Με τον Κινέζο πρέσβη τα είπε ο Κυπριανού

Μια παραγωγική συνάντηση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο ηγετών, είχαν σήμερα στο ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος Άνδρος Κυπριανού και ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Xinsheng, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει για τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου της Κίνας προκειμένου να διατηρηθούν οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση του κόμματος για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και κατάργηση των εγγυήσεων.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό» είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη λύση.

«Έχω επαναβεβαιώσει για τη θέση μας και τον Πρέσβη της Κίνας. Ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η λύση θα βασίζεται στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί» είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε την Κίνα για τη θέση αρχών που εκφράζει μέχρι σήμερα στο Κυπριακό.

«Έχω ζητήσει την αναβάθμιση του ρόλου της Κίνας έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού θα διατηρηθούν. Για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα. Επιμένουμε όμως ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε αρχές και μια από τις αρχές στις οποίες επιμένουμε είναι ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και ως ΑΚΕΛ επιμένουμε στην πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Αυτές είναι οι θέσεις στις οποίες θα επιμείνουμε μέχρι τέλους και έχω ζητήσει από τον φίλο Πρέσβη τη στήριξη της Κίνας σε αυτές τις θέσεις αρχών» είπε.

Ο Κινέζος Πρέσβης Liu Xinsheng αναφέρθηκε σε μια πολύ καλή συνάντηση, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας αναφορικά με την πρόοδο στις συνομιλίες. Την ίδια ώρα είπε πως η Κίνα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Υπενθύμισε, παράλληλα, τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι η Κίνα θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης.

«Εγώ και ο ΓΓ έχουμε κοινή αντίληψη σε πολλά θέματα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ για ενθάρρυνση των διαπραγματεύσεων» είπε ο Πρέσβης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε λύση» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα δούμε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ενωμένη Κύπρο».
 

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ