Διαβούλευση Ακιντζί με ''κοινοβουλευτικά'' κόμματα για το ''γραφείο'' συντονισμού

Με τις πλευρές να παραμένουν στις θέσεις τους και τον Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι αυτή η “κυβέρνηση” δεν ασκεί τα καθήκοντά της “παρανοϊκά ή με σύμπλεγμα κατωτερότητας”, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο “προεδρικό” υπό τον Μουσταφά Ακιντζί με τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, μετά την έγκριση από τη “βουλή” του “νομοσχεδίου” για τη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για τη δημιουργία και λειτουργία “γραφείου” συντονισμού στα κατεχόμενα για θέματα νεολαίας και αθλητισμού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί παρ` ότι το αρχικό αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί χθες βράδυ αφορούσε την αναβολή της 'ψηφοφορίας' και τη συζήτηση του όλου θέματος. Σημειώνεται ότι με βάση το “σύνταγμα” του ψευδοκράτους ο “πρόεδρος” έχει 15 μέρες περιθώριο για να υπογράψει ή να αναπέμψει το “νόμο” πίσω στη “βουλή”. Εάν στείλει το “νόμο” πίσω στη “βουλή” και περάσει ο ίδιος χωρίς αλλαγές, τότε δεν μπορεί να πράξει κάτι άλλο.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ευχήθηκε η συνεδρία αυτή να γινόταν χωρίς να έχει εγκριθεί από τη “βουλή” η επίμαχη “συμφωνία” ώστε να γινόταν μια πιο υγιής αξιολόγηση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι ο “πρόεδρος” έχει επιλογές ως προς το τι θα κάνει τώρα, που είναι να στείλει πίσω στη “βουλή” το “νόμο” ή να αποστείλει σχετική ερώτηση στο “ανώτατο” ή άλλες επιλογές. Ωστόσο – εκτίμησε – ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το τι μπορεί να γίνει από δω και μπρος και υπενθύμισε ότι το κόμμα του το 2014 όταν η τότε “κυβέρνηση” ΡΤΚ – ΔΚ το είχε εγκρίνει μέσω του “υπουργικού συμβουλίου” και είχε παραπεμφθεί στη “βουλή”, είχε προσφύγει και στο “ανώτατο δικαστήριο” και το “συνταγματικό δικαστήριο”. “Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο, θα πράξουμε ότι χρειάζεται νομικά προς την ίδια κατεύθυνση και ως ΚΚΔ θα δυσκολέψουμε την εφαρμογή του μέχρι τέλους”. Ως ΚΚΔ, είπε, είναι εναντίον του περιεχόμενου της 'συμφωνίας' και είναι ενοχλημένοι από το γεγονός ότι “το μέλλον των νέων θα τυγχάνει συντονισμού μέχρι ενός βαθμού. Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να υποθηκευθεί το μέλλον του τόπου”. Εξέφρασε τέλος ανησυχία ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και ενώ υπάρχει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το “δημόσιο”, οι “θεσμοί” και οι “οργανισμοί”μας μεταβιβάζονται με τέτοιο τρόπο. Τάχθηκε δε υπέρ του να αναπέμψει ο κ. Ακιντζί το συγκεκριμένο “νόμο” στο “ανώτατο δικαστήριο”.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε αρχικά ότι αν και η πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση αφορούσε τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων, λόγω της μη παρουσίας του Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν που είχε άλλες υποχρεώσεις, ο ίδιος εκπροσωπούσε την “κυβέρνηση”, τις απόψεις της οποίας εξέφρασε στη σύσκεψη. Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, αυτή η “συμφωνία” που ετοιμάσθηκε την εποχή του ΚΕΕ στην εξουσία, υπογράφηκε επί “διακυβέρνησης” ΡΤΚ – ΔΚ, δεν ακυρώθηκε κατά τη “συγκυβέρνηση” ΡΤΚ – ΚΕΕ, επί εποχής ΚΕΕ-ΔΚ πέρασε χθες από τη “βουλή”.

“Δεν μπορείς να κυβερνήσεις με παράνοια και σύμπλεγμα κατωτερότητας. Το πρωτόκολλο που υπογράφηκε το 2014, έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο της άλλης πλευράς που είναι η Τουρκία από τότε”. Από σήμερα, είπε, πέρασε και από τη δική τους “βουλή” και απέμεινε η έγκριση του “προέδρου”, ο οποίος βεβαίως – ανέφερε – θα κάνει τη δική του αξιολόγηση για το τι θα πράξει.

Διαβεβαιώνει, είπε, ότι με την υπογραφή αυτής της “συμφωνίας – πρωτοκόλλου” ότι τίποτε δεν έχει παραδοθεί ή μεταβιβασθεί σε κανένα. Με τη λέξη παράνοια, ανέφερε, εννοεί ότι όσα λέγονται πως θα φύγουν από τα χέρια τους οι αρμοδιότητες, οι πανεπιστημιουπόλεις και όσοι διδάσκουν δεν θα είναι “δικοί μας άνθρωποι, όλα αυτά είναι λάθος, δεν θα υπάρξει τέτοιο πράγμα, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Πρέπει λίγο να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή μας”. Εάν κάνουν, πρόσθεσε, αυτό που τους αναλογεί και εμπιστεύονται τους εαυτούς τους, κανείς δεν μπορεί να έρθει να τους πάρει οτιδήποτε και αυτή έπρεπε να είναι η πολιτική προσέγγιση των κομμάτων.

Το “γραφείο” συντονισμού, είπε ο κ. Ντενκτάς, θα είναι μια συνεργασία του τουρκικού Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού με το αντίστοιχο “υπουργείο” στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι εκτός των σχεδίων που θα έχουν εγκριθεί από το “κράτος” και θα έχουν περάσει στον προϋπολογισμό, για τα επιπρόσθετα σχέδια για τα οποία δεν θα επαρκεί ο “προϋπολογισμός” του ψευδοκράτους θα γίνεται επιχορήγηση μέσω του ταμείου αθλητισμού της Τουρκίας. Τα σχέδια αυτά όμως, είπε, θα υλοποιούνται και θα διαχειρίζονται από τις διοικήσεις των εδώ “πανεπιστημίων”.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις χθες των Τ/κ νέων, είπε πως ακόμα και αν έχουν δίκαιο στην ευαισθησία που δείχνουν στο θέμα, αυτή η ανησυχία τους δεν θα βγει αληθινή, τους δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις. Μπορεί να υπάρξουν επιπρόσθετα “πρωτόκολλα” σε αυτή τη 'συμφωνία', πρόσθεσε, και σε αυτά θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες και ευαισθησίες των νέων, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι ο εχθρός τους, ούτε εναντίον τους και ότι τα τελευταία ίσως 10 χρόνια έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία θέλει να αφομοιώσει τους Τ/κ, αλλά αυτό πρέπει να αρθεί και για να γίνει αυτό πρέπει “πρώτα εμείς να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας”.

Κάθε φορά, είπε, ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του “προέδρου” αλλά χθες το βράδυ με το κλίμα που επικρατούσε αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη