Ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν μια "σειρά πληγμάτων" στη νότια Συρία εναντίον ανταρτών, που μάχονται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θα θέσει θέμα στη Μόσχα.
 
Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επέκρινε έντονα τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στην αλ Τάναφ, σημειώνοντας ότι στην περιοχή αυτή δεν βρίσκονται χερσαία τμήματα ούτε του συριακού, ούτε του ρωσικού στρατού, κάτι που αποκλείει ουσιαστικά κάθε επιχείρημα περί αυτοάμυνας.
 
Η ενέργεια αυτή "εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις ρωσικές προθέσεις", τόνισε ο αξιωματούχος. "Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη Ρωσία για τους λόγους που προχώρησε αυτή τη δράση και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί" κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Ο αξιωματούχος δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια σχετικά με τον αριθμό των ανταρτών αυτών, το σε ποια οργάνωση ανήκαν ή την τύχη τους. Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αφότου η Μόσχα άρχισε την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων τον Σεπτέμβριο του 2015.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι ο βασικός στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να υποστηριχθεί το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει επανειλημμένα τον Ασαντ να αποχωρήσει από την εξουσία.
 
Οι επικοινωνίες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία -όπου έχουν εμπλακεί αμφότερες- περιορίζονται σε επαφές με σκοπό να αποφευχθεί ένα "ατύχημα", ένα επεισόδιο ανάμεσά τους.

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
Ο Ζελένσκι όρισε τον Ντένις Σμιχάλ νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Παρανάλωμα του πυρός η κεντρική σκηνή της Tomorrowland στο Βέλγιο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από το Ισραήλ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα συναντηθεί με Τραμπ εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα
Νέα εκεχειρία με τους Δρούζους ανακοίνωσε η Συρία-Πάνω από 300 νεκροί από την Κυριακή
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους να μην περνούν τα σύνορα με τη Συρία
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Δαμασκού-Χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια (vids)
Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν σε τυχόν νέα επίθεση από Ισραήλ-«Σκύλος με λουρί των ΗΠΑ και καρκινικός όγκος»