Ασυνείδητοι κυνηγοί πυροβολούν ό,τι κινείται
13:30 - 13 Ιουνίου 2016
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασυνείδητοι κυνηγοί με τις πράξεις τους αμαυρώνουν το όνομα των κυνηγών, προκαλώντας τα δυσμενή σχόλια, τόσο των επικριτών όσο και των συμπαθούντων της μεγάλης αυτής οικογένειας.
Με αφορμή τη θανάτωση της οικογένειας των αλεπούδων και τα όσα ακολούθησαν –σύλληψη και καταγγελία του ασυνείδητου κυνηγού από την Αστυνομία– αλλά και την πρόσφατη σύλληψη ατόμων τα οποία είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση πώλησης κρέατος αγρινού, το οποίο είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, προσπαθήσαμε μέσα από τη σχετική νομοθεσία να βρούμε το πότε, τι και πόσα θηράματα μπορούν να κυνηγούν οι λάτρεις του λαοφιλούς αυτού αθλήματος στην Κύπρο.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΗΡΑΜΑ
Το τι είναι ή τι δεν είναι θήραμα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών, με διάταγμά του το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Για την κυνηγετική περίοδο 2015-2016, στο διάταγμά του ο υπουργός αναφέρει ότι τα πιο κάτω είδη άγριας πανίδας είναι θήραμα:
*Λαγός
*Ασπρομέτωπη χήνα
*Σταχτόχηνα
*Σφυριχτάρι
*Φλυαρόπαπια
*Κιρκίρι ή σαρσέλα
*Πρασινοκέφαλη
*Σουβλόπαπια ή ψαλιδονούρα
*Σαρσέλα
*Χουλιαράς
*Κυνηγόπαπια
*Τσικνόπαπια
*Πέρδικα
*Φασιανός
*Ορτύκι
*Φραγκολίνα
*Φαλαρίδα ή καραπαττάς
*Κουφομπεκατσίνα
*Μπεκατσίνι
*Μπεκάτσα
*Αγριοπερίστερο
*Φάσσα
*Φασσοπέζουνο
*Τρυγόνι
*Φιλικουτούνι ή δεδαοκτούρα
*Τρασιήλα
*Μαυρόπουλος ή κότσυφας
*Τριζάρα
*Τσίχλα
*Κοκκινότσιχλα
*Τρυγονότσιχλα
*Μαυροπούλι
*Κατσικορώνα
*Κολιός και κόρωνος
ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
Σύμφωνα με τον νόμο που προνοεί για την προστασία και διαχείριση αγρίων πτηνών και θηράματος, και με βάση διατάγματα που εκδίδονται από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, οι περίοδοι κυνηγιού είναι καθορισμένες και αρχίζουν από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Το κυνήγι επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα και τις Τετάρτες. Σε συγκεκριμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όμως, το κυνήγι επιτρέπεται καθημερινά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι ώρες κυνηγιού είναι από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και οι κυνηγοί μπορούν να είναι με ή χωρίς τη συνοδεία σκύλου.
Η εκπαίδευση/άσκηση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται από την 1η Ιουλίου 2016 μέχρι και την τελευταία Κυριακή (επτά ημέρες) πριν από την έναρξη του κυνηγίου του επιδημητικού θηράματος (περίοδος κυνηγίου λαγού, πέρδικας και φραγκολίνας), σε όλες τις περιοχές εκτός των απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, όπως αυτές καθορίζονται με σχετικό διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Η εκπαίδευση/άσκηση των κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται κατά τις ημέρες όπου επιτρέπεται το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού στις περιοχές όπου επιτρέπεται το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού. Επίσης, η εκπαίδευση/άσκηση των κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται και σε όλες τις περιοχές όπου το κυνήγι της φάσσας και του τρυγονιού επιτρέπεται καθημερινά.
ΛΑΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΕΣ
Ο βασιλιάς των θηραμάτων στην Κύπρο είναι κατά γενική ομολογία ο λαγός. Ο λαγός είναι φυτοφάγο θηλαστικό, το οποίο κατοικεί σε πεδιάδες αλλά και σε δασώδεις βουνοπλαγιές. Αποτελεί νυκτόβιο ζώο, γι’ αυτό και θα τον βρεις τη νύχτα να περιφέρεται και να ψάχνει την τροφή του. Επιτρεπόμενη περίοδος για το κυνήγι του λαγού είναι από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Οι κυνηγοί μπορούν να θηρεύσουν μόνο έναν λαγό στην κάθε κυνηγετική εξόρμηση.
Η πέρδικα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα ως θήραμα για τους Κύπριους κυνηγούς. Οι πέρδικες ζουν κατά σμήνη και θα τις συναντήσεις τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε ορεινές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Το κυνήγι τους επιτρέπεται από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι κυνηγοί μπορούν να θηρεύσουν μόνο μέχρι τέσσερις πέρδικες σε κάθε κυνηγετική εξόρμηση.
ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΛΙΝΕΣ
Το κυνήγι της φραγκολίνας είναι ίσως το πιο συναρπαστικό για τους λάτρεις του φτερωτού θηράματος. Χρειάζονται κατ’ αρχήν πρώτης τάξεως σκυλιά για να «ξεκολλήσουν» μια φραγκολίνα από το έδαφος. Από τη στιγμή που θα την εντοπίσει ένα σκυλί, αυτή με τη σειρά της θα το βασανίσει και θα το κουράσει πριν αποφασίσει να πετάξει. Αν η φραγκολίνα δεν «κολλήσει» στο έδαφος, τότε μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις κάνοντας συνεχώς ελιγμούς, ώστε να συγχύζει τα σκυλιά που την κυνηγούν. Η επιτρεπόμενη περίοδος κυνηγιού της φραγκολίνας είναι από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Και στην περίπτωση αυτή οι κυνηγοί μπορούν να θηρεύσουν μόνο μία φραγκολίνα ανά κυνηγετική εξόρμηση. Εξάλλου, τρυγόνι, φάσσα, μπεκάτσα, τρασσίλα και καραπαττάς είναι φτερωτά θηράματα, φθινοπωρινά και χειμερινά. Οι περίοδοι κυνηγιού για τα θηράματα αυτά αρχίζουν από το τέλος Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των θηραμάτων που μπορεί να καρπωθεί ο κυνηγός σε κάθε εξόρμηση.