οδηγούς ιδιώτες κατόχους οχημάτων, αυτή τη φορά όμως παρέχεται ως πλατφόρμα για την απευθείας επικοινωνία και διαμοιρασμό διαδρομών μεταξύ των χρηστών. Δηλαδή, το μόνο που κάνει η Uber είναι να παρέχει την πλατφόρμα. Τα υπόλοιπα τα κανονίζουν ο... οδηγός και ο πελάτης μεταξύ τους. Φυσικά, η επέλαση της Uber σε Αμερική και Ευρώπη δεν ήταν αναίμακτη, καθώς σε όποια πόλη πηγαίνει προκαλεί «θύελλα» διαμαρτυριών από τους οδηγούς ταξί . Οι νομοθέτες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και αμερικανικές πολιτείες επιχειρούν να την βγάλουν εκτός νόμου, κατηγορώντας την για παράνομη λειτουργία υπηρεσιών ταξί, αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητήματα ασφαλείας από τους μη αδειοδοτημένους οδηγούς.
 


Έρχεται στην Κύπρο;
Η Uber δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 200 πόλεις (εκ των οποίων οι 23 ευρωπαϊκές) 45 διαφορετικών χωρών, ενώ με τη χρηματοδότηση των 1,2 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε σκοπεύει να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Μεταφορών, δεν έχει γίνει ακόμη κάποια νύξη η οποία να παραπέμπει στην εφαρμογή της νέας αυτής τεχνολογίας. Όπως αρμοδίως έχουμε πληροφορηθεί, δεν έχει κατατεθεί οποιαδήποτε αίτηση ενώ όπως μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά για να μεταφέρει κάποιος πελάτες επ αμοιβή θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη άδεια από την Αρχή Αδειών.

 


Νομικά προβλήματα
 Ο διαμοιρασμός διαδρομών είναι μία σχετικά διαδεδομένη πρακτική, την οποία διευκολύνουν και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο η δημοφιλία και η μαζικότητα του Uber και κυρίως το γεγονός ότι δεν ήταν αφιλοκερδής ο διαμοιρασμός της διαδρομής δημιούργησε και τα πρώτα προβλήματα για το Uber, ακόμα και στις ΗΠΑ.
 
Η Uber διαθέτει δυο διαφορετικές υπηρεσίες προς τους πελάτες της την υπηρεσία UberBLACK ( σε συνεργασία με κατόχους πολυτελών οχημάτων, στρεφόμενο σε ένα πιο «premium» μοντέλο, απευθυνόμενο κυρίως στο τουριστικό ρεύμα προς την Αθήνα που γνωρίζει το brand της εταιρείας και σε υψηλόβαθμες συνεργασίες με εκδήλωσεις) και την υπηρεσία UberPOP (το «λαϊκό» μοντέλο, άμεσα ανταγωνιστικό προς τα ταξί, για φθηνότερες μετακινήσεις σε μία χώρα που διέρχεται οικονομικής κρίσης). Πρόσφατα οι δικαστικές αρχές της Φρανκφούρτης, μετά από προσφυγή της ένωσης αυτοκινητιστών ταξί στη Γερμανία (Taxi Deutschland), αποφάσισαν τη λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων σε όλη τη χώρα. Εάν η Uber συνεχίσει να παρέχει τη λειτουργία UberPoP, αγνοώντας τα μέτρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ανά διαδρομή. H έλευση της σε Λονδίνο και Παρίσι έκανε τους ταξιτζήδες στις δύο μητροπόλεις να κλείσουν τους δρόμους δημιουργώντας κομφούζιο.
 
 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της