Υπό απειλή απερήμωσης το 60% των κυπριακών εδαφών

Με απερήμωση απειλείται το 60% περίπου των εδαφών της Κύπρου και στόχος μας πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η διασφάλιση ενός αειφόρου, βιώσιμου περιβάλλοντος, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο Αειφορίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λεμεσό.
 
Το Συνέδριο, με θέμα "Κλιματικές Αλλαγές, ο Κίνδυνος της Απερήμωσης και η Αναγκαιότητα Διαμόρφωσης Ανάλογων Πολιτικών και Εφαρμογής Μέτρων στην  Κύπρο για την Αντιμετώπιση τους", συνδιοργάνωσαν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Europe Direct Λεμεσού και το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Κανάλι 6.
 
Ο κ. Κουγιάλης στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, είπε πως η Κύπρος έχει επηρεαστεί από τη ξηρασία και πολλές περιοχές της υφίστανται τις επιπτώσεις της απερήμωσης, τόσο λόγω των αλόγιστων πράξεων μας αλλά και λόγω έντασης των κλιματικών αλλαγών.
 
"Τα εδάφη του νησιού θεωρούνται ευάλωτα και πλήττονται άμεσα από την ξηρασία, τη λειψυδρία και κατ` επέκταση την απερήμωση", ανέφερε στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο του, "το ποσοστό απερήμωσης των εδαφών του νησιού ανέρχεται σε 57% και χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη η κατάσταση τους, ενώ το 42,3% των εδαφών θεωρούνται ως ευαίσθητα".
 
Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, συνέχισε, επιλέχθηκαν με ιεραρχία 15 μέτρα, κατόπιν εκτίμησης κόστους και αποτελεσματικότητας, με στόχο την καταπολέμηση των επιπτώσεων της απερήμωσης, και μεταξύ άλλων, τα μέτρα αυτά αφορούν την ορθολογική κατανάλωση νερού, τη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης νερού στις αρδευόμενες καλλιέργειες, την προστασία των δασών από πυρκαγιές, την εφαρμογή κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, την προστασία των βοσκοτόπων, την προστασία των  εδαφών από τη διάβρωση και τη διαχείριση του ισοζυγίου και της οικολογικής ισορροπίας των υδάτων και των φραγμάτων.
 
Το Τμήμα Περιβάλλοντος, πρόσθεσε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Κουγιάλης, προσδιόρισε τη συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής στον τομέα υποβάθμισης των εδαφών της Κύπρου μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος για το Περιβάλλον LIFE.
 
"Ως πρώτη προτεραιότητα μέτρων στον τομέα προσαρμογής αναδείχθηκε η απερήμωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Κύπρου ήδη απειλείται με απερήμωση, ενώ η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο" ανέφερε και διαμήνυσε πως στόχος μας πρέπει να είναι η ορθολογική χρήση των εδαφών για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η διασφάλιση ενός αειφόρου, βιώσιμου περιβάλλοντος, τόσο για τη δική μας, όσο και για τις επόμενες γενιές.
 
Σε χαιρετισμό του εξάλλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, υποδεικνύοντας ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν δράσεις που σχετίζονται με τομείς όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα και η καθαρή ενέργεια.
 
Εδώ, υπογράμμισε, υπάρχει και η σημαντική πρόκληση, αφού η πρόσβαση στη χρηματοδότηση συχνά είναι δύσκολη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους περιβαλλοντικούς τομείς, καθώς τα σχετικά έργα μπορεί να περιλαμβάνουν πολλά ρίσκα ή να έχουν υπερβολικά μεγάλη διάρκεια για τους παραδοσιακούς επενδυτές.
 
Τις προκλήσεις αυτές, συνέχισε, έρχεται να αντιμετωπίσει το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο στόχο έχει να διοχετεύσει τουλάχιστον 315 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην ΕΕ και τόνισε ότι οι επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος αποδεικνύονται επενδύσεις για το μέλλον.
  
Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ιωάννας Παναγιώτου, διάβασε εξάλλου το χαιρετισμό της, η οποία ανέφερε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν τη μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών και τη διασφάλιση μιας πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης. 
 
Υπέδειξε δε ότι, παρόλο που η Κύπρος δεν μπορεί, λόγω του μεγέθους της, να συνεισφέρει σημαντικά στην αναχαίτιση του φαινομένου μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζεται δυστυχώς δυσμενώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης και "επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής για προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μετριάσουν οι αρνητικές συνέπειες".
 
Είπε δε ότι υπάρχει ανάγκη για ψήφιση ενός Νόμου - Πλαίσιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, αφού θα αποτελέσει ομπρέλα για εφαρμογή και συντονισμό όλων των στρατηγικών, δράσεων και πολιτικών για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της απερήμωσης, υπενθύμισε τις έρευνες που προειδοποιούν για τον κίνδυνο απερήμωσης του 60% των εδαφών μας, μέσα στα επόμενα 50 περίπου χρόνια και τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
  
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, συνεχάρη το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, το οποίο "παρά τη μικρή περίοδο που υφίσταται και λειτουργεί, έχει δώσει το παρόν του με διάφορους τρόπους και κυρίως, έστειλε ένα μήνυμα σοβαρότητας, ορθολογισμού και σωστής διαχείρισης των θεμάτων, τα οποία έταξε στο κέντρο των δραστηριοτήτων του".
 
 
 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους