Σε ασφυκτικό κλοιό καύσωνα από σήμερα το Κυπριακό

Με στόχο τη συζήτηση των εκκρεμοτήτων και των αποκλίσεων που υπάρχουν, ανοίγει σήμερα ο κύκλος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακίντζι.
Οι εντατικές συνομιλίες, οι οποίες αποφασιστήκαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες την προπερασμένη Τετάρτη, προϋποθέτουν την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων την εβδομάδα(σ.σ. θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μέχρι το τέλος του Ιούνη), και θεωρούνται άκρως καθοριστικές για την κατάληξη της εν’ εξελίξει διαπραγματευτικής διαδικασίας. Εκτιμάται δηλαδή, πως θα καταδείξουν εν πολλοίς κατά πόσο η επανειλημμένως εκφρασθείσα-κυρίως από τον διεθνή παράγοντα-, αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στους αμέσως επόμενους μήνες, στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και είναι όντως εφικτός ο στόχος της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016.   
 
Η ατζέντα των συναντήσεων
Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση των αρμοδιοτήτων/εξουσιών των συνιστώντων κρατιδίων και του κεντρικού κράτους, με στόχο την κάλυψη των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν ήδη συζητηθεί. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν των βασικών ζητημάτων που είναι περισσότερο γνωστά, υπάρχει και ένας μακρύς κατάλογος εκκρεμούντων θεμάτων, τα οποία κρίνονται σημαντικά για τη συγκρότηση μιας συνολικής συμφωνίας και τη διασφάλιση της λειτουργίας της την επόμενη ημέρα. Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο τραπέζι των τεσσάρων κρίσιμων συναντήσεων που θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του μήνα. 
 
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Παρά πάντως και τη διά στόματος Πρόεδρου της Δημοκρατίας εκφρασθείσα αισιοδοξία για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE φέρουν την Κυβέρνηση να κρατά μικρό καλάθι και ν’ αντικρίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει από τις εντατικοποιημένες συνομιλίες του Ιούνη. Και αυτό, καθότι τα δείγματα γραφής που δίνει το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως μας υποδείχθηκε χαρακτηριστικά, εύλογα γεννούν επιφυλάξεις ως προς την πραγματική βούλησή της για επίτευξη κοινά αποδεχτής συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως κανονικά το παρόν στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών θα δώσει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος επέστρεψε στα καθήκοντά του έπειτα από την ανεπιτυχή κατάληξη της υποψηφιότητας που είχε θέσει για τη θέση του Προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
 

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πυξίδα για το παρόν και το μέλλον
Κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας-Ο ΟΗΕ καθορίζει πλαίσιο επανέναρξης συνομιλιών, όχι ο Ερντογάν
Υπέρ δομημένου, εντατικού και συνεχούς διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ η Κύπρος
Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
Μητσοτάκης: Δεν είναι αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο
Προσπαθεί να αυξήσει τη διαφάνεια μέσω δημοσιεύσεων σε πλατφόρμα η Βουλή-Αμφιβολίες εκφράζουν οι φορείς
Πρώτη επίσημη επίσκεψη Τασούλα στην Κύπρο-« Άρρηκτη σχέση η οποία συνδέει τις δύο χώρες» (pics)
Επανήλθε με βίντεο και παρασκήνιο το ΕΛΑΜ-«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων για τις «συλλήψεις» κατά την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν-Καταγγέλλουν βία
Ενέκρινε προφορική τροποποίηση καταδίκης της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα το Ευρωκοινοβούλιο