Έτσι γιόρταζαν τον Κατακλυσμό στην Κύπρο το 1955

Τα έθιμα του Κατακλυσμού στην Κύπρο έχουν τις ρίζες τους από τα τέλη του 19ου αιώνα μ.Χ.  Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, οι Κύπριοι το πρωί οργάνωναν αγώνες στη θάλασσα, ενώ τα βράδια διοργάνωναν εκδηλώσεις με μουσική, χορό, τσιαττιστά και άλλους διαγωνισμούς.  
 
Τα θαλάσσια αγωνίσματα ήταν ποικίλα, όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοία, η κολύμβηση μικρών και μεγάλων αποστάσεων, το κυνήγι  πάπιας, η εύρεση του σημαδεμένου μήλου κ.α.  
 
Το ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online σας παρουσιάζει σπάνιες φωτογραφίες από τους εορτασμούς του Κατακλυσμού στην Κύπρο, το 1955. Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Κερύνεια, τη Λάρνακα και το Δίκωμο, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η κάθε περιοχή γιόρταζε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Αγωνίσματα, παιχνίδια, πανηγύρια, χοροί και τραγούδια σε πρώτο πλάνο.
 
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Λεβέντειο Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.  
 
 
Φωτογραφία του 1955 από την κατεχόμενη σήμερα Κερύνεια. Μικρά παιδιά φορώντας τα μαγιό τους πέφτουν στο νερό, για να «κατακλυστούν» και να διαγνωστούν όπως προστάζει το έθιμο.
 

 

Κατακλυσμός στην Κερύνεια το 1955. Το λιμανάκι της κατεχόμενης σήμερα πόλης γεμίζει βάρκες, σε μια προετοιμασία των αγωνισμάτων που θα ακολουθούσαν.

 

 

 

 


 
Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο λιμάνακι της Κερύνειας για να παρακολουθήσει τα αγωνίσματα για τον Κατακλυσμό. Μεταξύ αυτών και επίσημοι.

 

 
 


 
Στη Λάρνακα οι εορτασμοί για το κατακλυσμό αποτελούν παράδοση. Στο στιγμιότυπο αυτό του 1955 απεικονίζεται η προετοιμασία των λουκουμάδων που επρόκειτο να πωληθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.


 Παιχνίδια στο πλαίσιο του Κατακλυσμού στη Λάρνακα το 1955

 


Έμποροι πουλούν τα προϊόντα τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τον Κατακλυσμό στη Λάρνακα το 1955.

 

 


 

 

 

 


13.14. Το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων πλημμυρίζει με  κόσμο, όπως γίνεται και σήμερα. Άλλοι περπατούν ξέγνοιαστα και άλλοι κάνουν τις αγορές από τους πλανοδιοπώλες.

 

 


 

Το πανηγύρι του Κατακλυσμού στη Λάρνακα αποτελούσε και τότε την καλύτερη ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν. Στις πιο κάτω  φωτογραφίες, παιδιά απολαμβάνουν τις «σούσες» καθώς και άλλες παιχνίδια δίπλα στη θάλασσα.

 

 
 


 
18.19.20.  Φορώντας την παραδοσιακή βράκα του, ένας πωλητής αποθανατίστηκε τη στιγμή που πωλεί προϊόντα σε μια γυναίκα με μαύρη ενδυμασία και μαντίλι στο κεφάλι.  Η φωτογραφία προέρχεται επίσης από το παραδοσιακό πανηγύρι της Λάρνακας για τον Κατακλυσμό, το 1955.

 

 
 


 
Μπορεί στο Δίκωμο να μην είχαν θάλασσα, ωστόσο ο Κατακλυσμός αποτελούσε για τους κατοίκους του χωριού την καλύτερη ευκαιρία για διασκέδαση, μακριά από τις καθημερινές έγνοιες. Οι ακόλουθες φωτογραφίες του  γνωστού  Ελλαδίτη φωτογράφου της εποχής, Απόστολου Βαρβέρη, απεικονίζουν τον τρόπο διασκέδασης των δικωμιτών. Μουσική, τραγούδι, και παραδοσιακοί χώροι σε πρώτο πλάνο, κάτω από τον καυτό ήλιο και δίπλα από μπάλες σανού. Χαρακτηριστικές είναι οι παραδοσιακές ενδυμασίες. Μακρυμάνικά φορέματα μέχρι τον αστράγαλο για τις νεαρές κοπέλες και βράκες για τους άνδρες που χορεύουν. Ήθελαν να τονίσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της εκδήλωσης.  

 

 
 
 
 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της