Εξετάζουν την ακτινογραφία της ήττας στην ΕΔΕΚ
16:24 - 15 Ιουνίου 2016
Την ακτινογραφία της εκλογικής ήττας που υπέστη το κόμμα τους στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου θέτει σήμερα το απόγευμα(σ.σ. την Τετάρτη) υπό εξέταση το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ.
Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος συνέρχεται προκειμένου να κωδικοποιήσει το πολυσέλιδο έγγραφο που συνετάχθη έπειτα από την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, στο οποίο καταγράφονται οι απόψεις των μελών του Σώματος αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν την ΕΔΕΚ στο αποτυχημένο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Καταγράφονται επίσης προτάσεις και εισηγήσεις με στόχο τη βελτίωση των αδυναμιών που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε αυτές ν’ αποφευχθούν στο μέλλον και να καταστεί εφικτή η ανάκαμψη και ολική επαναφορά του κόμματος.
Οι διαπιστώσεις…
Η κωδικοποίηση που θα γίνει σήμερα από το Πολιτικό Γραφείο θα σταλεί για ν’ αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα(σ.σ. η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να καθοριστεί κατά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου). Όπως πληροφορείται ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ON LINE, μεταξύ των διαπιστώσεων που γίνονται, βρίσκεται η ύπαρξη οργανωτικών αδυναμιών, οι μη επαρκείς οικονομικοί πόροι που αν υπήρχαν θα επέτρεπαν τη διενέργεια μιας πιο δυναμικής προεκλογικής εκστρατείας, επικοινωνιακά λάθη που έγιναν, ζητήματα που άπτονται των εκφρασθέντων πολιτικών θέσεων του Κινήματος, καθώς βεβαίως και η παρατεταμένη εσωστρέφεια με την οποία η ΕΔΕΚ πορεύτηκε προς τις βουλευτικές εκλογές.
Το Εκλογικό Συνέδριο
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Ιούλη χαρακτηρίζεται από αξιωματούχους της ΕΔΕΚ ως η κορύφωση της διαδικασίας ενδοσκόπησης που διενεργεί το Κίνημα σε σχέση με τους λόγους της αποτυχίας που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στο Εκλογικό Συνέδριο του προσεχούς Μαρτίου, αφού ουσιαστικά εκεί είναι που θα διαφανεί κατά πόσο, παρά τα όποια λάθη διέπραξε, η παρούσα ηγεσία του Κινήματος εξακολουθεί να τυγχάνει της εμπιστοσύνης και της στήριξης της βάσης του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΔΕΚ είχαν προεκλογικά εκφράσει-τουλάχιστον ανεπισήμως- την πρόθεσή τους ν’ αμφισβητήσουν μετεκλογικά την παρούσα ηγεσία, διεκδικώντας ανάληψή της με δικό τους συνδυασμό. Κάτι τέτοιο, όπως σήμερα εκτιμούν οι «λοχαγοί» του προέδρου της ΕΔΕΚ, μπορεί να μην αποκλείεται ως ενδεχόμενο, όμως όπως προβλέπουν, οι πιθανότητες ένα τέτοιο εγχείρημα να κατεβάσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο από την προεδρική καρέκλα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σαφώς δεν είναι τόσες όσες κάποιοι ενδεχομένως να πιστεύουν. Σημειώνεται πως το Εκλογικό Συνέδριο του Μαρτίου είναι «τακτικό», μιας και η θητεία του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του κόμματος τον Μάρτιο του 2015, αφορούσε το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος τέως προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.