Έρχεται θερμό καλοκαίρι στο Κυπριακό

Θέρμο προμηνύεται το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και συγκεκριμένα τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σ’ εξέλιξη με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην πρώτη συνάντηση που είχαν-την περασμένη Τετάρτη- έπειτα από τα γνωστά γεγονότα της Κωνσταντινούπολης, προέβησαν σε εξέταση της μεθοδολογίας και αποφάσισαν την εντατικοποίηση των συνομιλιών, αρχής γενομένης από τις 17 Ιουνίου.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται δύο φορές την εβδομάδα, εκτός αν προκύπτει κώλυμα, με συγκεκριμένη θεματολόγια, ώστε να υπάρξει πιο εντατική διαβούλευση για τα εκκρεμούντα θέματα και με στόχο να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενες συγκλίσεις. Σε κάθε μία από τις συναντήσεις θα πραγματοποιείται ξεχωριστή θεματική συζήτηση επί των εκκρεμούντων διαφορών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως εξόχως σημαντικό να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα γύρω από την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών. Δηλαδή, ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις που πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις και ποιες είναι οι διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν, με βάση το συμφωνηθέν πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται τόσο από τις Συμφωνίες Κορυφής όσο και από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014. Κατά αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρχει μια αντικειμενική γνώση όλων των εμπλεκομένων και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει ν’ απευθύνονται όταν μιλούν, είτε για πρόοδο είτε για τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος.
 
ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ
Οι εντατικές συνομιλίες των δύο ηγετών που αρχίζουν από τις 17 του μήνα αναμένεται να καταδείξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. Κατά πόσο δηλαδή μπορούν να οδηγήσουν σε λύση ακόμη και εντός του χρόνου ή θα καταλήξουν σ’ ένα νέο ναυάγιο. Πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ φέρουν την κυβέρνηση να κρατά μικρό καλάθι και να αντικρίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία το αποτέλεσμα που δύναται να προκύψει από τις εντατικοποιημένες συνομιλίες, καθότι τα δείγματα γραφής που δίνει το τελευταίο διάστημα η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως μας υποδείχθηκε χαρακτηριστικά, εύλογα γεννούν επιφυλάξεις ως προς την πραγματική βούλησή της για επίτευξη συμφωνίας. Χαρακτηριστική υπήρξε άλλωστε και η σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο παραμένει η ελπίδα για λύση εντός του 2016,  φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο προς την τουρκική πλευρά. «Έχω την εντύπωση ότι μπορεί, ναι, υπάρχει όχι απλώς η ελπίδα, αλλά, αν θέλετε η βεβαιότητα, αρκεί μόνο η κάθε πλευρά να συνειδητοποιήσει -και ιδιαίτερα εκείνη που δημιουργεί κάποιες προσδοκίες προς άλλες κατευθύνσεις-ότι αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι κάτι άλλο από τη συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών και της λύσης», υπογράμμισε με νόημα ο Νίκος Αναστασιάδης. Ξεκάθαρο υπήρξε την ίδια ώρα το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε σχέση με τα όσα έλαβαν χώρα προ μερικών εβδομάδων στην Κωνσταντινούπολη και το πώς ανάλογες ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επισημαίνοντας πως το θέμα θεωρείται λήξαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπλήρωσε: «Με αναγνώριση γενικότερα ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται από την οποιαδήποτε πλευρά προβλήματα, τα οποία είτε αμφισβητούν είτε υποτιμούν είτε καθοιονδήποτε τρόπο θέτουν εν αμφιβόλω τα βασικά προαπαιτούμενα ή, αν θέλετε, τα υπάρχοντα δεδομένα». Ανάλογα μηνύματα έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης έπειτα και από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τον Ειδικό Σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. «Αφού ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα συμβάντα, τα οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον, θεωρώ ότι η συνάντηση, με δικές μου εισηγήσεις, έχει καθορίσει κάποια πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες, με άριστη γνώση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενώ ερωτηθείς αν παραμένει ο στόχος για λύση το 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέρη. «Και δεν εννοώ μόνο την καλή διάθεση, αλλά και το πόσο εννοούμε αυτά που έχουν τεθεί ως βάση για να υπάρξει μια πραγματική λύση ομοσπονδίας, και όχι με στοιχεία συνομοσπονδιακά», σημείωσε.
 
ΤΕΛΟΣ Η ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ
Στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έπειτα από τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, σημειώνεται πως «οι ηγέτες κτίζοντας πάνω στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Μαΐου 2016, είχαν μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τη μεθοδολογία των συνομιλιών και συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν να συναντούνται δύο φορές την εβδομάδα, αρχίζοντας από τις 17 Ιουνίου 2016, εργαζόμενοι για επίλυση των εναπομεινάντων θεμάτων που εκκρεμούν κατά τρόπο συμφωνημένο και δομημένο», υπογραμμίζεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης ήταν η τελευταία που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της αναπληρώτριας συμβούλου του γενικού γραμματέα Λίζα Μπάτενχαϊμ, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να την ευχαριστούν για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς υποστήριξη της διαδικασίας στα σχεδόν έξι χρόνια παραμονής της στην Κύπρο.
 
 

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα