Ανεκτίμητος ρόλος των γυναικών στην Κύπρο υπήρξε λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ο ρόλος των γυναικών στην Κύπρο που βρίσκεται σε συνθήκες κατοχής υπήρξε διαχρονικά ανεκτίμητος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), με θέμα «Ο Ρόλος των Γυναικών στις σύγχρονες συγκρούσεις», ο κ. Νικολάου υπενθύμισε τις «εμβληματικές μορφές των γυναικών που εκριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, ως απότοκο μιας βίαιης εισβολής, των γυναικών μανάδων ή συζύγων αγνοουμένων, εκείνων που υπέστησαν φυσική, ψυχική ή ηθική κακοποίηση, αλλά κι εκείνων που αγωνίστηκαν με σθένος και αποφασιστικότητα για ανοικοδόμηση του τόπου τους, αποτελούν ένα ανεπαίσθητο δείγμα της γενναιοψυχίας των γυναικών της Κύπρου».

Άλλωστε, υπενθύμισε, οι «πορείες των Γυναικών» μετά την εισβολή του 1974, όπως και οι μαχητικοί τους αγώνες για εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων και για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένοι στην ιστορία του τόπου μας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπέδειξε πως η ενσωμάτωση της διάστασης του κοινωνικού φύλου, τόσο στις ειρηνευτικές διαδικασίες, όσο και στις προσπάθειες εκτός του επίσημου πλαισίου των διαπραγματεύσεων, μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην επίλυση των όποιων διαφορών και την εξομάλυνση των συγκρούσεων.

Ο κ. Νικολάου υπενθύμισε πως το 2008, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέσω της Υπεπιτροπής Δικοινοτικών Προγραμμάτων, ιδρύθηκε το Πολιτισμικό Κέντρο Γυναικών, το οποίο είχε ως στόχο την προώθηση της φιλίας, της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των γυναικών της Κύπρου από κάθε κοινότητα, καθώς και την προαγωγή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τόπο μας.

Στο παρόν στάδιο προωθείται στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού η επαναδραστηριοποίηση του Κέντρου αυτού, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι στο πλαίσιο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, συστάθηκε τον Αύγουστο του 2015 η Τεχνική Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, στην οποία μάλιστα μετέχουν τόσο η Πρόεδρος της ΚΟΓΓΕ, όσο και άλλα μέλη της Οργάνωσης, με ιδιαίτερα σημαντικούς στόχους και επιδιώξεις, ως προς την επίτευξη πλήρους ισότητας των φύλων στις δύο κοινότητες, στη βάση και των προνοιών του Ψηφίσματος 1325.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της