Να γίνει σωστά η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Η μεταρρύθμιση της τοπική αυτοδιοίκησης είναι θεσμική αλλαγή και πρέπει να γίνει σωστά και όχι απλώς γρήγορα, αλλά είναι εκτός των δυνατοτήτων μας να ολοκληρωθεί η συζήτηση πριν το καλοκαίρι, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Η κ. Μαύρου σχολίαζε επιστολή που στάληκε από τον ΥΠΕΣ προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την παράκληση το νομοσχέδιο για την ΤΑ να ψηφιστεί άμεσα.

Σε δηλώσεις στη Βουλή είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για την επιστολή και δόθηκαν οδηγίες για να εφοδιαστούν όλοι οι Βουλευτές , οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέα μέλη, με το απαραίτητο υλικό που είναι και ογκώδες.

“Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ακόμη έντονες διαφωνίες τόσο από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων αλλά και από άλλους φορείς, στη δική μου την αντίληψη η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι θεσμική αλλαγή και πρέπει να γίνει σωστά και όχι απλώς γρήγορα”, ανέφερε.

Η κ. Μαύρου είπε ότι έχει συμφωνηθεί με τα μέλη της Επιτροπής ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η εξέταση του θέματος το συντομότερο, φαίνεται όμως, πρόσθεσε, ότι θα είναι εκτός των δυνατοτήτων μας η ολοκλήρωση της συζήτησης πριν από την καλοκαιρινή διακοπή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ενώπιον της επιτροπής έχουν επίσης τεθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος θέματα που αφορούν την φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, την λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και αρκετά άλλα.

“Η Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι θα συνέλθει εκτάκτως και απογεύματα και όποτε χρειάζεται για να μπορέσουμε να διεξέλθουμε τον όγκο των εκκρεμοτήτων, αλλά επαναλαμβάνω ότι ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα, εκείνο που απαιτείται είναι σοβαρή μελέτη και σε βάθος χωρίς να υποτιμώ τον παράγοντα χρόνο", ανέφερε.

Εξάλλου η κ. Μαύρου είπε πως σε μια περίοδο που το προσφυγικό ταρακουνά ολόκληρη την Ευρώπη, η Επιτροπή Εσωτερικών συζητά δύο σοβαρά τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία όμως έχουν κατατεθεί με μεγάλη καθυστέρηση και με πολλές διαφωνίες, όχι μόνο με τις ΜΚΟ αλλά και με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Τα νομοσχέδια αυτά, σημείωσε, η Επιτροπή Εσωτερικών πρέπει να διεξέλθει το συντομότερο, αφού ήδη έχει σταλεί ήδη προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενη στην ουσία των νομοσχεδίων, η κ. Μαύρου είπε πως αυτά τροποποιούν τη διαδικασία παραχώρησης ασύλου, τροποποιούν τη διαδικασία εξέτασης ενστάσεων με την κατάργηση της αναθεωρητικής αρχής προσφύγων και μια σειρά άλλα ζητήματα. Η κ. Μαύρου είπε πως όπως διαφάνηκε στη συνεδρία της Επιτροπής, οι διαφωνίες από πολλές πλευρές είναι ουσιαστικές και έντονες και θα πρέπει η Επιτροπή να εξετάσει σε βάθος τη λογική πίσω από την πρόταση του Υπουργείου με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. “Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες βδομάδες λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μαύρου είπε πως οι ευρωπαϊκές οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2015, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως τα νομοσχέδια είχαν κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο του 2016. “Θα προσπαθήσουμε να τα διεξέλθουμε μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες”, είπε.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της